home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
A fejlődés göröngyös útja
Tomek Viktor
2007.11.07.
LXII. évf. 45. szám
A fejlődés göröngyös útja

A tervezett beruházások több millió euróba kerülnekCsantavéren a nyár közepe óta nagy munkálatok folynak. Több utcát felástak, és a jövő év tavaszáig valamennyire ez vár. Az ezzel járó kellemetlenségek voltaképpen minden csantavéri lakost érintenek.110 kilométer vezetékMurényi Tibor, a csant...

A tervezett beruházások több millió euróba kerülnek

Csantavéren a nyár közepe óta nagy munkálatok folynak. Több utcát felástak, és a jövő év tavaszáig valamennyire ez vár. Az ezzel járó kellemetlenségek voltaképpen minden csantavéri lakost érintenek.
110 kilométer vezeték
Murényi Tibor, a csantavéri helyi közösség elnöke elmondja, hogy a vezetőség elégedett a beruházás mértékével és minőségével, az elmúlt negyven év során ehhez fogható tőkebefektetés nem történt a faluban.
- A gáz- és a telefonhálózat építése júliusban kezdődött el, pillanatnyilag pedig a munkafolyamatnak a felénél tartunk. A falu egész területén dolgoznak a mesterek, 110 kilométer vezetéket fektetnek le. Ha az idő megengedi - vagyis ha olyan telünk lesz, mint amilyen a tavalyi volt -, akkor a munkálatok nagyobb része még az idén befejeződhet. A véglegesítése jövő tavaszra várható. Ekkor már a telefonhálózatra való csatlakozás is időszerűvé válik. A gázhálózat építésének befejezése is tavaszra várható, ekkor kapcsolódhatnak majd rá a lakosok a rendszerre. A terveknek megfelelően halad a munka, és minden valószínűség szerint jövő télen már fűthetnek is ezzel az üzemanyaggal az emberek - mondja Murényi.
A kivitelezők alvállalkozók, és helyi munkásokat is alkalmaznak. A gázhálózat építéséhez mintegy 4 millió euró áll rendelkezésre, és a telefonhálózat bővítése is több millió értékű beruházás. Egyelőre kevés csantavéri lakos jelezte, hogy érdekelt a gázhálózatra való csatlakozásban, de Murényi szerint nem ez volt az elsődleges szempont, idővel ugyanis majd megnő az iránta való igény.
- Van, aki dicséri, és van, aki ellenzi ezt a beruházást, én azon a véleményen vagyok, hogy kissé késve érkezett a gáz a faluba. A kedvező hitellehetőségeknek, illetve kölcsönöknek tulajdonítható nyilván, hogy a lakosság 15-20 százaléka mindjárt a kezdetén rákapcsolódik a gáz-, illetve a telefonhálózatra. A dologhoz az is hozzátartozik: ahhoz, hogy az iparnak, a kis- és középvállalkozóknak vonzóvá tegyük a települést, szükség van infrastruktúrájának a fejlesztésére. Ezáltal munkahelyek jönnek létre. Senkit sem kötelezhetünk arra, hogy olyasmit használjon, amit nem akar, mi csak a lehetőségét szeretnénk megteremteni.
A munkálatokkal járó kellemetlenségek következménye az lett, hogy a lakosságban némi ellenérzés támadt. Az emberek türelmetlenek, hiszen az utcákban sokszor közlekedni sem lehet az árkok, a munkagépek miatt, és gyakran a járdák is használhatatlanok.
- A kivitelező mindent megtesz annak érdekében, hogy minél kevesebb fát döntsön ki vagy bejáratot rongáljon meg. Ennek ellenére ilyesmire is van példa. Bárminemű kár keletkezik is, a kivitelezőnek kötelessége azt elhárítani, illetve eredeti állapotába visszahelyezni. Ezúton is kérem a lakosságot, hogy legyen türelemmel, köztudomásúlag ugyanis december, illetve január folyamán nem lehet betonozni, erre majd csak tavasszal kerülhet sor - ismerteti a körülményeket Murényi.
,,Amit húsz-harminc év alatt fölépítettünk, azt most lerombolják
- Ez a mi elnökünknek a műve - mondja Krunc István csantavéri lakos, miközben a háza előtt kidöntött több 10 éves fákat aprítja. - Egyetlen embert sem kérdezett meg, hogy akarja-e egyáltalán ezt az egészet. Amit húsz-harminc év alatt fölépítettünk, azt most lerombolják. Kérdezem magukat, ki az a csantavéri, aki ezekben az időkben gázzal akar fűteni? Bárkivel beszéltem, esztelenségnek tartja ezt a beruházást. Kell-e nekünk a gáz ebben az ínséges világban? Még kenyérre se futja, nemhogy gázra! Menjen végig az utcában, és nyugodtan kérdezzen meg bárkit, be akarja-e vezettetni a gázt! Folyamatosan megy föl az ára, és a hálózatra csatlakozni sem olcsó mulatság - háborog Krunc, majd hozzáteszi, hogy a járdát, melyet most tönkretettek a munkások, a 70-es években ő maga fizette ki a saját pénzéből, és kétli, hogy megtéríti majd neki a kárát bárki is. Ráadásul több száz negyed évszázadosnál is öregebbek fát döntöttek ki.
Volt olyan csantavéri lakos is - a neve elhallgatását kérte -, akinek a tujáit a mesterek fejszével csonkították meg a zavartalan munkavégzés végett, és ráadásul a kerítésében is kárt tettek az árokásó gépek. A sértett egy zsák cementet kapott a hiba kijavítására.
A falu infrastruktúrájának javítása érdekében
Bakos Viktor csantavéri egyetemi hallgató azt mondta, hogy az építkezés főleg a gyalogosforgalomban okozott fennakadást, a munkásokra viszont nincs panasza, korrekt módon viselkedtek. A kábelt a ház tulajdonosának a kívánságát figyelembe véve vezették be, sőt még a gazdaasszonyok virágoskertjére is ügyeltek.
- A gáz bevezetése, valamint a telefonhálózat bővítése is egyértelműen a falu infrastruktúrájának a javítását szolgálja. Telefonproblémája már nem lesz a falunak, az optikai kábelnek köszönhetően pedig az internet is mind népszerűbbé válik. A falubeli általános vélemény szerint a gáz iránt igen kevesen érdeklődnek. A lakosság kilencven százaléka mezőgazdasággal foglalkozik, s egyszerűbb, de főleg olcsóbb tüzelőanyaggal működő fűtőberendezést használnak, csutkával, fával meg szénnel tüzelnek, tehát számukra óriási befektetést jelentene átállni a gázüzemű rendszerre. A telefon és a leendő ADSL-internetnek viszont nagyon örülünk, de a gáz bevezetése nem érdekel bennünket - tudtuk meg Viktortól.
Fontosabb beruházások is lehettek volna
A lakosok nem kis hányadának véleménye szerint a gáz bevezetésénél, illetve a telefonhálózat bővítésénél fontosabb beruházásokat is eszközölhettek volna a településen.
- Nem hallottam róla, hogy a falu vezetősége kikérte volna a lakosok véleményét a gáz- és a telefonhálózat bevezetésével, illetve bővítésével kapcsolatban - mondta Kőműves Ildikó. - A falu vezetősége úgy döntött, hogy a település fejlődése érdekében fontos ez a beruházás. Csantavéren már nagyon régóta nem történt semmiféle fejlesztés, így ebből a szempontból mindenki örül, hogy végre történik valami. Abban azonban, hogy hogyan történik, bizony van kivetnivaló, hiszen nem kérdezték meg senkitől, hogyan is lehetne az utcákba minél zökkenőmentesebben elvégezni a munkálatokat. Véleményem szerint a gáz bevezetésénél vannak sokkal előbbre való teendők, megoldásra váró problémák a faluban. Például szennyvízelvezető csatornára van égető szükség, mivel nálunk már kétszer is felütötte a fejét a hepatitis nevű kór, ami ugyebár a piszkos kéz betegsége. Nem tudom, hogy a gáz bevezetése mennyiben érinti polgártársainkat. Bizonyára nem túl nagy mértékben, hiszen elég szegény a falu. Úgy látszik, csak úgy lehet ezt a munkát elvégezni, ha az egész falu területét feltúrják, nem kis bosszúságot okozva azoknak, akik gondosan rendben tartják a házuk elejét, nyírják a füvet, vágják a sövényt. A gázvezető személyzettel nem volt gondunk, megkértük őket, hogy az előttünk lévő tujasort ne bántsák. Egy kicsit kellemetlen a helyzet, mivel a parkolást nehezen tudjuk megoldani, de ha ez az állapot nem tart sokáig, akkor nincs különösebb gond. Végtére is tolerancia szükséges mindenhez - fejezte be a beszélgetést Ildikó.
Amint látható, némelyek örülnek az újabb beruházásoknak, mások viszont nem. Abban talán mindenki egyetért, hogy a fejlesztés, korszerűsítés mindenképp Csantavérnek és lakosainak a javát szolgálja. Kérdés, hogy elszegényedett világunkban mennyien vannak, akik képesek a kínálkozó lehetőségekkel élni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..