home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A fenevad zsoldja
Tóth Lívia
2008.04.30.
LXIII. évf. 18. szám
A fenevad zsoldja

A közelmúltban az újvidéki Forum Könyvkiadó gondozásában látott napvilágot Benes László első kötete, amely A fenevad zsoldja címet viseli. A szerző 1951-ben született Bajmokon. Zentán érettségizett, majd az újvidéki Pedagógiai Főiskola képzőművészeti szakára iratkozott. A Szabad Hét Napban k...

A közelmúltban az újvidéki Forum Könyvkiadó gondozásában látott napvilágot Benes László első kötete, amely A fenevad zsoldja címet viseli. A szerző 1951-ben született Bajmokon. Zentán érettségizett, majd az újvidéki Pedagógiai Főiskola képzőművészeti szakára iratkozott. A Szabad Hét Napban képregényeket közölt, jelenleg Zentán él és dolgozik.
A kisregény olyan eseményt mond el, amelynek kétségtelenül van a közelmúltban gyökerező valóságtartalma. S az nemcsak a cselekmény középpontjában álló papgyilkosság és a vele kapcsolatos bűnügyi nyomozás, hanem a háttérben zajló, csaknem tíz éven át tartó véres polgárháború, az erőszakos katonatoborzás, de főként a háború hiénáinak gátlástalan harácsolása és fosztogatása, melyben a hatalom birtokosai is segédkezet nyújtanak - állapítja meg Szloboda János, a könyv egyik recenzense a fülszövegben.
Hogy miért éppen ez a történet késztette írásra Benes Lászlót? Talán azért, mert szerinte még mindig nem foglalkoztak eleget ezzel az időszakkal. Pedig nagyon ,,eseménydús” volt - mondja, és hozzáteszi, ezt idézőjelesen gondolja.
- A nem mindennapi megpróbáltatások hatására megváltozott emberi viszonyokra szerettem volna felhívni a figyelmet. Keretként a bűnügyi regény formáját választottam, remélem, eleget tettem a követelményeinek. Egy valódi vajdasági gyökerű könyvet szántam az olvasóknak.
* A háborús események és a lélektani elemek azonban sokkal erőteljesebbek, mint egy szokványos bűnügyi történetben. Annak ellenére, hogy van benne gyilkosság és szerelem is.
- Megjegyzem, a gyilkosság sem hétköznapi. Akár történelmi regénynek is felfoghatjuk, habár nem azokról szól, akik részesei voltak a történelemnek, sőt, a konkrét eseményekről sem, inkább a hozadékukról. A perifériára szorult emberekről, a padlóra került alakokról, akik nem nevezhetőek pozitív hősöknek, mégis megvan bennük a jóra való törekvés, a változás esélye. A klasszikus erkölcsi értékeket és normákat helyezem középpontba, illetve azokat a személyeket, akik ezt tiszteletben tartják, de azokat is, akik elvetik. Szerintem a boncolgatott korszak még korántsem zárult le. Akkor sem, ha egyszerűen el szeretnénk felejteni. Azt hiszem, az elzárkózás helyett inkább ki kellene beszélni magunkból.
* A történet Révmonostoron, egy folyó menti kisvárosban játszódik, az emlékezetes papgyilkosság viszont Zentán történt.
- Ez igaz, de nemcsak egy kisváros, hanem a társadalmunk, ha úgy tetszik, Vajdaság keresztmetszetét kívántam bemutatni. A könyv elején a következő mondat olvasható: E történet szereplőit a képzelet szülte, nem hozhatók kapcsolatba valós, létező személyekkel. Nem szeretném, ha azt hinnék, elméleteket gyártok, vagy tudok valamit a konkrét esetről, a hozzá kapcsolódó emberekről. A szereplőimet több személyből gyúrtam össze, felesleges őket Zentán keresni. Azt viszont nem tagadom, hogy a saját élményeimet is felhasználtam. A végkifejletet már többen kifogásolták, másként képzelték el, de én szándékosan formáltam ilyenné. Úgy is lehet értelmezni, hogy nincs befejezve, mint a szóban forgó korszak.
* A fenevad zsoldja alatt mit kell értenünk?
- A cím arra vonatkozik, hogy a női szereplőn kívül mindenki az ördögöt szolgálja. Az ördögnek pedig fizetni kell, amit valamilyen módon meg is tesznek. A fejezetek élén nem azért vannak bibliai idézetek, mert a cselekmény az egyházhoz is kapcsolódik, hanem a már említett régi erkölcsi normák hangsúlyozására. Ez az első próbálkozásom, és olyan regényt szerettem volna írni, amelyet én magam is szívesen olvasok. Elmondhatom, jól szórakoztam, miközben készült, habár a tartalma erre egyáltalán nem ad okot. Egyszerűen élveztem ezt a munkát. A szenzációhajhászást igyekeztem elkerülni, a gyilkosságot sem akartam felderíteni, egyszerűen a mi sorsunk bemutatása volt a célom. Arra voltam kíváncsi, hogy a háború mennyire hatott az emberekre, milyen típusokat hozott felszínre, ki hogyan süllyedt le - erkölcsileg és anyagilag egyaránt. Igyekeztem a szereplők beszédmódját is érzékeltetni, de a tájleírások sem maradtak ki, a nyomasztó témát pedig némi humorral próbáltam oldani.
* Vannak-e újabb témái, tervei?
- Már megszületett egy új, igaz, kisebb terjedelmű írásom, amely a negyven évvel ezelőtti vajdasági eseményekről, vagyis 1968-ról szól. A cselekmény a májusi ünnepek alatt játszódik, de vannak utalások a mai történésekre is. Benne van például az az epizód, amikor Palicson koncertezett az Illés együttes. Kevesen tudják, de ott és akkor született meg az Amikor én még kis srác voltam című dal. Szörényi Levente egy harmonikással húzatott régi szerb nótákat, és a dalban is vannak szerbes motívumok. Másokat is megkérdeztem, ők is így emlékeznek vissza.
Ez azt jelenti, hogy az írást nem hagyom abba, további témákat szeretnék feldolgozni, elsősorban azokat, amelyek ránk, a mi valóságunkra vonatkoznak. A rajzolás és a festészet most háttérbe szorult nálam, amit azzal magyarázok, hogy mindig érdekelt a szépirodalom. Az első könyvem megírása nagy feladat és megmérettetés volt számomra. Örülök, hogy sikerült.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..