home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
A görög szerelem
Talpai Lóránt
2013.06.06.
LXVIII. évf. 23. szám

Az ókori görögség és a szexualitás kapcsolatáról szinte mindenkinek a homoszexualitás jut elsőként az eszébe. Talán az sem véletlen, hogy az angol nyelvben a görög szerelem, azaz „greek love” kifejezés a homoszexualitás szinonimája.

Téved azonban, aki azt gondolja, hogy az antik korban a homoszexualitás minden tekintetben, teljes egészében elfogadott volt. A művészet azonban mindig is különös érzékenységgel viszonyult a szokatlanhoz és az újhoz. Irodalmi és filozófia művek tucatjai foglalkoztak a témával. Hogy mindez mennyiben járult hozzá az évszázadok folyamán kialakuló szexuális forradalomhoz, hogy mennyiben vált divattá a biszexualitás, illetve a homoszexualitás, azt mindenki döntse el saját maga. Kétségtelen tény, hogy napjainkra az egyházi, illetve a hagyományos házassági modellhez ragaszkodók ellenállása egyre inkább alul marad a melegházasságot propagáló lobbival szemben. A világpolitikai elit is egyre nyitottabbá válik ebben a témakörben, azaz világszerte egyre nagyobb támogatatásra talál a melegek házasságkötése.

Tarol a melegházasság intézménye

Többek között ennek köszönhetően egyre több kontinensen és egyre több országban törvényes keretek közé került, azaz törvényesen elfogadottá vált a melegek házassága. Jelenleg az alábbi államokban: Argentínában, Belgiumban, Dániában, Dél-Afrikában, Franciaországban, Hollandiában, Izlandon, Kanadában, Norvégiában, Portugáliában, Spanyolországban, Svédországban, Új-Zélandon, Uruguayban, valamint Brazília hét, illetve az Egyesült Államok tíz tagállamában. Ezenkívül számos államban, többek között Magyarországon is bevezették a bejegyzett, illetve regisztrált élettársi kapcsolat intézményét is, amely tulajdonképpen csak elnevezésében tér el a melegházasságtól. Néhány országban azonban a regisztrált élettársi kapcsolat sem működik, és kifejezetten tiltják az azonos neműek házasságát. Például Lengyelországban, Ukrajnában, Litvániában, Lettországban, Szerbiában és az Egyesült Államok néhány államában alkotmány vagy törvény tiltja a melegházasságot. Az idő azonban nem a tiltást, illetve szigort szorgalmazó államoknak kedvez. Hiszen szinte nem múlik el egyetlen hónap sem, hogy a világ valamely pontján, valamelyik országban, vagy államban ne vezetnék be, avagy ne legalizálnák az azonos nemű emberek közötti házasság intézményét. Tavaly például New York államban született pozitív döntés, napjainkban pedig a francia parlament fogadta el a Házasodhasson mindenki! elnevezésű törvényjavaslatot, amely kimondja, hogy a házasság „két különböző vagy azonos nemű ember között” létrejövő közösség.

Ellenállás a Balkánon

A Balkán-félsziget egyes országaiban azonban kevésbé választanák a francia törvénykezés által elfogadott vagy javasolt utat. Horvátországban például aláírásgyűjtés zajlik annak érdekében, hogy az alkotmány pontosítsa, hogy a házasság egy férfi és egy nő életközössége. A melegházasság intézménye elleni küzdelem még az évszázadok során egymástól eltávolodott egyházakat is egyesíti, avagy összefogásra készteti. A katolikus, a szerb ortodox egyház vagy a muzulmán közösség egyaránt támogatja a különféle civil szervezetek közreműködésével létrejött kezdeményezéseket az azonos neműek házasságának tiltására. Szerbiában is évek óta erős ellenállás tapasztalható ez ügyben. A politikum és a lakosság többsége egyaránt elveti a melegekkel szembeni pozitív diszkriminációt. Az Amnesty International évek óta figyelmeztet arra, hogy Szerbia diszkriminálja a melegeket, és súlyos emberjogi problémának tartja a meleg felvonulások betiltását. Előrelátható, avagy sejthető azonban, hogy a balkáni országok konok ellenállása az Európai Uniós tagság időpontjának közeledésével alábbhagy, és az új idők sajátos feltételrendszere fog teret hódítani.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..