home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A gyermekhét után
Martinek Imre
2006.10.18.
LXI. évf. 42. szám
A gyermekhét után

Ez jobb, mint a tankönyv!Lesz még szőlő, lágy kenyér - így biztatott a nagymamám hajdanában, amikor szontyolodottan lógattam az orromat, amiért bent kell kuksolni már megint a szobában, amikor tegnap még játékot ígért az idő. Játékot odakünn a határtalan kék ég alatt, amely egyszerre szürke...

Ez jobb, mint a tankönyv!

Lesz még szőlő, lágy kenyér - így biztatott a nagymamám hajdanában, amikor szontyolodottan lógattam az orromat, amiért bent kell kuksolni már megint a szobában, amikor tegnap még játékot ígért az idő. Játékot odakünn a határtalan kék ég alatt, amely egyszerre szürke lett, és az egymáshoz búvó megszeppent vadgalambok turbékolása is csak foszlányokban szüremlett át a kövér esőcseppek ütemes dobolásán. Akárcsak az idén, a gyermekhét idusán. Sportnapot terveztek a torontálvásárhelyi pedagógusok: erőszakmentes, csapatszellem-kovácsoló játéknapot. Az udvar helyett szerencsére pótmegoldásként ott volt a tornaterem, és a jó hangulat sem hiányzott. A legrátermettebbek pedig tanáraikat, igazgatójukat is felválthatták két tanítási óra erejéig. Varázspálca és hatalom adatott egy pillanatra a serdülő nemzedék kezébe. Hogy alkosson, merjen ő is ébren álmodni és önállóan szebb, tartalmasabb jövőképet hívni életre - ha csak egy pillanatra is -, mint a legkisebbek tették. Ők ugyanis színes krétákkal rajzoltak virágot, mindenkit befogadó családi házat, benne nevető apával és anyával a gyalogjárdára. Ugyanarra a járdára, amelyen alig pár nap múlva kisebb csetepatéra gyülekezett egymás ellen két legénycsapat. Mert a verbális sértés tettlegességet követel, nemde? Parlamenti idill apróban.
Pedagógusszemmel nézve, ítélve, szerintem nekünk oktatóknak is jól jön olykor ellazulni a játékban. Hogy merünk-e, az már más lapra tartozik! Lehet, hogy csökkenne a tekintélyünk, de lehet, hogy mégsem. Segít viszont áthidalni a problémákat, oldani a feltornyosuló gondokat, oszlatni a kételyeket, ami depressziót szül(het). Ezt tudva a verseci Vártorony megmászása, a vadregényes gyalogtúra a Delibláti-homokpuszta dűnéin sem volt lehetetlen. A Moša Pijade Általános Iskola 7/1, 7/2 és 7/3 osztálya Mraznica Ilona, Simona Tereèik és Ivana Janošev tanárok vezetésével ment el erre a rendhagyó őszi kirándulásra. Versecen a kulturális és helytörténeti ismertetővel, valamint csokoládévásárlással egybekötött városnézés után bebarangolták az Érdsomlyói várként is ismert hely környékét (sőt, a legbátrabbak fel is másztak rá), megtekintették az új évezred szellemében épült sportszentélyt, a Millenniumot, és hazafelé, a merész felfedezőútjuk végén, Leánykúton ismét találkozhattak Radoš bácsival, a valamikori Ratar-panzió igazgatójával. A pancsovai malomipari gigász néhány hónapja magánkézen van, akárcsak azok az oázisok, ahol a sok kisdiák az évek hosszú során a tavaszi vakációját töltötte vagy táborozott nyaranta. Csüggedés helyett szívből jövő szeretettel fogadott mindnyájunkat. Üdítővel, fagyival és őszinte mosollyal. Habár a panzión lakat van, és őt menesztették az állásából, attól még akar, sőt tud is reménykedve élni. Sokunknak ez is egy útmutató mérföldkő (lehet).
Az iskola olyan intézmény, amelynek alapfeladata, hogy diákjainak a lehető legjobb tanulási feltételeket nyújtsa. Az sem ismeretlen előttünk, hogy a fejlődés, siker egy gyermek életében a szabadidő helyes felhasználásával is meg van határozva. Értelmet kell adni mindennapjaiknak, hogy emberré válásuk, személyiségük ne az utcán, alkohollal, kábítószerrel... ,,teljesedjen ki'. A szemelvény egy friss, a szülőkhöz intézett közvélemény-kutatási nyomtatványból származik, amely, ha azok körében kedvező fogadtatásra talál, Torontálvásárhelyen is tömegesebben és célszerűbben be lehetne kapcsolni a diákokat az iskolai számítástechnika-oktatásba. E nélkül ugyanis egyre nehezebb érvényesülni. De sajnos az sem mellékes dolog, hogy minden műszaki felszereltség, ellátottság ellenére is még mindig több helyütt okoznak jelentős gondot a ,,hagyományos változatú' írni és olvasni (nem)tudás és az általános viselkedési eltorzulások a tizenévesek körében. Valamit sürgősen tenni kell. Nem holnap vagy holnapután, hanem itt és most. Amikor a leghevesebben handabandáznak a gyermekek jogai körül azok, akik miatt (többnyire) alapjában megingott az értékrend, és kitörlődött a tudatból, hogy egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy kötelesség is! És ha nem hagyjuk figyelmen kívül, hogy anélkül lehet(ett) csak igazán érvényesülni...
Ma, amikor belépek a Zuzmó csapatba, ígérem és fogadom, hogy a tőlem telhető módon szorgalmasan tanulok, igyekszem példásan viselkedni és minden körülmény között segítőkész osztálytárs lenni! (Az 1992-es generáció biológia-szakköröseinek fogadalma)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..