home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A feltételekhez képest kitűnő szereplés
Tóth Tibor
2012.11.14.
LXVII. évf. 46. szám
A feltételekhez képest kitűnő szereplés

Szabadkán az atlétikának nagy hagyományai vannak, gyökerei az 1800-as évek végére nyúlik vissza, a palicsi Achillesben ugyanis már akkor foglalkoztak atlétikával.

Az 1945-ben alakult Spartacus Atlétikaiklub tagjai már a kezdet kezdetén több országos bajnoki címet szereztek és számtalan sportolót adtak az országos válogatottnak. Az 1940-es évek végén és az 50-es évek elején Dragutin Durković zsinórban háromszor nyerte meg az országos bajnokságot 110 gáton, a legnagyobb sikereket azonban a 70-es évek derekán, valamint a 90-es évek közepétől a 2000-es évek közepéig tartó időszakban érték el a Spartacus atlétái. Ubori László, a 4 x 400 méteres váltó tagjaként részt vett az 1972-es müncheni nyári olimpián, majd három évvel később egy fantasztikus csapat jött létre, melyben többek között Ubori, Kőrösi József, Mester Róbert, Darko Stipić is szerepelt. Akkoriban olyan kitűnő edzők foglalkoztak az atlétákkal, mint Crnjaković Stevan, Szikora Pál, Kozma Antal, Keszeg Sándor, Kőműves Péter. A 70-es években Kőműves abban a szakcsoportban kapott helyet, amelyben az 1974-es Európa-bajnokságon 400 méteren első (akkor még nyugatnémet) Karl Honz olimpiai felkészítése folyt. A klub második aranykora az 1995-től 2005-ig terjedő időszakra tehető. A sydneyi nyári olimpián a női, illetve a férfi 4 x 100-as váltó tagjaként Pančić Elvira és Miloš Šakić személyében két szabadkai atléta is képviselte a jugoszláv színeket. Dinka Róbert világbajnokságon, Gulyás Csaba és Sinkó Árpád junior vb-n és Eb-n szerepelt, Gulyás 5. helyezést ért el diszkoszvetésben a junior kontinensviadalon. Pančić elődöntőt futott 100 méteren a junior Eb-n, 2004-ben pedig ott volt a budapesti fedett pályás atlétikai világbajnokságon, és teremben a világ húsz leggyorsabb nősportolója közé került. Rajtuk kívül, a teljesség igénye nélkül, megemlíthető Karai Lívia (aki részt vett az ifjúsági világbajnokságon), Puskás Anikó, Siniša Galić (aki a 4 x 400-as junior váltóval még ma is országos csúcsot tart), Sztankó Árpád, Kőrösi Attila és a gerelyhajító Kovács Krisztián.

— 2003-ban a miénk volt a legjobb atlétikaklub az országban — mondta Kőrösi József, a Spartacus igazgatója, a sprinterek edzője. — A legkisebbektől a legnagyobbakig huszonhét országos bajnoki címet szereztünk, a felnőtt országoson tíz alkalommal állhattunk a dobogó legfelső fokára. Több első helyünk volt az országos bajnokságon, mint a Partizannak, a Crvena zvezdának és a Vojvodinának együttvéve. Ekkor rajtam kívül még Evetović Béla, Ubori László és Crnjaković Josip is foglalkozott a fiatalokkal. Kitűnő eredményeink azonban nem találtak megfelelő méltányolásra. Több helyre is fordultam segítségért, támogatástért, pártfogásért szűkebb és tágabb pátriánkban egyaránt, de hiába. Ez jócskán a kedvünket szegte Evetović Béla kollégámmal, hiszen hoztuk az eredményeket, de úgy látszott, ez senkit sem érdekel. Láttuk, hogy nincs lehetőség körülményeink, feltételeink javítására, hogy tudásunkhoz mérten európai és világviszonylatban is eredményeket érhessünk el. Több olyan atlétánk is volt (Gulyás Csaba, Sinkó Árpád, Pančić Elvira, Dinka Róbert, Miloš Šakić), akik tehetségük és tudásuk alapján világversenyeken, Eb-ken döntőben futhattak volna, részt vehettek volna az Aranyligán és a Gyémántligán is, ha megfelelő feltételek állnak rendelkezésünkre. Mindig ügyeltünk arra, hogy versenyzőink a sport mellett a tanulásra is figyeljenek. Legjobbjaink egyetemet végeztek vagy itthon vagy külföldön, hat versenyzőnk az Egyesült Államokban sportolt és tanult tovább, s ez óriási elismerés a klub számára.

Generációváltás

2007-ben generációváltás történt a klubban, s ekkor az újoncokra, vagyis a kezdőkre összpontosítottak.

— Az akkori 8-9 éves gyerekek mostanra kezdenek beérni. Érdekes, hogy a többségük lány — fiú nagyon kis számban van, és az utóbbi években nagyon kevés köztük a magyar gyerek. Valószínűleg nem látnak túl nagy jövőt a sportban. Versenyzőkoromban a klubok mögött nemcsak a város, hanem vállalatok is álltak, évente több edzőtáborba is mehettünk, és felszerelést, sportcipőt, sportruházatot kaptunk. Ma ezt mind magunknak kell megvásárolnunk. A város mögöttünk áll, az előírt összeget eljuttatja nekünk (az idén 450 000 dinárt), de ez sajnos még arra sem elég, hogy a versenyidény egyik felét végigversenyezzük. Ha elutazunk Nišbe kétnapos versenyre, akkor az legalább 60 000 dinárba kerül, és ha ott is alszunk, akkor még többe. Kragujevacon 4-5 versenyt rendeznek évente, mindegyikre azonban nem tudunk elmenni. Én rajta vagyok a városban a fizetett edzők listáján, Evetović kollégám és Zvezdan Kalmar azonban a tagsági díjból kapják juttatásukat. A pálya állapota miatt 2003 óta nem lehet Szabadkán versenyt tartani. Ígéretek már többször is elhangzottak a felújítással kapcsolatban, de nem tudom, mikor lesz belőle valami — állapítja meg.

Az új generáció nevéhez már több kiváló eredmény fűződik. Jovana Ilić tavaly a 4 x 100 méteres női váltó tagjaként aranyérmet szerzett Ankarában, a fiatal sportolók világjátékán, 100 méteren pedig 13,11-es egyéni csúccsal az 5. helyet szerezte meg. Luna Jović 200 és 300 méteren szinte verhetetlen itthon. Rajtuk kívül még több tehetség bontogatja szárnyait a klubban. Az idei évben a klub futóatlétái három országos bajnoki címet és kupát nyertek. Kenyeres Valentina, Bojana Savanov, Benis Martina, Dunja Jurčak, Rövid Valentina és Luna Jović érmeket nyertek mind az országos, mind a vajdasági bajnokságon. Jovana Ilić betegség miatt kihagyta ezt az évet, de jövőre remélhetőleg újra rajthoz áll.

A dobók is jól szerepeltek

Akárcsak a futók, a dobók is rendszerint jó eredményeket érnek el a különféle megméretéseken. Edzőjük, Evetović Béla elégedett az idei teljesítménnyel, habár tavalyit jobbnak tartja. Dijana Šefčić súlylökésben megnyerte a téli és a nyári országos bajnokságot, azonkívül az országos kupán is diadalmaskodott, a zentai Magyar Szó-kupán a legjobb vajdasági versenyzőnek és a legjobb súlylökőnek járó díjat nyerte el, az isztambuli Balkán-bajnokságon pedig mindössze néhány centiméterrel maradt le a bronzéremről. Marko Rašković súlylökésben és gerelyhajításban az ifik között a 3. helyen végzett, a felnőttek között pedig a 4. Bálizs Béla kalapácsvetésben szerzett bronzot, Sinkó Árpád a felnőttek között súlylökésben állhatott a dobogó harmadik fokára, Kasziba Szilveszter pedig a veteránok kategóriájában előbb a szegedi Tisza-kupán nyert egy bronzot súlylökésben, majd a Balkán-bajnokságon is szerzett egy harmadik helyet kalapácsvetésben.

— A dobóatlétákon kívül nyár óta a futókkal is foglalkozom. Az egyik legnagyobb tehetségünk Jovana Vukas, aki Zentán és Újvidéken is a 2. helyen ért célba. Nagykanász Ivánt szintén megemlíteném, ő megnyert egy nemzetközi versenyt a fiatalabb pionírok között 600 méteren, de itt van a 2001-ben született gerelyhajítónk, Nemanja Adamović és a kitűnő diszkoszvetői érzékkel megáldott Đorđe Petrović is. Remélem, hogy legjobb pionír versenyzőm, a tavalyi országos bajnokságon diszkoszvetésben 2., súlylökésben a 3. Kerekes Andor újra edzésbe tud állni, de sokat várok a sérüléséből kilábaló Marko Raškovićtól, Dejan Devićtől, Ljubiša Bubnjevićtől, a 100 méteren 11,4-es időt elért Saša Šarićtól és a 60 méteren 8,80-at teljesítő Jovana Vukastól. Egyre nehezebb támogatáshoz jutni. Reménykedünk, hogy jövőre könnyebb lesz, de minden évben egyre nehezebb — mondta Evetović.

Együttműködés a női focistákkal

A Spartacus Atlétikaklub kiváló együttműködést folytat a Spartacus Női Labdarúgóklubbal: a labdarúgóklub befektet az épület felújításába és segít az atléták utaztatásában és edzőtáboroztatásában, az atléták pedig átadják az öltözőt és a szertárat a lányoknak használatra.

A szerbiai atlétika helyzetéről Kőrösi elmondta, hogy Szerbia az egyetlen európai ország, melynek nincs saját atlétikai pályája.

— Teljesen a labdarúgáshoz vagyunk kötve, és ez tragikus. Ők ártanak nekünk, mi ártunk nekik. Kilenc évig a jugoszláv válogatott sprinterekkel megbízott edzőjeként dolgoztam Kamaszi Ferenccel (ugrószakág), Rifat Zilkićtyel (közép- és hosszú táv), Mirjana Stojanovićtyal (gát) és Nikola Tomasovićtyal (dobószakág), s e kilenc év alatt négy junior-világbajnoki és hat Európa-bajnoki címet szereztek tanítványaink. Ez az a junior generáció, amely most felnőtt, és szállítja a jó eredményeket. Nem hiszem, hogy a világ atlétikájában túl nagy szerepet fognak játszani, nem gondolom, hogy sportágként elég erősek vagyunk ahhoz, hogy itt a bérces Balkánon kiharcoljuk a kellő érdeklődést és elismerést — szögezi le Kőrösi.
A tervekre vonatkozó kérdésünkre elmondta, hogy egyelőre dolgoznak, de hogy meddig, az kétséges, hiszen a körülmények és a feltételek egyáltalán nem kedveznek a sportok királynőjének.
 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..