home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
A fogyasztói társadalom kihívásai
Tóth Lívia
2017.02.27.
LXXII. évf. 8. szám
A fogyasztói társadalom kihívásai

Lassan Kárpát-medence-szerte ismertté válik a magyarországi Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola elismerése, melyet első alkalommal egy határon túlról pályázó oktatási intézmény, a zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola is átvehetett.

A zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola patinás oktatási intézménynek számít a Tisza mentén, hiszen 2015-ben ünnepelte fennállásának 55. évfordulóját. A 2016/17-es tanévben a diákok két négyéves szak — kommercialista és pénzforgalmi ügyintéző —, illetve a három évig tartó kereskedői képzés közül választhattak. Az oktatás egyaránt jó alapot nyújt a munkavállaláshoz és a továbbtanuláshoz is. A fiatalok különféle versenyeken vehetnek részt, tevékenykedhetnek a diákparlament munkájában, csatlakozhatnak a jótékonysági akciókhoz, és részesei lehetnek annak a diákcsereprogramnak, amely a szegedi Kőrösy József Gazdasági Szakképző Iskolával valósul meg.

A felsoroltak bizonyára más, hasonló jellegű oktatási intézményekben is megtalálhatóak, de a zentai középiskola valamiben különbözik a „társaitól”. Itt ugyanis fokozott figyelmet fordítanak a tanulók fogyasztói tudatosságának fejlesztésére, rendszeres fogyasztóvédelmi oktatással, versenyekkel, vitanapokkal igyekeznek felkészíteni a tizenéveseket, hogy a fogyasztói társadalom kihívásai közepette is megállják a helyüket.

— A Zentai Fogyasztóvédelmi Központtal együttműködve öt évvel ezelőtt hirdettük meg az első fogyasztóvédelmi versenyt. Akkor még úttörők voltunk, most viszont már tartományi szinten is megmérettetnek a diákok — mondta Tóth Kornél, a Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola igazgatója. — A diákjaink az elmúlt években számos előadáson, fórumon vettek részt, éppen ezért a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium pályázatában ezeket a már élő, gyakorlatban megvalósuló dolgokat foglalta össze a témát kiválóan ismerő kollégánk, Sava Vujičić. Küldetésünknek tartjuk, hogy a gazdasági és pénzügyi kultúrát, a vállalkozói, valamint a fogyasztóvédelmi ismereteket is minél szélesebb körben terjesszük, hiszen, valljuk be, ezen a területen mindig van tennivaló. Az idén már nemcsak a középiskolásokra, hanem a kisebbekre is gondoltunk, és az általános iskolák felsős tagozatainak meghirdettük a KözgazdÁSZ Palánta nevű versenyt. Reméljük, hogy a játékos vetélkedővel felkeltjük az érdeklődésüket a gazdaság, a jog, a pénzügy és más kapcsolódó témák iránt, és olyan új tudásra tesznek szert, amelyből később, a pályaválasztás során is építkezhetnek. Egy kicsi, de határozott szerveződés, ha megvan a megfelelő akarat és közösségi támogatás, szerencsére sok mindent elérhet. Ennek bizonyítéka, hogy a szerbiai közgazdasági iskolákból az összes érettségiző diák abból a feladatgyűjteményből és kézikönyvből készül a vizsgára, amelynek jó részét itt, a zentai közgazdasági iskolában dolgozták ki. Magyar nyelvre pedig teljes egészében nálunk fordították le, lehetővé téve a környéken lévő hasonló iskolák tanulóinak is, hogy az anyanyelvükön érettségizzenek.

A Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola elnevezésű pályázat fő célja, hogy elősegítse az általános és középiskolás diákok fogyasztóvédelmi tudásának megalapozását, értékelje azoknak az oktatási intézményeknek a munkáját, amelyek hozzájárulnak a tudatos fogyasztói szemlélet kialakításához. A kezdeményezés nagy hangsúlyt helyez a felelős internet- és közösségimédia-használat kérdésére, figyelembe véve az online vásárlás térnyerését. Az idei tanév kezdetétől összesen huszonkilenc pályázat érkezett a minisztériumba, melyek közül eddig tizenegy iskola, a többi közt a zentai is átvehette az elismerő címet.

Keszthelyi Nikoletta, a magyarországi Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára, a tavaly szeptemberben útjára indított kezdeményezés ötletgazdája hangsúlyozta, értékelik azoknak az iskoláknak az erőfeszítését, amelyekben fogyasztóvédelem elnevezésű tantárgy nem létezik ugyan, de valamilyen alternatív vagy kreatív módszerrel becsempészik ezeket az ismereteket a tananyagba.

— Teszik ezt azért, mert felismerték, hogy mindannyian a fogyasztói társadalom részei vagyunk, a fiatal és az idősebb generáció viszont a veszélyeztetett, kiszolgáltatott vásárlói réteghez tartozik. A diákok egyrészt azért nyitottak a fogyasztóvédelemre, mert már ők is célcsoporttá váltak, másrészt pedig közülük kerülnek ki a jövő vállalkozói. Ha sikeres üzletemberek, kereskedők szeretnének lenni, akkor szükségük van a megfelelő jogi és gyakorlati ismeretekre. A fiatalok vásárlás közben egyre tudatosabban használják a mobiltelefonokat, az applikációkat, és nagyjából ismerik is azokat a kérdéseket, amelyek egy-egy elektronikus, netes vásárlás során felmerülnek. Ám ezen a téren is sok feladatunk van, mert számos olyan veszély leselkedik rájuk, amely talán még nem is tudatosult bennük. El kell mondanom, hogy a zentai iskola pályázatából sokat tanultunk, hiszen ott olyan elemek is megjelennek az oktatásban, amelyek nem szerepeltek a kiírásban: a zentaiaknak szakcsoportjaik vannak, vitanapokat, versenyeket tartanak, kapcsolatban állnak a helybeli fogyasztóvédelmi központtal, együttműködnek egy szegedi szakgimnáziummal, illetve közvélemény-kutatást is kezdeményeztek — ezeknek a tételeknek a nagy részét más pályázatokban nem láttuk. A zentai fiatalokat és tanáraikat szeretettel várjuk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vegyipari és műszaki laborjába egy kis kutatómunkára. Egyébként más módszerekkel is próbálunk bejutni az iskolákba. Háttéranyagokat készítettünk, fogyasztóvédelmi civil szervezetek, békéltető testületek, valamint a fogyasztóvédelmi hatóság anyagait tettük a pályázat mellé, hogy azok az oktatási intézmények, amelyek nyitottak erre a témára, de még nem kezdték el a programot, válogathassanak, tájékozódhassanak belőlük.

A Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola pályázatot folyamatos határidővel lehet benyújtani a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium részére, a felhívás a www.kormany.hu honlapon is elérhető.

Vajdaságban a soron következő, vagyis az ötödik iskolák közötti fogyasztóvédelmi diákversenyt 2017. március 17-én tartják meg Zentán, a Közgazdasági és Kereskedelmi Iskolában. Az érdeklődő csapatok március 1-jéig nevezhetnek be.


Nyitókép: Szalai Attila illusztrációja

Fotók: Herédi Krisztián

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..