home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A gazdák el vannak keseredve
2017.02.04.
LXXII. évf. 5. szám
A gazdák el vannak keseredve

Kényszerbehajtás — Drágulhat a gáz? — Meghekkelték — Egyenruha az iskolában — Drogkereskedelem kormányzati szinten — Vučić Fehéroroszországban

Kényszerbehajtás

A járulékok és a kötelező társadalombiztosítás esetében felhalmozódott adósság miatt, mely elérte a 90,8 millió dinárt, elkezdték elkobozni a szántóföldeket a gazdáktól. Ebbe az összegbe nem számolták bele a kamatot. Az adóhivatalnokok 2016-ban harmincegy kényszerbehajtási végzést hoztak az adó megfizettetésére vonatkozóan, valamint a lefoglalások is elkezdődtek.

Az adóhivatal adatai szerint 2016-ban 34 556 mezőgazdasági termelő fizette rendszeresen a kötelező társadalombiztosítási járulékokat, s ezen a téren nincsenek adósságok. Mégis, mint mondják, az adóügyi eljárásokról és az adóadminisztrációról szóló törvénnyel összhangban az adóhivatal minden adókötelesnek — köztük a gazdáknak is, akik teljes egészében vagy részben nem tettek eleget törvényi kötelezettségüknek — küld figyelmeztetést.

A gazdák el vannak keseredve, és nem szívesen beszélnek erről a gondról.

A mezőgazdasági minisztériumban azt mondták, a munkaügyi minisztérium illetékeseivel együtt dolgoznak a megoldáson, melyet majd a pénzügyi tárca dolgozóinak javasolnak. Ezzel rendszerbelileg oldanák meg a mezőgazdasági termelők problémáját. (Novosti)

Drágulhat a gáz?

A Srbijagas arról tájékoztatta a szerbiai gázszolgáltatókat, hogy 14,02 százalékkal megdrágul az említett energiahordozó — áll a Večernje novosti múlt heti számában. Ezzel szemben a Politika napilap az RTS-re hivatkozva azt írja, az Energetikai Ügynökség sem a Srbijagastól, sem a forgalmazóktól nem kapott kérelmet a gáz árának növelésére.

Az új árjegyzék alapján, melyet az Energetikai Ügynökségnek jóvá kell hagynia, a háztartások számára a gáz 46,48 dinárba kerül majd köbméterenként, áfával együtt. A Novostinak az ügynökségnél szintén azt erősítették meg, hogy még nem kaptak áremelésre vonatkozó kérelmet. Az energiaügyi minisztériumban azt mondják, a gáz ára egy formula alapján alakul, mely a gáz világpiaci árának mozgásától, a kőolaj árától és a dollár árfolyamától függ.

Az esetleges drágításról várhatóan júniusban (a választások után) esik szó — jelentette az RTS. (Novosti, Politika, RTS)

Meghekkelték

Egy feltehetően koszovói albán csoport vasárnap reggel feltörte a Tanjug szerb hírügynökség internetes oldalát, így a honlapon a hírek helyett egy rövid ideig a Koszovó Albánia felirat, valamint az egykori Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UÇK) vörös alapon kétfejű fekete sast ábrázoló címere és neve volt látható. Az oldalon az is fel volt tüntetve, hogy a Tanjug honlapját a rootx_kosovo nevű csapat hekkelte meg, és egy linket is közzétett, mely a csoport néhány órával korábban létrehozott Twitter-profiljára vezetett. (Blic)

Egyenruha az iskolában

A szerbiai iskolákban valószínűleg bevezetik az egyenruha viselését a diákok számára, jelentette ki Dragana Milovanović, az oktatásügyi miniszter tanácsadója. A kérdés már csak az, hogy az intézkedés mikor lép érvénybe.

A szakember az RTS-nek arról is beszélt, hogy több új törvényjavaslatot is megfogalmaznak, melyek hamarosan a parlament elé kerülnek. (RTS)

Drogkereskedelem kormányzati szinten

Aleksandar Jablanović, a munkaügyi minisztérium államtitkára benyújtotta lemondását, miután kiderült, hogy testvérét, Marko Jablanovićot drogkereskedelem gyanúja miatt letartóztatták, és az előállítás pillanatában a munkaügyi minisztérium szolgálati autójában tartózkodott. Aleksandar Vulin munkaügyi miniszter elfogadta a lemondást.

„Tegnap késő este kaptam meg az ügyet vizsgáló bizottság jelentését arról, hogy történt-e visszaélés a minisztérium szolgálati kocsijával, és megállapították, hogy a járművet olyan személyek rendelkezésére bocsátották, akiknek nem volt joguk használni azt” — nyilatkozta Vulin a Tanjugnak.

Marko Jablanovićot Kraljevo közelében fogták el, a letartóztatás körülményeit viszont titokban tartják. (Blic)

Vučić Fehéroroszországban

Aleksandar Vučić szerb kormányfő Minszkben vadászgépek vásárlásáról tárgyalt a fehérorosz tisztségviselőkkel. Mint később elmondta, arról is szó esett, hogy kedvező feltételekkel légvédelmi fegyvereket vásárolnak a szerb katonaság számára, illetve egy olyan közös fegyver- és lőszergyár megnyitásáról is tárgyaltak, amely a harmadik piac számára is termelne. (RTS)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..