home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A gombás zúzapörkölttől a halászléig
Kőművesné Nyáry Márta
2018.08.15.
LXXIII. évf. 32. szám
A gombás zúzapörkölttől a halászléig

Szajánban nagy sikerrel tartották meg az V. Nemzetközi Főzőfesztivált a helyi Szent István Kolping Család szervezésében.

A rendezvényen 28 csapat mutatta be főzési tudományát. A helyieken kívül Adáról, Felsőhegyről, Zentáról, Nagykikindáról, Hódegyházáról, Padéról, Újvidékről, a magyarországi Tiszaszigetről, valamint a romániai Csanádról, Újvárról, Újszentesről és Temesvárról is érkeztek részvevők.

A fesztivált jelenlétével megtisztelte Lengyel Anna, a Szerbiai Kolping Társaság elnöke, Tóth Zoltán alelnök és egyúttal Szaján faluelnöke, Ferenczi Ferenc tiszaszigeti polgármester, az óteleki Szabó János, a Bánáti Kolping Családok elnöke.


Kéri Brigitta felvételei

Kéri Brigitta, a fesztivál házigazdája elmondta, az esemény egyre népszerűbb. A gasztronómiai csodák főzése mellett nagyszerű alkalom ez a barátkozásra is. Külön öröm volt számára a legifjabb Kolping-tagok részvétele. Velük Palatinus Klaudia, Kéri Nikoletta, Tószegi Kitti, Tóth László és Róbert, Apró Bálint, valamint Csíkos Ervin foglalkozott.

A Kolping család asszonyai — Palatinus Ilona, Lukity Anna, Keszég Erzsébet, Kapusi Piroska, Zombori Piroska és Tóth Gizella — is kitettek magukért. Több mint 600 lángost sütöttek, melyet tejföllel, fokhagymával kínáltak a részvevőknek. A Visnyei házaspár, Piroska és Róbert a kellemes vendéglátásról gondoskodott, Kéri Norbert pedig a magyar zenei válogatásával szórakoztatta a jelenlevőket.

Főtt itt minden, mi szem-szájnak ingere. Rotyogott a kakaspörkölt, őzpaprikás, halászlé, babgulyás, vaddisznó- és birkapaprikás, marha-, köröm- és disznópörkölt. A szakácsok — Tóth András, Krizsán Pál, Zombori Gábor, Domonkos Ferenc, Imri András, Laciné Márki Katalin, Kormányos Csaba, Süli Hajnalka, Kajári Pál, Mészáros Erzsébet, Kormányos Erika, Kiss Sándor, Fodor Ferenc, Kádár György, Erdősi Béla, Bóka Kristóf, Ripcó Rozália, Németh László, Bárdos Sándor, Kormányos Ottó, Kabók Mária és Lajos, valamint Budai Lenke — egyöntetűen állították, hogy a hagyományos fűszerezés és főzési módszerek a legjobbak. Csupán Marko Bajin, az újvidékiek főszakácsa mondott mást: ő a halászléhez távol-keleti, főleg kínai fűszereket használ, a rántást viszont a perzsa mesterek receptje alapján készíti el. Avokádósalátát ad hozzá, mely tökéletesen megfelel a Távol- és Közel-Kelet, valamint térségünk egymáshoz való közelítésének, hiszen háromféle hazai halat főzött.

Külön öröm volt látni a gombás zúzapörkölt készítését, megkóstolni a csanádi Fodor Ferenc lecsóját és a Szent István Kolping Család 20 kiló húsból főzött marhapaprikását.

A Kolping család köszöni Szaján helyi közösségének és a nagykikindai önkormányzatnak a támogatását.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..