home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A fiatalok megmozgatásáért
Tóth Tibor
2016.03.07.
LXXI. évf. 9. szám
A fiatalok megmozgatásáért

Ada község területén huszonhét sportklub működik. A cseppet sem könnyű feltételek között az egyesületek igyekeznek talpon maradni, ami sikerült is nekik, hiszen a mögöttünk lévő évben egy sem zárta be kapuit, sőt néhány új klub jelent meg a község sportpalettáján. Körtvélyesi Tíciánnal, az Ada községi Sport- és Testnevelési Központ igazgatójával az elmúlt év adai vonatkozású sporttörténéseit elemeztük, valamint az idei év terveiről beszélgettünk.

— Meg lehetünk elégedve az elmúlt évvel, mivel klubjaink fejlődtek, eredményesebbek lettek — kezdte az értékelést Körtvélyesi. — A Halász József Női Kézilabdaklub közel áll a Szuperligába való jutáshoz, a Mlinprodukt Asztaliteniszklubra pedig azt mondhatjuk, hogy néhány fordulóval a bajnokság vége előtt szinte már be is biztosította a Szuperligába kerülést. A Potisje-Pletex Férfi-kézilabdaklub biztos helyen áll a II. liga táblázatán, a moholi Bácska Labdarúgóklub a Szabadkai Körzeti Liga középmezőnyében foglal helyet. Az elmúlt idényben az adai AFK Labdarúgóklubnak nem volt felnőttegyüttese, így több utánpótláscsapattal versenyeztek a különféle ligákban. A nyártól viszont változik a helyzet, és újra megalakul az első csapat, melyben több helyi, a serdülőcsapatban már bizonyított futballista kap bizonyítási lehetőséget. A moholi Partizan Birkózóklub egyre több országos versenyen szerez érmet, és több rangos versenynek volt a házigazdája. Az elmúlt évi sportesemények közül kiemelném a Mikulás-kupa elnevezésű nemzetközi kézilabdatornát, a nemzetközi horgászversenyt, a karatetornát, a Delfin Kupa elnevezésű úszóversenyt, az Ada és Mohol között megrendezett úszómaratont. Két új egyesület alakult a községben, ezek pedig a Mohol Asztaliteniszklub és a Mohol Kézilabdaklub.

 A tavalyi év elején arról beszéltünk, hogy a Műszaki Középiskolával karöltve ingyenes sportolási lehetőséget szeretnének nyújtani az iskolásoknak. Megvalósult ez az elképzelés?

— Részben igen, jól indult a program, volt is érdeklődés iránta. Egy kis gondunk akadt azonban, hiszen több utazó diákunk is van, így nem tudtuk úgy összehangolni a tevékenységeket, hogy mindenkinek megfeleljen, illetve a sportcsarnokban nem tudtunk minden sportágnak helyet adni. Ez a program jelenleg szünetel, de már tervezzük, hogyan tudnánk a vidéken tanuló adai diákokat bekapcsolni a tevékenységbe. A klubok részéről is nyitottság szükséges, és a diákoknak is alkalmazkodniuk kell, ha be szeretnének kapcsolódni ebbe a programba. Nekik is fel kell keresniük a klubokat, mert a tornaterem és a sportcsarnok nagyon le van terhelve. E programnak köszönhetően az AFK Labdarúgóklub újra elindíthatta a serdülőcsapatát, melyből többen hamarosan felkerülnek az újra megalakuló felnőttegyüttesbe. A kézilabda és a birkózás iránt is nagy érdeklődés mutatkozott, mellettük még az asztalitenisz és a sakk szerepelt a választható sportágak között. Az idén szeretnénk bevezetni az úszást is.

 A községi költségvetésből mennyi jut sportra?

— A sportra szánt összegek több tételben szerepelnek. Az egyik tétel a sportcsarnok működtetésére szánt pénzeszközökből áll, de különítünk el az élsportolók, a községi érdekeltségű sportrendezvények támogatására és a sportklubok működtetésére is. Utóbbira az elmúlt évben 6 millió dinárt szántunk, az idén ez az összeg 6 300 000 dinárt tesz ki.

 Sor került-e jelentős beruházásokra a sportlétesítmények terén?

— A moholi sportcsarnok elkészülte után, mely az egyik legnagyobb beruházás volt, a moholi focipályán is nagy munkálatok folytak, hiszen megoldottuk a vakondok távoltartását a pályától, és kiépítettük az öntözőrendszert. Átmeszeltük az adai asztalitenisz-termet, és a rongálások miatt fel kellett újítanunk az adai focipályát is: átfestettük a lelátót, kicseréltük a székeket, újrafestettük és kitakarítottuk a rekreációs központot és a sportpályákat. Az idén egy műfüves nagypálya megvalósítását tűztük ki célul, az adai és a moholi labdarúgóklub a téli felkészülési időszakban használná.

 Figyelmet fordítanak a falvakra is.

— A Törökfaluban indított kézilabda-iskola sikeresen működik, nagy az érdeklődés iránta. Következő célunk a labdarúgást kedvelő fiatalok bekapcsolása az AFK munkájába, vagyis behoznánk őket a városba edzésekre, így ők az adai csapatot erősíthetnék. Arra törekszünk, hogy a községünkben élő fiataloknak sportolási lehetőséget nyújtsunk, és nem gondolkodunk vidéki játékosokban. Emellett elindult a kisiskolások sportját magában foglaló program is. Óvodában és az általános iskola alsó osztályaiban még nem tornatanárok foglalkoznak a fiatalokkal, ezért sokan helytelenül sajátítják el a mozgás alapjait. A program keretében a diákok tornatanárok segítségével tanulnak meg helyesen mozogni, ráadásul teljesen ingyenesen, az adai önkormányzat támogatásával. Nyári tábor néven az önkormányzat egy újabb programot vezetett be, melynek keretében minden sportágban egyhetes, teljesen ingyenes edzőtábort tudtunk szervezni az újonnan épült kollégiumban. A klubok előre tervezett programmal jelentkezhettek, tehát ez az egy hét nemcsak a szórakozásról, barátkozásról szólt, hanem egyúttal felkészülés is volt a sportolók számára. Az elképzelések szerint a program az idén is folytatódik.

 A sportközpont keretében sportpanzió is működik.

— Tavaly több mint 2000 éjszakát jegyeztünk a sportpanzióban, ami azt mutatja, hogy a kihasználtsága szinte maximális. Nemcsak sportolók szálltak meg a negyven férőhelyes létesítményben, hanem lakodalmak alkalmával a vendégek is igénybe vették, ezenkívül vadászok, illetve csereprogramok alkalmával a helyi civil szervezetek is használták. A csereprogramok terén az adai Műszaki Középiskola a legsikeresebb, hiszen már több partneriskolát hozott ide, Adára. A panziót igyekszünk fejleszteni, belülről kétszer, kívülről egyszer meszeltük át, a tetőre napelemeket szereltünk fel, úgyhogy villanyáram nélkül van meleg vizünk. 2015 végén pályázatot nyújtottunk be a fűtési rendszer módosítására.

 Milyen jelentősebb sporteseményekre került sor a község területén az elmúlt két hónapban, és mi várható még az idén?

— 2015-ben kezdődött meg és 2016 elején fejeződött be a Balogh Béláról elnevezett kispályáslabdarúgó-em-léktorna. Az idén még a tavalyinál is színvonalasabb rendezvényt sikerült szervezni, növeltük a pénzjutalmat, ezért távolabbról is érkeztek csapatok, a közönség pedig sokkal minőségibb focit láthatott. A tornát elsősorban a közönség miatt szervezzük meg évről évre, hiszen az ünnepek alatt hazalátogató adaiak a sportcsarnokban találkozhattak, beszélgethettek egymással, és közben jó meccseket nézhettek végig. A befejezéséhez közeledik a Fausto Liga, melynek keretében tizenkilenc kispályás amatőr focicsapat több mint kétszáz labdarúgója lép pályára minden vasárnap délután. A torna nagyon sikeres, ezért már márciusban elindítjuk a negyedik idényt. Főleg a meglévő, már bevált sporteseményekre összpontosítunk, és arra bátorítjuk a klubokat, hogy sporteseményeket szervezzenek. Megfordult a fejünkben egy futó- vagy egy kerékpárverseny megszervezésének gondolata is, de ez a munka nagyon nehéz olyan sportágak esetében, amelyeknek nincs hagyományuk a községben. A közeljövő sporteseményei közül kiemelném a márciusi kézilabda-leánytornát, a júniusi Böködi Zoltán-labdarúgó-emléktornát, és a lóversenyt, mely igen népszerű községünkben.

 A parlament nemrégiben elfogadta a sporttörvényt.

— A törvény szerint a 14 éven aluli sportolóknak nem kell fizetniük az orvosi vizsgákért, ami nagy könnyítés a kluboknak. Önkormányzatunk átvállalja a 14 éven felüliek orvosi vizsgájának költségeit, ami főleg azoknak a kluboknak jelentős megtakarítás, amelyeknek például legalább száz tagjuk van. Fontos, hogy a fiatal versenyzők már pályafutásuk kezdetén megfelelő orvosi vizsgálatokon essenek át, így az edzők is megbizonyosodhatnak róla, hogy egészséges fiatalokkal dolgoznak, akiket nyugodtan terhelhetnek. Sokat várok a törvény sportegyesületek magánosításával kapcsolatos részétől. A kluboknak saját tulajdonosuk legyen, ne az állam és az önkormányzat tartsa el őket! Egy jól működő labdarúgó-egyesületnek gazdaságosnak kell lennie, mivel hatalmas összegek áramlanak benne. Nem az a lényeg, hogy a klubok összevásárolt játékosokból alkossanak csapatot, hanem hogy nagyobb hangsúlyt helyezzenek az utánpótlás-nevelésre. Ezáltal visszaforgathatnák azt a pénzt, amelyre a jobb játékosok távozásakor tesznek szert, így a klubok sokkal működőképesebbé válhatnának.


Kattintson az alábbi képre, és olvassa el a szerző adatlapját is:
Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..