home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A fagyit majd égi postával küldöm
Molnár Krekity Olga
2017.06.01.
LXXII. évf. 22. szám
A fagyit majd égi postával küldöm

In memoriam Orosz Ibolya (1950, Törökkanizsa — 2017, Szabadka)

Nem szeretted a hétvégéket, noha nyugdíjasként azokat is szürke hétköznapokként élted meg. Csakhogy volt velük egy „aprócska gond” — számon tartottad ugyanis, hogy a Hét Nap-osok mindig szombaton halnak meg, és ha ilyenkor csörgött a mobiltelefonod, áramütésszerűen futott át rajtad a félelem: vajon ezúttal kinek kell végső búcsút írni? Betartottad, Ibi, ezt a szerkesztőségi „előírást” is, mint mindegyik másikat annak előtte. Szombaton távoztál el Te is tőlünk, de ezúttal nem hagytál magad után semmilyen kéziratot, jegyzetet, útmutatást, tanácsot, hogy mitévők legyünk, ha szorít a leadási idő, ha nincs ötletünk egy-egy jó címhez, ha elakad a gondolatmenetünk, ha összerúgtuk a port szeretteinkkel, ha kicsúszott a talaj a lábunk alól…

Te mindig mindenki bánatát, zsörtölődését türelmesen meghallgattad egy-egy pipahuja mellett, csak magadról nem ejtettél egy szót sem. Úgy kellett gondosan kipiszkálni belőled az összegyülemlett keserűséget, mint a nehezen megtört dióhéjból a belső, finom rekeszhártyák közé szorult dióbelet. Ez a hasonlat is csak azért jutott most eszembe, mert tegnap megláttam a tőled kapott tavalyi csomagot, és megkeseredett a szám. „Miért osztogatod szét, Ibi, hiszen ennek az árából szoktál fát venni télire?” — kérdeztem némi gyanakvással a hangomban, mire Te azt válaszoltad, már nem hiszed, hogy szükséged lesz tüzelőre a télen, és másra terelted a szót. „Megjelent Ljudmila Ulickaja új könyve, nemsokára megkapom a menyemtől”, s mivel ez a kitűnő kortárs orosz írónő volt a közös „barátnőnk”, tudtad, hogy ezzel a mondattal rögtön megakadályozod a többi kérdés gáttörését. Nem kellett volna akkor bedőlnöm ennek a cselnek. Mire ráeszméltem, már késő volt. Mire megtudtam, mivel küzdesz, már meghoztad a döntést: feladod, nem harcolsz tovább a betegséggel. Pedig minden reggel madárcsicsergésre ébredtél, melyet olyannyira szerettél és jól ismertél, hogy még a pontos időt is megmondhattad volna általa. 4.04-kor a kerti rozsdafarkú zendít rá, írtad egyik vezércikkedben. Hallottad még a hangját, Ibi, szombat hajnalban, vagy már úton voltál a fény felé?

Ha Te nem vagy, most nem nekem kellene ezeket a sorokat papírra vetnem. Ám Neked köszönhetem, hogy 1975-ben felfedeztél, és az újságírás felé tereltél. És sok száz másik fiatalnak is segítettél éveken keresztül a hivatása megtalálásában a Pályaközelben című népszerű rovatoddal, meg a Jó Pajtásban is, ahol soha egyetlen neked címzett kérdést sem hagytál megválaszolatlanul. Jóllehet magánemberként minden konvencióra fittyet hánytál, újságíróként a legmesszemenőbben törekedtél betartani minden erkölcsi szabályt és a szakmai kódexet. Ezért voltál a legjobb vajdasági magyar újságírónő. A legolvasottabb. A legelső Napleány-díjas… Konok, kitartó, céltudatos, megvesztegethetetlen, éles eszű, sasszemű riporter, belpolitikai analitikus, kommentátor, szerkesztő és főszerkesztő-helyettes. Egyéniség, akire felnéztünk. Akit példaképként tiszteltünk.

Utolsó találkozásunkkor, a kórházban, amikor előálltam a jó hírrel, hogy Asinak, a kelebiai házőrző német juhász szukának új gazdit találtam, leesett a kő a szívedről. Abban egyeztünk meg, hogy ezt legközelebb néhány gombóc fagyival fogjuk megünnepelni. Afféle rigójancsiízűvel, melyet nagyon megkívántál, mivel érik már az idei meggy… Asi nem adta be a derekát, Ibi, világgá ment azon az éjjelen, amikor Te is egy másik létbe léptél át… Még reménykedem abban, hogy Asi hazakerül. Ami pedig a fagyit illeti… Majd utánad küldöm égi postával. Ígérem. Addig is nyugodj békében!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..