home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
A hármas határ ölelésében
Tóth Tibor
2012.08.22.
LXVII. évf. 34. szám
A hármas határ ölelésében

- Szabó Attila felvételeiKöszöntjük az olimpiai résztvevők falujában! Ez a tábla fogadja a Zombor felől Bezdánba érkezőket. A horvát és a magyar határhoz közel fekvő mintegy 5000 lakosú település méltán lehet büszke olimpikonjaira. Hat sportolója (Horváth Panda Antónia, Nagy Antónia, Tibor M...

- Szabó Attila felvételei

Köszöntjük az olimpiai résztvevők falujában! Ez a tábla fogadja a Zombor felől Bezdánba érkezőket. A horvát és a magyar határhoz közel fekvő mintegy 5000 lakosú település méltán lehet büszke olimpikonjaira. Hat sportolója (Horváth Panda Antónia, Nagy Antónia, Tibor Márta, Kubik Renáta, Holpert Ervin, Dalibor Čutura) és egy szövetségi kapitánya (Panda János) képviselte Szerbiát a közelmúltban befejeződött londoni ötkarikás játékokon.
- A bezdáni lakosok büszkék olimpikonjainkra. Számomra aranyéremmel ért fel, hogy ott lehettek az olimpián. Hamarosan összejövetelt szervezünk tiszteletükre, melyen meghallgathatjuk a londoni élményeikről szóló beszámolójukat, és megnézhetjük az ottani eseményekről készült képeket, videofilmeket is - mondta Horváth Róbert, a bezdáni helyi közösség titkára.
Horváth János, a bezdáni helyi közösség tanácsának elnöke szintén el van ragadtatva városa sportolóinak olimpiai részvételétől, s kiemelte, világrekordszámba megy, hogy egy ilyen kis településnek ennyi sportolója vegyen részt a játékokon.
- Ez is településünk sportjának igen magas színvonalát tanúsítja. Szeretnénk minél több szponzorról gondoskodni ezeknek a kluboknak, hiszen csakis így támogatható érdemben az élsport - mondta Horváth.

Sok a munkanélküli

A Testvériség-Egység Általános Iskola

A falu első emberével a sporton kívül az elmúlt időszak fejlesztéseiről, megvalósított beruházásairól, a megoldásra váró feladatokról és tervekről is beszélgettem.
- Amikor 2010-ben elnöki posztra kerültem, túlköltekezés miatt nagy gondot okozott a költségvetés hiánya. A zöldterületek, a parkok karbantartása sok pénzébe került a helyi közösségnek, s a költségvetési hiány pótlására sürgősen megoldást kellett találnunk. Jelenleg két kommunális munkás dolgozik a zöldterületek rendezésén. Azon a pénzen, amit eddig más cégeknek fűkaszálásért fizettünk, most fűkaszálókat és üzemanyagot vásároltunk, és még maradt is további fejlesztésekre. Már az első évben félmillió dinárt takarítottunk meg, a második évben pedig már nyereséggel dolgoztunk, abból pedig további beruházásokra futotta. Már megkezdtük a helyi közösség épületének tatarozását: kicseréltettük a tetőzetét és az ablakait, pár héten belül pedig elkészülnek az épület főút felőli részének a felújítási munkálataival. Ezután hozzáfogunk a kazánház építéséhez, melynek révén az egész épülettömböt egy közös központi fűtőrendszerre lehet majd kapcsolni. Ennek a tervnek a megvalósításával megoldódna civil szervezeteinknek a gondja: telenként is szervezhetnek majd összejöveteleket.
Bezdán valamikor kis iparváros volt, 6000 lakosa közül 2200-an gyárakban dolgoztak. Az utóbbi húsz évben szinte mindenki munka nélkül maradt, egyedül a földművelés nyújt némi megélhetést. A fiatalok munkalehetőség híján elhagyják a települést. A fogyatkozás az iskolakezdő elsősök számában is megmutatkozik. Harminc évvel ezelőtt még száz elsős indult szeptemberben iskolába, az idén pedig csak 15-20 gyermek iratkozik mind a magyar, mind szerb nyelvű tagozatokra.
Bezdán erdőkkel, vízzel körülölet település, s ez a mivolta a falusi turizmus szempontjából óriási lehetőségek rejt magában.
- Bezdán környékén több mint 900 hétvégi ház található. Nyáron rengeteg vajdasági és belgrádi turista tartózkodik nálunk. A falusi turizmus fellendítése érdekében sátortábort szeretnénk kiépíteni, főként a fiatalok kedvéért. Az idősebbekre is gondoltunk: ők a település kitűnő gyógyfürdőiben tölthetnék idejüket, míg a fiatalok különböző szabadidős tevékenységeket (vadászat, halászat, horgászat, evezés) folytathatnának. A fürdő állami kézben van, kizárólag gyógykezelésre szorulók használják, így wellness program nem szerepel a kínálatban, ahhoz meg kellene növelni a kapacitást és további medencéket kellene hozzáépíteni - mondta az elnök.
A bezdániak több pályázaton is részt vesznek. A határon átívelő kapcsolatok keretében a magyarországi Nagybaracskával közös művelődési napok megtartására pályáztak. Ezzel a jelenleg is működő Hármastalálkozót új programokkal gazdagítanák, valamint az eddig egynapos rendezvény háromnaposra bővülne. A magyarországi település mellett a horvátországi Baranya magyarlakta részeit is bekapcsolnák, de a rendezvényen a magyarokon kívül a szerbeknek és a horvátoknak is lehetőségük nyílna kultúrájuk, gasztronómiai specialitásiak bemutatására. A főcél azonban a magyarság összekapcsolása lenne, hiszen rengeteg a rokoni kapcsolat, a határ akármelyik része felé indulnak is az emberek.
Az infrastruktúra terén legégetőbb a szennyvízelvezető hálózat kiépítése. A tervek szerint előbb egy víztisztító rendszert építenének fel Bezdán és Bácsmonostor között, a két települést együtt kapcsolnák rá, majd minden utcában lefektetnék a szennyvízelvezető csöveket.
- Az emésztőgödrök nem jelentenek megoldást, hiszen azok tisztítása is sokba kerül a családoknak. A szennyvízelvezető rendszer kiépítésének költsége tíz év alatt megtérülne, kezdetben viszont hatalmas befektetést jelentene. Megvalósítása európai uniós pályázat útján lenne lehetséges. A faluban nincs helyi járulék, hiszen a sok munkanélküli nem is tudná miből fizetni. A valamikori földművesek munkások lettek, majd munkanélkülivé váltak, a föld már más tulajdonban van, ők pedig megélhetési lehetőség nélkül maradtak - vázolja a helyzetet a tanácselnök.

Még hogy nem történik semmi!

- Vannak, akik azt állítják, hogy Bezdánban semmi sem történik. Ez azonban nem fedi a valóságot, hiszen több rangos eseményen is részt vehetnek a helybeliek - ezek már Seres Árpádnak, a tíz éve alakult Pulzus ifjúsági civilszervezet program szervezőjének a szavai.
És már sorolja is: néhány hete 8. alkalommal tartották a Hármashatár elnevezésű etnofesztivált, melyen három ország művelődési csoportjai, néptáncosai, kézimunka-kedvelői mutatkozhattak be, augusztus elején került sor a 4. Gyöngykaláris tánctáborra, melynek újvidéki és veszprémi vendégei is voltak, nemrégiben pedig halászléfőző versenyt tartottak.
- Igyekszünk minél több színvonalas programot szervezni a bezdáni fiataloknak és idősebbeknek egyaránt. Optimista szemléletű vagyok, ezért remélem, hogy több munkalehetőség is adódik a faluban, és akkor a fiatalok sem foglalkoznnak majd a távozás gondolatával - mondta Seres.

Vendégszerepelni kellene

A Petőfi Sándor Művelődési Egyesület mintegy száz tagot számlál. Több szakcsoport is működik az egyesület berkeiben, s közülük a színjátszó csoport a legismertebb. Az idén dr. Pfaff Mihály: Gazdagon nősülök című zenés vígjátékát mutatták be Foki István rendezésében.
- A darabot valamikor öt este is telt ház előtt adtuk elő. Az idén, sajnos nem volt telt ház. A művelődési eseményeken érezhetően csökken a közönség száma. A számítógép, a televízió sok embert otthon tart. Biztató azonban, hogy a fiatalok között vannak olyanok, akik szabad idejüket színjátszásra fordítják, és a közönség soraiban is sok fiatal arcot lehetett felfedezni. Mindig optimistán álltam hozzá a dolgokhoz, de ma már nem vagyok annyira derűlátó - mondta Foki István, a Petőfi Sándor ME elnöke.
A 60-as évek végén - a tűzvész után - felépült új bezdáni színház impozáns, 262 nézőt befogadó épülete magántulajdonba került. A vállalkozót nem érdekli a színház sorsa, és ha úgy tartja kedve, akár be is zárhatja a bezdáni polgárok adományaiból épített színházat. Ez nagy veszteség lenne a helyiek számára. A másik nagy probléma a támogatás hiánya.
- Korábban, amikor még több állami vállalat működött a településen, rendszeresen érkeztek a támogatások. Abban az időben Kisoroszra, Torontálvásárhelyre és Muzslyára is eljutottunk, mert volt miből. Most hiába hívnak bennünket, nem futja az útiköltségre. Pályázatok útján próbálunk pénzhez jutni, de abból nem tudunk Bánátba látogatni. Hiába viszünk színre új darabot, ha Bezdánon kívül sehol sem tudjuk bemutatni. Így hát el is megy az ember kedve az egésztől. Legalább három hónap kell egy kétfelvonásos zenés vígjáték színpadra állításához, s a darabot szeretnénk távolabb is bemutatni. Magyarországról több meghívást is kaptunk. Magyarországi vendéglátóink fedeznék az útiköltségünket, ezért valószínűleg a jövőben a határon túlra sokkal többet megyünk majd szerepelni - mondta Foki.
Az ősz közeledtével a bezdáni művelődési élet nem áll le. Szeptember végétől október közepéig kerül sor a Bezdáni Színházi Napok elnevezésű rendezvényre, melyen hét előadást tekinthet meg a nagyérdemű. Azonkívül az idén még magyarnóta-esten is mulathatnak majd a bezdániak és a környékbeliek, az évet pedig a zombori Berta Ferenc Zsebszínházzal közösen karácsonyi műsorral zárják.
Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..