home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A fiatal kutatók és művészek konferenciája
Pásztor-Kicsi Gergely
2018.12.14.
LXXIII. évf. 49. szám
A fiatal kutatók és művészek konferenciája

Novemberben tizenhetedszer is megrendezték a Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferenciát, melyen évről évre számos fiatal kutató mutathatja be munkáját. A rendezvénynek az idén is az újvidéki Technológiai Kar adott otthont.

A Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia a vajdasági magyar fiatal értelmiség egyik legfontosabb rendezvénye. Nem is csak a vajdaságié, hiszen a tavalyi évekhez hasonlóan az idén is szép számmal érkeztek a szomszédos országokból is. Különösen Pécsről, viszont a gyakorlott VMTDK-soknak ez az utóbbi évek fényében már nem is meglepő. De nem csak földrajzilag volt széles a spektrum: a VMTDK a művészeteken kívül ugyanis az összes tudományág lefedésére törekszik, ezért is lehet egy évről évre megszervezett, sokak által várt esemény, amolyan vajdasági sikertörténet.

A rendezvény fő szervezője és a tudományos bizottság elnöke dr. Csányi Erzsébet egyetemi tanár, az újvidéki Magyar Tanszék tanszékvezetője.

Mint minden VMTDK, az idei is egy toptéma köré tömörült (ha nem is volt kötelező ehhez minden előadásnak kapcsolódnia). Az idén a szív fogalma volt ez, s érdekes volt látni, milyen sokféleképpen lehet megközelíteni: orvostudományi, filozófiai, irodalmi, nyelvészeti és sok egyéb szempontból is.

Az első este hagyományosan a művészet jegyében telik, most sem volt ez másképp. Az Újvidéki Egyetem Rektorátusán Vass Szabolcs, az idei Kristálygömb díjas önálló kiállítása, a Transzhumán valóság kezdte a sort, később a képzőművészek közös tárlatát tekinthette meg a közönség, végül pedig az előadóművészek mutatkoztak be.

A második napon a konferencia megnyitása és a köszöntők után a különféle tudományterületekről érkező plenáris előadókkal megkezdődött a VMTDK tudományos része. A konferenciázók ismét számos izgalmas előadást hallhattak az intelligens autóktól kezdve (dr. Simon Vilmos) a szívroham kockázatain át (Magosi Ádám) a tananyagba illesztett társasjátékokig (Jádi Alexandra).

A délelőtti plenáris előadások után a rendezvény második részében a konferencia résztvevői szekciókra oszlottak tudományterület szerint: élő természettudományokra, élettelen természettudományokra, műszaki, társadalom-, illetve humán tudományokra. Az élettelen természettudományokat kivéve minden tudományág további szekciókra is oszlott a résztvevők nagy száma miatt.

A szekciókban folyó előadások során (ez a VMTDK legfontosabb része) a fiatal előadók 12 percben prezentálták kutatásaikat a szekció többi versenyzőjének és természetesen a szakmai zsűrinek. A zsűri és a jórészt szintén fiatal kutatókból álló hallgatóság minden előadás után hozzászólhatott, kérdéseket tehetett fel, nem egy esetben vita is kialakult az előadó és a kérdésfelvető között. Ez a visszajelzés a kutatónak igen hasznos lehet, hiszen maga is új szempontokat kap a kutatásokhoz azzal, hogy igyekszik megválaszolni a kérdéseket, vagy azzal, hogy vitába bocsátkozva érvelni kénytelen dolgozata, munkája mellett. Persze az sem elhanyagolható, hogy ilyenformán a konferenciázás kultúráját is elsajátítják a résztvevők, valamint edzik magukat a pontos gondolkodásban és a nyilvános beszédben is. Mint már volt is róla szó a cikkben, a VMTDK legnagyobb elismerését, a Kristálygömb Díjat — mellyel kimagasló tudományos vagy művészeti eredményeket jutalmaznak — az idén Vass Szabolcs kapta, akit talán leginkább a Rokon Ilonka Facebook-oldal megalkotójaként ismer a szélesebb közönség. Köszönőbeszédében elmondta: nagyon örül annak, hogy a szerb egyetemi kollégáival szemben neki megadatott az, hogy a VMTDK-n minden évben megmutathatta aktuális műveit, mert sokat profitált a zsűri és a művészeti szekció közösségének megjegyzéseiből.

A díjátadó után sem ért véget a konferencia, hiszen hátravolt még a hagyományos VMTDK-buli, melynek az idén a Zeppelin hajó adott helyet. A résztvevők itt valójában lazább környezetben, informálisabban végezhették azt, amit addig csináltak: élénk párbeszédet folytattak, megismerték egymást, kapcsolatokat építettek.


Ótos Annabella és Ótos András felvételei



Az idén a következő fiatal tudósokat jutalmazta a szakmai zsűri és a szekciók közönsége:

 
ÉLŐ TERMÉSZETTUDOMÁNYOK I.
Szekcióelső díj az alap-/mesterképzés kategóriában: Lörincz Diána
Szekcióelső díj a doktoranduszi, fiatal kutatói kategóriában: Hallgató Tünde
Közönségdíjas: Makai Beáta
OTDK-ra javasoltak: Gubi Marina, Puskás Valentin, Lörincz Diána, Magosi Ádám
 
ÉLŐ TERMÉSZETTUDOMÁNYOK II.
Szekcióelső díj az alap-/mesterképzés kategóriában: Kecsenovics Nóra
Szekcióelső díj a doktoranduszi, fiatal kutatói kategóriában: Tarján Tobolka Albina
Közönségdíjas: Koós Csilla
OTDK-ra javasoltak: Kecsenovics Nóra

ÉLETTELEN TERMÉSZETTUDOMÁNYOK ÉS MŰSZAKI TUDOMÁNYOK
Szekcióelső díj az alap-/mesterképzés kategóriában: Sárkány Krisztina, Nagy Attila, Francia Dániel, Pletikoszity Árpád
Közönségdíjas: Francia Dániel, Pletikoszity Árpád, B. Varga Emese
OTDK-ra javasoltak: Sárkány Krisztina, Nagy Attila, Pletikoszity Árpád, Szabados Noémi

TÁRSADALOMTUDOMÁNYOK I.
Szekcióelső díj az alap-/mesterképzés kategóriában: Fiser Annamária
Közönségdíjas: Kiss Andrea
OTDK-ra javasoltak: Gábor Cintia
 
TÁRSADALOMTUDOMÁNYOK II.
Szekcióelső díj az alap-/mesterképzés kategóriában: Mogyorósi Renátó Manuel
Szekcióelső díj a doktoranduszi, fiatal kutatói kategóriában: Székely Kinga
Közönségdíjas: Szegedy Péter
 
TÁRSADALOMTUDOMÁNYOK III.
Szekcióelső díj az alap-/mesterképzés kategóriában: Bali Cintia
Szekcióelső díj a doktoranduszi, fiatal kutatói kategóriában: Urbán Dorottya
Közönségdíjas: Bali Cintia
OTDK-ra javasoltak: Boros Orsolya, Kalmár Éva, Pataki Rebeka, Horvát Krisztina
 
HUMÁN I.
Szekcióelső díj az alap-/mesterképzés kategóriában: Deák Iréna
Szekcióelső díj a doktoranduszi, fiatal kutatói kategóriában: Fehér Viktor
Közönségdíjas: Fekecs Emese
OTDK-ra javasoltak: Bálizs Ágnes, Deák Iréna, Kemény Orsolya

HUMÁN II.
Szekcióelső díj az alap-/mesterképzés kategóriában: Radnai Dániel Szabolcs
Szekcióelső díj a doktoranduszi, fiatal kutatói kategóriában: Oláh Tamás
Közönségdíjas: Radnai Dániel Szabolcs

HUMÁN III.
Szekcióelső díj az alap-/mesterképzés kategóriában: Simor Kamilla
Szekcióelső díj a doktoranduszi, fiatal kutatói kategóriában: Bacsa Ildikó Eszter
Közönségdíjas: Gyuri Georgina

MŰVÉSZETEK
Szekcióelső díj az alap-/mesterképzés kategóriában: Monyov Glória, Szabó Kornélia
Közönségdíjas: Monyov Glória
OTDK-ra javasoltak: Ótos Annabella, Varga Emília, Rác Gyöngyike, Turkály Emma, Monyov Glória, Szabados Zsófia, Kiss Natália, Szabó Kornélia, Csorba Emil
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..