home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
A fiatal kutatók már készenlétben
Szerda Zsófi
2015.11.13.
LXX. évf. 45. szám
A fiatal kutatók már készenlétben

Újra itt a VMTDK — A Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia az egyik legrangosabb esemény a fiatal kutatók, egyetemisták és doktoranduszok életében. 2015-ben ismét Szabadka ad otthont a rendezvénynek. Dr. Csányi Erzsébet, a konferencia fő szervezője az idén megkapta a Kiváló TDK Szervezői Díjat, melyet Budapesten vesz át decemberben. Erről és a VMTDK-ról kérdeztem.

* Kiváló Tudományos Diákköri Konferencia Szervezői Díj — mit jelent ez önnek, illetve a TDK-nak?

— Teljesen váratlanul ért ez az örömteli hír. Az indoklásban különösen két mozzanatot értékeltem: egyrészt szűk szakmai szervezet (Országos Tudományos Diákköri Tanács vezetői értekezlete) ítélte oda, másrészt titkos szavazással döntöttek Budapesten. Örülök, hogy az elismerést december 12-én Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán vehetem majd át. E díj a megbecsülést, az odafigyelést és az összetartozás igényét jelképezi az anyaország részéről. A Vajdasági Magyar Felsőoktatási Kollégium, melynek elnöke vagyok, 2002 óta minden évben megszervezi a Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferenciát (VMTDK) az Újvidéki Egyetem valamelyik karán, hol Újvidéken, hol Szabadkán. A magyarországi minták alapján sikerült kialakítanunk egy saját VMTDK-modellt, mely a mi igényeinkből nőtt ki, s meggyőződésem, hogy éppen ezért tud a rendezvény megmaradni, sőt, elmondható, hogy nagy népszerűségnek örvend a magyarországi hallgatók körében is. A 121 vajdasági hallgató mellett az idén 25 magyarországi, valamint 3-3 romániai, szlovákiai és kárpátaljai vendégelőadónk lesz. Rendezvényünk mindig is Kárpát-medencei jellegű volt.


A szerző felvételei

* Az idén miben újul (ha újul) a rendezvény?

— Érdekesség, hogy az idén ott tartjuk meg a VMTDK-t, ahonnan tizennégy évvel ezelőtt elindult: a Szabadkai Műszaki Szakfőiskolán. Ez mindannyiunk számára visszacsatolás, önmegerősítés. Újdonság, hogy az idén egy költő lesz a plenáris tanárelőadónk Tolnai Ottó személyében, ami nemcsak azért indokolt, mert a VMTDK művészeti konferencia is, hanem azért is, mert Tolnai paradox módon mégis a tudományokról fog értekezni fél órában a maga végtelenül bölcs módján, Füst Milán papucsa címmel.

* Milyen előnyük származik a diákoknak abból, ha részt vesznek ezen a rangos eseményen?

— A VMTDK-n fellépnek a VMFK kollégistái — akik harmincan vannak, és egy ösztöndíjazási és tutoriális képzési rendszer részesei —, a tutorukkal végzett munka eredményét mutatják be minden évben. A többi fellépő nem részesül ösztöndíjban, de mégis nagyon sokan vannak olyanok, akik évekig visszajárnak. Vajon miért? Nyilván, mert saját maguk is rájönnek arra, hogy a VMTDK a kommunikáció, az értékek, az ötletek, a kreativitás, a szabadság és a lendület helye, ahol évről évre fejlődni lehet. Ezt a fejlődési ívet segít kirajzolni a vmtdk.edu.rs honlap is, ahol minden részvevőnek van profilja, és megtekinthetőek a feltöltött dolgozatai. Ezen a felületen a fiatalok elkezdik gyűjteni saját munkáikat, bibliográfiai adataikat, és ez serkentőleg hat egy hosszabb távú tervezéshez, egy kutatói/művészi pálya megálmodásához. Az is egyedülálló, hogy egyetemi hallgatóink, doktoranduszaink a konferencián megismerkedhetnek egymással, egymás munkájával, kialakul egy interdiszciplináris nyitottság, hiszen minden tudományos és művészeti ág képviselve van.    

* A VMTDK-n szekcióelső díjak vannak. A jövőben ez így marad vagy változik?

— Magyarországon a TDK intézménye az állami egyetemi rendszerbe épült be, egységesen, ezért mindenütt kritériumnak számíthat a TDK-helyezés a doktori felvételik esetében. Szerbiában tarka a helyzet, nincs egységes, egész államot behálózó TDK-rendszer, de vannak hasonló kari, szakterületi diákkonferenciák. A VMTDK egész Vajdaságot felöleli, de csak magyar nyelvű dolgozattal lehet fellépni. Mivel mi még a magyar nyelv miatt is elkülönülünk, esélye sincs egységes díjazási rendszer kialakításának. A VMTDK ezenkívül nem koncentrál annyi azonos szakterületi dolgozatot, hogy azokat rangsorolni lehessen. Az almát a körtével kellene versenyeztetni. Ezért a VMTDK kialakította a maga enyhe versenyjellegét, vannak szekcióelső díjak (két kategória: egyetemi hallgatói és fiatal kutatói szekcióelső díj), melyeket a szekcióban elhangzott legértékesebb kutatások szerzői nyernek el. Függetlenül attól, hogy vajdasági vagy külföldi részvevőről van-e szó. Mondhatom, hogy ennek a sem pénzzel, sem egyéb pontszerzési előnnyel nem járó díjnak rangja van. Számtalanszor vehettük észre, hogy a VMTDK-n nagy büszkeséggel vették át ezeket az okleveleket a magyarországi, erdélyi, szlovákiai részvevők is. Éppen így sikerült megőrizni a VMTDK tiszta, nemes versenyjellegét. A közönség is szavaz a szekciótermekben, és a véleménye nagyon sokszor megegyezik a tudományos bizottságéval, ami szintén megnyugtató. A kuratórium 2006 óta ítéli oda a Kristálygömb Díjat a korábbi VMTDK-kon és más konferenciákon felmutatott kimagasló tudományos, illetve művészeti eredmények alapján. Az eddigi nyertesek: dr. Samu János Vilmos, dr. Simon Vilmos, mgr. Lázár Tibor, dr. Telek Tamás, dr. Holló Berta, Beke Ottó, dr. Novák Anikó, dr. Kiss Ferenc, Beretka Sándor. Az idén a huszonkilenc éves Harmathy Norbert okleveles építészmérnök, a műszaki tudományok doktora a díjazottunk. 

* Az idei konferenciának mi lesz a fő témája?

— A 14. VMTDK top témája a fény. Plenáris diákelőadóink is jórészt fénnyel kapcsolatos témákat adnak elő, de tudományterületileg igen változatos szóródásban: Harmathy Norbert (Újvidék) Az épületburkolat több szempontú optimalizálása a megvilágítás minőségének függvényében az energiahatékonyság növelése érdekében, Pápista Zsolt (Újvidék) A fény konceptualizációja a magyar és a német frazémákban, Petkovics Ármin (Budapest) Közösségi érzékelés alkalmazása az okosvárosokban, útban az egységesített architektúra felé,

Ternovácz Dániel (Újvidék) Neoavantgárd kontextusok fénye, tűzszimbolikája és forradalmisága, Jávor Rebeka (Pécs) Hogyan hat a kétnyelvűség a végrehajtó funkciókra? Bevezető vizsgálat, Fejes Szilveszter (Szabadka) pedig SuBus címmel értekezik.

November 14-én, szombaton, 9 óra 30 perces kezdettel a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola amfiteátrumában őket is meghallgatjuk, a rendezvény minden érdeklődő előtt nyitva van.




Kattints az alábbi képre, és nézd meg a szerző adatlapját is:
Szerda Zsófi

De ne hagyd ki Zsófi honlapját se! >>> www.szerdazsofi.net

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..