home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A falu gyöngyszemei
Zséli Ágnes
2019.01.14.
LXXIV. évf. 2. szám
A falu gyöngyszemei

A törökbecsei hívek nem feledkeznek meg templomaikról.

Az elmúlt év második felében felújították a település Aracs részében ékeskedő Szent István király templom mintegy 90 méteres kerítését, valamint új tetőszerkezetet kapott a falu központjában levő Assisi Szent Klára-templom 210 éves sekrestyéje is.

Az 1903-ban épült Szent István király templom körüli kerítés oszlopai téglából készültek. Kisebb javításokat már végeztek rajta, teljes egészében azonban nem újították fel. Ennek munkálatait október elején kezdték meg, és mindenszentekre be is fejezték.

— A kerítés 113 éves, és nagyon rossz állapotban volt — mesélte Horváth Mária, a Szent István király templom egyházközösségének tanácstagja. — Az oszlopok közti dróthálók teljesen tönkrementek. Egy helyi vállalkozó jutányos áron újat kovácsolt, melynek festését önkéntes, közös munkával a hívek széppé varázsolták. A kerítés falából a téglák is több helyen kimozogtak, ezért a nyugalmazott építészünk, Nagy István felújította, újravakolta. Munkájának köszönhetően a fal csodálatosan szép lett, olyan most, mintha körülölelné a gyönyörű templomkertünket, melybe három évvel ezelőtt 100 rózsabokrot ültettünk, s ezekből immár 235 van. Emellett az ide telepített platánfák, szibériai nyírfák, kanadai juharfák is szépen gyarapodnak, ékesítve a féltve őrzött templomunk környékét.


A szerző felvételei

Az Assisi Szent Klára-templom sekrestyéje tetőszerkezetének teljes felújítására is szükség mutatkozott, hiszen több éve beázott. A hívek önkéntes csoportja már többször is megpróbálta helyrehozni a bajt, de a tetőt sajnos nem sikerült teljesen megjavítani. Az egyháztanács az idén úgy döntött, a mintegy 24 négyzetméteres, régi bádogtetőt leszedeti, és helyébe újat rakat. A munkálatokat mindenszentek után kezdték meg. Simon József hívő elmondta, a tatarozás kezdetekor derült ki, hogy a szerkezet rosszabb állapotban van, mint gondolták. Hozzátette, a törökbecsei hívők rendszeresen besegítenek a templomi munkákba, valamint ha szükség mutatkozik rá, szép számban adakoznak is.

A hatvankét éves Kürti Magdolna mindamellett, hogy a parókián segédkezik, rendszeresen adományoz is.

— Naponta járok szentmisére, és láttam, hogy a sekrestye teteje beázik. Úgy gondoltam, havonta a szerény nyugdíjamból egy bizonyos összeggel hozzájárulok a tető felújításához, hiszen tudom, hogy az emberek összetartása, a szeretet, az együttérzés, a hit hegyeket mozdít el, s ezt a jóságos tettet az élet valamiképp visszahálálja majd.

— A munkálatokat a hívek adományaiból fedeztük — mondta Mellár József plébános. — A Tisza menti falunkban erős és összetartó egyházközösséggel dicsekedhetünk, melynek hála templomaink a nagy ünnepekre új ruhát öltöttek. Mindenszentekre elkészült az aracsi Szent István király templom kerítése, karácsonyra pedig az Assisi Szent Klára-templom sekrestyéjének bádogtetője is, üzenve, hogy a hitbe vetett lelki érzés nagy tettekre képes.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..