home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
A felvidéki Benedek László kitüntetésének határon inneni méltatása
Martinek Imre
2019.01.23.
LXXIV. évf. 3. szám
A felvidéki Benedek László kitüntetésének határon inneni méltatása

Nagy örömünkre szolgál, hogy a kitüntetettek között a Vajdaság és Felvidék közeledését több síkon is előmozdító, kilenc évvel ezelőtt megvalósított bensőséges személyes találkozók kezdeményezőjét, Benedek László nevét is fellelhettük.

„A Magyar Kultúra Napját már húsz éve gálaműsorral ünnepli a Falvak Kultúrájáért Alapítvány, amely küldetésének tartja a kulturálisan hátrányos helyzetben lévő települések és társadalmi csoportok életminőségének fejlesztését, a falvak kulturális örökségének ápolását és lehetőleg gazdagítását is. 1998 óta az ünnepség kiemelkedő eseménye a Kultúra Lovagja cím és kitüntetés átadása azok számára, akik kiemelkedő munkát végeztek az alapítvány céljainak szellemében. Sem a lovagi cím odaítélése, sem a gála programja nem ismer határokat – az Európai Unió eredeti célját, az együttműködést képviselve – ezért nemcsak külhoni magyarok, de más országok képviselői is mindig ott vannak a kitüntetettek között.“ – olvasható a Felvidék.ma hírportál január 20-i cikkében

(forrás:https://felvidek.ma/2019/01/hat-uj-felvideki-a-kultura-lovagjai-kozott/?fbclid=IwAR1HgjvbqevhjlaifcP61X0V1FBR1Vc0qDXefB7Yuo2EHkbtWhpVTVrYPxs )

A Stefánia Palotában, a Honvéd Kulturális Központban rendezett gála díszvendége ezúttal Gömörország volt, a magyar kultúra harminc új lovagja közül pedig öten a Felvidéket képviselték.

Nagy örömünkre szolgál, hogy a kitüntetettek között a Vajdaság és Felvidék közeledését több síkon is előmozdító, kilenc évvel ezelőtt megvalósított bensőséges személyes találkozók kezdeményezőjét, Benedek László nevét is fellelhettük.

A felvidéki Balogtamásiban született fotóművésszel és barlangkutatóval először 2010. márciusában volt szerencsénk találkozni Pancsován. A Temes parti kisvárosban létrehívott tárlat valójában az általa alapított Gömöri Fotóklub szerbiai turnéjának nyitánya volt akkortájt. A kitartó hívások eredményeként körvonalazódó délvidéki tájolás útvonalára Újvidék, Zenta, Bácstopolya, Nyékinca , Kisorosz, Kishegyes, Óbecse, Bácskossuthfalva és Bácskertes került fel anno. A néhány hónappal későbbi viszontlátogatáson Benedek úr és családja, a rimaszombati A kultúráért Gömörben és Gömörön túl Polgári Társulással együtt az újvidéki, nyékincai, platicsi, temerini és torontálvásárhelyi lakosokból, rendhagyó körülményességgel összeverbuvált délvidéki ’’legénységet” kalauzolta végig Gömörország tájain.


Beretkén az újvidéki dr. Csáky S. Piroskával és a nyékincai Gudelyevics Annuskával 2010-ben (a szerző archív felvételei)

A kapcsolatkereséshez kijelölt kétnapos útvonalba mindenekelőtt Rimaszombat, Nemesradnót, Hanva, Tornalja, a Betlér-kastély és a büszke krasznahorkai vár került bele, de Rozsnyón, Sajógömörben, Beretkén meg a fölötte húzódó Murány Áttörés Tanösvényen, s nem utolsósorban a domicai cseppkőbarlangban is készültek élményfotók. Értékes hangfelvételek, amelyek Zsapka Attila verséneklő, Igó Aladár népi fafaragó- és festőművész (...), Nagy Ákos hanvai tiszteletes úr és A. Marton Gyula — Don tornaljai költő, szabadművész és galériavezető gondolatait őrzik. No, meg azokat a spontán pillanatokat, amikor furulyaszó zurgásába kapott bele az esőcseppeket szárító szellő Tompa Mihály (1817—1868) magyar költőnek, a népi-nemzeti irodalmi irányzat egyik legjelentősebb képviselőjének örök nyugvóhelye tövében ’’odafönt”. Mindez gazdagon megtetézve a szívekből felszakadó magyar énekek ’’lenyomatával”.

(forrás: http://hetnap.rs/cikk/Gomori-szerzodes-9011.html)

...

Benedek László a magyar kultúra határon túli ápolásáért tehát lovaggá üttetett. Lovagias cselekedeteit a nevezett hírportál mellett, a méltatást közvetítő felvidéki Baráti Körök a közösségi platformon közzétett bejegyzésében is olvashatjuk:

A Gömöri Fotóklub alapító tagja, vezetője és mozgatórugója. Gömörország magyar kultúrájának emblematikus személyisége. Az általa vezetett fotóklub a térség határtalan népszerűsítője. Alig akad a Felvidéken olyan iskola, ahol ne adott volna elő a felvidéki természetről, természetvédelemről, barlangkutatásról, a városokról, kulturális értékekről, a fotózásról vagy annak történetéről. Egyik alapító tagja a Kultúráért Gömörben és a Gömörön Túl Polgári Társulásnak. Felvidék 400 magyar iskolájában szervez kulturális rendezvényeket. Az általa létrehozott galériákkal és kiállításokkal a térség népszerűsítője. Két alkalommal nyerte el fotóival a Barlangkutatók Világszövetsége fotóversenyét. Nyolc éven át őt tartották a „világ legjobb barlangos- és természetfotósának“.

Végezetül mégegy adalék, legelső találkozásunk idejéből:

„a virtuális valutával, útlevéllel és lobogóval is rendelkező gömörországiak mégsem az elrabolt múlt feletti kesergésre tették a hangsúlyt. Inkább megkísérelték megtalálni az összefogódzó továbblépéshez szükséges lépéseket. Mint ahogyan tették azt házuk táján is több ízben. Ha ugyanis a települések polgármesterei rábólintottak, a Gömöri Fotóklub fényképészei ''összefényképezték” a falut, a képeket saját költségen kidolgozták, majd az adott településnek ajándékozták. Ilyen módon fennállásuk óta már négy képtárat sikerül összehozniuk. Azt viszont már a világhálón közzétett sorokat olvasva tudtuk meg, hogy a tavaly novemberben nyílt tárlatának a teljes anyagát Benedek László úr a negyvenéves kassai Thália Színház megsegítésére ajándékozta. Zárógondolatunkat az elnök úr a klub honlapján (www.gomorifotoklub.extra.hu) is közzétett nyilatkozatából kölcsönöztük: Alkotásaink által egy szeletet szeretnénk nyújtani önmagunkból, gondolkodásmódunkból, a világról alkotott képünkről, a számunkra fontosnak vélt és tartott dolgokról. Bízunk benne, hogy ez a rejtett üzenet eljut az érdeklődőkhöz.“

(forrás: http://hetnap.rs/cikk/Egy-fenykepkiallitas-es-uzenetei-8107.html)

Bízunk benne és gratulálunk.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..