home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
A harc folytatódik
Talpai Lóránt
2014.01.29.
LXIX. évf. 5. szám
A harc folytatódik

Továbbra sincs béke Ukrajnában • Megdöbbentő adatok a vagyoni egyenlőtlenségről • Készülőben az Afrika—Egyesült Államok csúcstalálkozó • Női miniszterelnöke lett Lettországnak • II. János Pál naplóbejegyzései • Próba üzemmódban a 4-es metró

Továbbra sincs béke Ukrajnában

Ukrajnában hónapok óta tartanak az ellenzéki erők és a kormányzat közötti kibékíthetetlen ellentétek. Vitalij Klicsko, Arszenyij Jacenyuk és Oleh Tyahnibok, azaz az ellenzék vezetői szerint Viktor Janukovics ukrán elnök továbbra is Moszkva felé kormányozza a volt szovjet köztársaságot. Mindennek ellenére Janukovics a napokban hivatalában fogadta az ellenzéki pártok vezetőit a helyzet békés megoldása érdekében. A tárgyaláson a jelenlegi ukrán elnök miniszterelnöki tisztséget ajánlott fel Arszenyij Jacenyuknak, az ellenzéki Haza párt vezetőjének. Vitalij Klicskó, az Ütés ellenzéki párt vezetője szintén ajánlatot kapott. Neki a miniszterelnök-helyettesi tisztséget kínálták fel. Janukovics továbbá azt is közölte, hogy kész az alkotmány módosítására. A megbeszélés után Arszenyij Jacenyuk nem adott közvetlen választ az ajánlatra, ugyanakkor közölte, hogy az ellenzék kész vállalni az országért a felelősséget. Vitalij Klicsko továbbra is azt hangoztatta, hogy az ellenzék előrehozott elnökválasztás kiírását követeli még az idén. Oleh Tyahnibok pedig kijelentette, hogy a harc folytatódik. Talán ezért sem meglepő, hogy a kompromisszumos ajánlattétel ellenére folytatódtak a kormányellenes tüntetések Kijevben. Az ukrán főváros központjában több ezren rohamoztak meg egy épületet, amelyet a biztonsági erők használtak.

Megdöbbentő adatok a vagyoni egyenlőtlenségről

Egy emeletes autóbuszban, vagy egy vonatvagonban kényelmesen elférne az a nyolcvanöt ember, akik több pénzzel rendelkeznek, mint a világ szegényebbik részéhez tartozó 3,5 milliárd ember. A világban uralkodó megdöbbentő vagyoni egyenlőtlenségről a Time számolt be az Oxfan szegénységkutató szervezet jelentésére hivatkozva. A szervezet jelentését egyébként szándékosan időzítették arra az időszakra, amikor a világ gazdasági elitje Davosban gyűlik össze a Világgazdasági Fórumon. A szegénységkutató szervezet ugyanis fel szeretné hívni a döntéshozók figyelmét a bolygónkon tomboló szegénységre és a hihetetlen gazdasági egyenlőtlenségre. A jelentés készítői a fejlettebb országokon kívül a fejlődő országok kormányait is arra kérik, hogy próbálják meg felszámolni a határokon átívelő adócsalásokat. Valamint arra, hogy próbáljanak befektetni a közintézményekbe, például az egészségügybe és vezessék be a progresszív adózást. A szegénység elleni küzdelemben ugyanis nagyon fontos a politikai rendszerek átláthatósága, amely csökkentheti a korrupciót.

Készülőben az Afrika—Egyesült Államok csúcstalálkozó

Az idei év nyarán Washingtonban fogják megtartani azt hatalmas csúcstalálkozót, amely az elképzelések szerint megerősítheti az Egyesült Államok elkötelezettségét Afrika biztonsága és demokratikus fejlődése iránt. Barack Obama, aki amerikai anya és kenyai apa gyermekeként maga is afrikai származású, új fejezetet szeretne nyitni az Egyesült Államok és Afrika kapcsolataiban. Az amerikai vállalkozókat tehát a fekete kontinenssel való kereskedelmi kapcsolatok fejlesztésére, illetve a befektetések növelésére kéri, mivel a beruházások egyértelműen segíthetik Afrikát. A tervezett csúcstalálkozóra egyébként minden afrikai ország meghívást kapott Angolától Zambiáig, kivéve azokat, amelyek kifejezetten rossz viszonyban vannak az Egyesült Államokkal, illetve amelyek tagságát felfüggesztette az Afrikai Unió. A hiányzók között fellelhető Zimbabwe, Szudán, Bissau-Guinea, Madagaszkár és Egyiptom is.

Női miniszterelnöke lett Lettországnak

A balti ország történetében először választottak a szavazó polgárok nőt miniszterelnöknek. A 62 esztendős Laimdota Straujuma korábban főként mezőgazdasági ügyekkel foglalkozott, ennek megfelelően a mezőgazdasági minisztériumot is irányította. Az ország első női miniszterelnöke beiktatása után kijelentette, hogy szeretné elődje, Valdis Dombrovskis politikáját követni. Ami azt jelenti, hogy a szigorú költségvetési fegyelem és a gazdasági stabilitás fenntartására törekszik majd a jövőben. Lettországban egyébként az 54 ember halálát okozó bevásárlóközpont összeomlása után írták ki a választásokat. Mint ismeretes a tragédiát követően Valdis Dombrovskis volt kormányfő kormányával együtt lemondott. Nem véletlen, hogy a választások után az új kormányfő az egyik legfontosabb feladataként nevezte meg, hogy felülvizsgálja és módosítja az építkezéseket szabályozó törvényeket.

II. János Pál naplóbejegyzései

Hamarosan megjelennek II. János Pál naplóbejegyzései, Karol Wojtyla lelki naplója Személyes feljegyzések 1962-2003 — Isten a tenyerén tart címmel. Mindez annak köszönhető, hogy a néhai II. János Pál kifejezett akarata ellenére, egykori személyi titkára nem égette el a lengyel pápa személyes feljegyzéseit. Az időközben krakkói érsekké kinevezett személyi titkár, Stanislaw Dziwisz bíboros a könyvbemutatón hangsúlyozta, hogy „azokat a feljegyzéseket és leveleket, amelyeket el kellett égetni, azokat elégették”. A megőrzött naplójegyzetekben viszont a 2005-ben elhunyt pápa „lelkének egy darabjába, Istennel való találkozásaiba, elmélkedéseibe, vallásosságába enged bepillantást, és ebben van ennek a kiadásnak a legnagyobb értéke. Bűn lett volna mindezt megsemmisíteni” — hangsúlyozta Dziwisz bíboros. A tervek szerint a könyv február 5-én kerül a lengyel könyvesboltokba a katolikus Znak kiadó gondozásában.

Próba üzemmódban a 4-es metró

Budapesten próba üzemmódba helyezték az M4-es metró vadonatúj szerelvényeit. A tesztidőszak alatt a teljes automata rendszernek és a szerelvényeknek is valamennyi, a magyar hatóság által előírt és a nemzetközi gyakorlatban is alkalmazott biztonsági kritériumnak meg kell felelniük annak érdekében, hogy kora tavaszra az utasforgalmi próbaüzem megkezdődhessen. A tervek szerint március végére az utasok is kipróbálhatják az új metróvonalat, a 4-es metró 10 állomásból álló első szakaszát ugyanis ebben az időszakban fogják átadni. A 4-es metró első szakaszát, avagy a Dél-Buda—Rákospalota vonalat a következő állomások, illetve megállóhelyek képezik: Kelenföld vasútállomás, Bikás park, Újbuda-központ, Móricz Zsigmond körtér, Szent Gellért tér, Fővám tér, Kálvin tér, Rákóczi tér, II. János Pál pápa tér, valamint a Keleti pályaudvar. A második szakasz állomásai a Dózsa György út, a Hungária körút, a Róna utca, és a Bosnyák tér lesznek. A harmadik szakaszé pedig a Madárhegy és a Gazdagrét.            

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..