home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A folytonosság jegyében
Tóth Tibor
2017.02.28.
LXXII. évf. 8. szám
A folytonosság jegyében

Az adai AFK felnőtt-labdarúgócsapata 2016 szeptemberétől kapcsolódott be újra a bajnoki küzdelmekbe. Az első csapat mellett a klubban több korosztályos együttessel foglalkoznak, melyek az őszi idény után saját bajnokságuk élmezőnyében foglalnak helyet.

A felnőttek a Tisza Menti Liga 9. helyén zárták az őszt. A Rohacsek Aurél által irányított csapat négy győzelmet aratott, egy alkalommal ért el döntetlent, és hétszer vesztesként hagyta el a küzdőteret. Az első fordulóban Oromon vereséggel kezdett az AFK, de a harmadik fordulóban Csókán máris megszületett az első adai győzelem. A negyedik körben a szerbkeresztúri Jedinstvo Adán lepte meg az AFK-t, a csorbát azonban már a következő fordulóban, Martonoson, a Jedinstvo feletti 5:0-s győzelemmel kiköszörülték az adaiak. Zsinórban két vereség következett (a Horgos 1911-től és a gyálai Graničartól), a padéi Tisza elleni mérkőzésen hazai pályán egy pontot sikerült megkaparintani, majd egy Oroszlámoson elszenvedett háromgólos vereség következett. Az utolsó négy fordulóban 50%-os teljesítményt nyújtott a csapat, a Tornyos és a majdáni Tromeđa ellen begyűjtötték a három pontot, Podlokányról és Tiszaszentmiklósról azonban üres kézzel tértek haza az adai fiúk.

— Az újraindításkor három fő elvárást fogalmaztunk meg a játékosokkal szemben: játsszák végig a bajnokságot, küzdjenek a pályán, és ne legyen létszámhiány. Az elvárásokat eddig teljesítették, hiszen harcias csapatot láthatott a közönség, és létszámhiányról sem beszélhetünk, mivel az őszi idény utolsó idegenbeli mérkőzésére is tizenhét játékos utazott el. A csapatok között nincsenek nagy különbségek, elég kiegyenlített a mezőny. A tavaszi idényben megpróbáljuk felülmúlni az őszi helyezést, és legalább egy-két helyet feljebb lépni a ranglétrán. Távlati céljaink közé tartozik a fiatalabb korosztályok beépítése az első csapatba, hogy néhány év múlva olyan ütőképes csapatunk legyen, amely helyi játékosokkal képes lesz megszerezni a bajnoki címet. Együttesünket most is csak községbeli labdarúgók alkotják, akik önkéntes alapon, a munkahely és az iskola mellett fociznak — mondta Körtvélyesi Tícián, az AFK Labdarúgóklub vezetőségének tagja.

A játékosok a téli szünetben sem pihentek, különféle teremtornákon csiszolták tudásukat. A játékoskeretben néhány kisebb változás várható, a külföldi munkavállalás céljából távozókat más klubokból visszatérő adai játékosokkal próbálják helyettesíteni.

Az utánpótlás meg van oldva, hiszen a felnőttek mellett több korosztályos csapat is dolgozik a klubban.

— Korábban nem volt jellemző, hogy az AFK minden korosztályban indított volna csapatot, az őszi idényben viszont öt utánpótlás-együttesünk is szerepelt a ligákban. A legkisebbek Bognár Róbert vezetésével a Mini-Maxi Ligában és a Futball 7-ben is az első három között fejezték be az őszt. A kiskakasok Berec Csaba irányításával magabiztosan játszották végig az őszt, és a második helyről várják a tavaszi folytatást. A pioníroknál van a legkevesebb játékosunk, így a csapatot fiatalabbak, főleg kiskakasok alkotják. Ez a két-három évnyi korkülönbség nagyon sokat számít, előnye viszont az, hogy a fiatalok hozzászoknak a nehezebb ellenfelekhez, úgyhogy mire korosztályt váltanak, több erős meccs lesz a lábukban. A Budai Zoltán által felkészített serdülőcsapatunk az élmezőnyben végzett, pedig néhány játékos nem is a saját korosztályát, hanem az első csapatot erősíti. Fontos, hogy a fiataloknak — az első lépésektől kezdve a felnőttcsapatig — folyamatosan megadjuk a feltételeket a versenyzéshez, hogy miután kikerülnek az egyik korosztályból, azonnal lehetőségük legyen a nagyobb korcsoportban folytatni pályafutásukat — mondta Körtvélyesi.

Az adai klub és a topolyai TSC már több éve együttműködik. A legtehetségesebb adai focisták egy, a TSC-ben dolgozó adai edző segítségével eddig is eljuthattak a harmadosztályban szereplő topolyai csapatba, ezentúl pedig az edzők képzésében is bizonyos együttműködés várható.

— Nagy hangsúlyt helyezünk edzőink fejlesztésére. Fontos a tapasztalt szakemberektől való tudás elsajátítása, mert ezáltal edzőink is sokkal színvonalasabb munkát tudnak végezni az itteni fiatalokkal. A gyakorlatban kiderült, hogy az a legjobb, ha adai edző foglalkozik a gyerekekkel, aki napi kapcsolatban áll velük. A fiatalok jobb eredményeket érnek el helyi edzőkkel, mint vidékiekkel, akik csak hetente kétszer-háromszor találkoznak velük — állapította meg Tícián.

A feltételek a magasabb rangfokozatnak is megfelelnek. A lelátókon új székek várják a szurkolókat, a kerítést átfestették, a pályát rendezték. A felújítás az idén sem szünetel, a vezetőségnek pontos elképzelései vannak arról, mit lehetne még jobbá és szebbé tenni.

— Locsolórendszerrel, a kapuk mögötti hálók felszerelésével szeretnénk még korszerűbbé tenni a létesítményt, emellett a pályát alulról szigeteljük, így a vakondok nem tudnak kárt tenni benne, valamint a tusolókat és az illemhelyeket is felújítanánk. Olyasmibe fektetnénk a pénzt, ami hosszú távon kamatozna. Egy olyan akadémiává szeretnénk kinőni magunkat, amelynek edzői megfelelő képesítéssel dolgoznak, emellett pedig a folytonosság megtartására törekszünk. A szülőknek és a gyerekeknek egyaránt biztonságot nyújt az a tudat, hogy klubunkban a kezdőktől a felnőttekig bárki focizhat, a játékosok addig maradhatnak nálunk, ameddig csak szeretnének. A nézőszám növelése érdekében a tavaszi idényben még többet hirdetjük a mérkőzéseket. A klubtagság növelése céljából tagsági kártyákat készíttettünk, melyek birtokosait rendszeresen tájékoztatnánk a klubbal kapcsolatos történésekről. Ezáltal egy nagy család alakulna ki az AFK-ban — ismertette az elképzeléseket Tícián.

Nemrégiben ért véget a hat korosztály részvételével megtartott III. Téli kupa elnevezésű kispályás torna, júniusban pedig tizenharmadik alkalommal szervezik meg a Böködi-kupát, melyre korosztályonként 15-20 csapat is benevezhet. A Tisza Menti Liga tavaszi idénye március végén kezdődik, az AFK az első fordulóban az oromi Sampiont látja vendégül.


A nyitóképen az adai AFK 17 éven aluli csapata, a felnőttek edzőjével, Rohacsek Auréllal (AFK)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..