home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
A falusi élet népszerűsítése
Kónya-Kovács Otília
2015.02.25.
LXX. évf. 8. szám
A falusi élet népszerűsítése

Immár negyedik alkalommal tartották meg a Muzslyai Téli Napokat, mellyel elkezdődött a falu jubileumi rendezvénysorozata, Muzslya ugyanis az idén ünnepli betelepítésének 125. évfordulóját. Mivel az idén a régi, hagyományos disznótorok egyik mozzanatát, a töpörtyűsütést elevenítették fel, a rendezvény eme részét — muzslaiasan — Töpörtőfesztiválnak nevezték el.



A szervezők a falusi turizmust kívánták népszerűsíteni a tanyasi élet lehetőségeinek bemutatásával. A fő cél, hogy az emberek itthon, a szülőföldjükön próbáljanak meg boldogulni, megélni a munkájukból. A vigalom keretében ötfajta tepertőt kóstolhattak meg a látogatók, de más ínyencfalatból is akadt bőven.

Amíg a finomság javában sült a Muzslai Petőfi Sándor MME székháza előtt, addig a Hófehérke óvoda környékén nagy volt a ricsaj, csörgés-zörgés, mert a kicsinyek télűző, farsangi felvonulásra készülődtek. Előtte az óvodában álarcosbált rendeztek, majd kivonultak az udvarra, ahol — a gyerekek nagy megelégedésére — elégették a kiszebábut. Ezután végigsétáltak a település főutcáján, hogy elzavarják a telet. A mókás menetben a gyerekeket kísérő szülők és a nevelők is maszkot, jelmezt viseltek. A vidám társaságot finom fánkkal várták a Nők Klubjának tagjai.



A rendezvényen a termelők szakmai előadásokat hallgathattak a Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány jóvoltából. A tapasztalatcserére vidékről is érkeztek gazdák, a téma a talajgondozás volt.

A Muzslyai Téli Napok rendezvénysorozat második napján felavatták a hagyományápolók székházát. A tagság egy-másfél hónappal ezelőtt nagy munkába kezdett, tatarozták a „kisházuk” belső terét, hogy egy részét tájszobává, kiállítóteremmé alakítsák. A rendezvényen jelen volt Pásztor István, a VMSZ elnöke, Hajnal Jenő, az MNT elnöke, Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke, az MNT tagjai közül Lovas Ildikó, Vidrács Krisztina és Madarász Gyula, továbbá Kovács Elvira parlamenti képviselő, a nagybecskereki önkormányzat tagjai közül pedig Puskás János, a képviselő-testület tanácsosa és Sztojkó József tanácsnok.



A megnyitóünnepség után tanácskozás kezdődött, melyen a település jövőjéről beszélgettek. Egészen pontosan arról, hogyan lehetne a falusi, tanyasi életet „pénzre váltani”, a fiatalokat itt marasztalni, egy élhetőbb jövőt teremteni az embereknek.

A rendezvénysorozat keretében megtartották a MAKK Bálint-napi tárlatának megnyitóját, a művelődési egyesületben a szerelmesek napjára bált szerveztek, a Nők Klubja pedig megrendezte a hagyományos farsangi találkozóját, melyre Vajdaság több településéről hívtak vendégeket.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..