home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A fejedelemfeleségek lakhelye
Tóth Lívia
2015.01.21.
LXX. évf. 3. szám
A fejedelemfeleségek lakhelye

Nagyszebenből Brassóba tartva átutazunk Fogarason is. A város azonban több figyelmet érdemel annál, minthogy csak keresztülszáguldjunk rajta. Az utak vándorának érdemes itt egy röpke pihenőt tartania, ha hosszabbat nem is, de annyit mindenképpen, hogy megnézze a várat, a református templomot és a gimnáziumot.

A város kiemelkedő látnivalója a négy sarokbástyás, fallal és vizesárokkal körülvett vár, melyet a kocsiból első pillanatban szinte észre sem veszünk, hiszen hatalmas, csillogó kupolájú, vadonatúj román ortodox templomot emeltek fel a közelében, és ez teljesen elvonja az ember figyelmét a maga módján szintén rendkívül impozáns kastélyról.

Az 1310 körül, eredetileg védelmi célokra épített faerődöt a XVI. században alakították át kőből készült várkastéllyá. Fontos szerepet töltött be az Erdélyi Fejedelemség életében, mivel az erődítmény és környéke a fejedelmek feleségének birtokává vált. A várban lakott többek között Lórántffy Zsuzsanna, I. Rákóczi György neje is.
Az objektum a ma is látható, reneszánsz stílusát Bethlen Gábor fejedelemsége alatt nyerte el.  
I. Apafi Mihály idején Fogaras volt az Erdélyi Fejedelemség központja, a várban több országgyűlést is tartottak, és a fejedelem is itt halt meg. A Habsburg-uralom alatt katonai építmény volt, a kommunista Romániában pedig egy ideig hírhedt börtönként tartották számon.

A város református templomát 1715 és 1740 között építtette gróf Teleki József és felesége, Árva Bethlen Kata. A templom XVI. századból származó elődjét 1704-ben a várban állomásozó császári katonák szétlőtték, mert a tornyából — állítólag — be lehetett látni az erődítménybe. A régi templomból megmaradt, egyetlen kőből kifaragott díszes szószék napjainkban is látható.
A templomkertben található Árva Bethlen Kata szarkofágja, melynek felirata udvari papjától, Bod Pétertől származik. A templom falán elhelyezett márványtábla szövegét szintén ő fogalmazta meg. Veretes nyelvezete miatt mindkét szöveget érdemes elolvasni. Árva Bethlen Kata a szegények és a betegek gondviselője volt, ezenkívül imádságoskönyvei, levelezése és memoárjai is jelentősek. 
A templomtól nem messze áll az 1909-ben Alpár Ignác tervei alapján készült gimnázium épülete, melyben néhány évig Babits Mihály is tanított. Fogarashoz szorosan kötődik Mikszáth Kálmán is, hiszen 1892 és 1910 között a város képviselője volt. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..