home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A fafaragótábor lélekkel épített otthona
Tóth Lívia
2015.07.27.
LXX. évf. 29. szám
A fafaragótábor lélekkel épített otthona

A meghívót olvasva nem tudtam elképzelni, hogy a vajdasági fiatalok kedvelt nyári szórakozóhelye, az oromhegyesi Atlantis Garden klub közelében hol lehet a fafaragók tábora. Ahogy közeledtünk a híres diszkóhoz, tábla jelezte — természetesen fából készült —, hol kell letérni a műútról. A kis erdő fái még ezután terebélyesednek, de máris hűs helyet adnak az ULMUS egyesület új alkotóházának.

Amikor helyet foglaltam a rendkívül kellemes és hangulatos teraszon, mintha egy más világba csöppentem volna. Ellazultam, megfeledkeztem a mindennapok gondjairól, teljesen kizártam elmémből a külvilágot. Később felfedeztem az épület belső terét is, ahol — csakúgy mint kint — minden a házigazda, Erdélyi István keze nyomát viseli és dicséri. Otthonra lelt az Oromhegyesi Nemzetközi Fafaragótábor, melyet ötödik alkalommal is a Falvak Kultúrájáért Alapítvány Dunai Nemzetközi Alkotókörének keretében szerveztek meg.

Törő György fafaragó, népi iparművész, a tábor vezetője szerint csoda történt Oromhegyesen, amikor megszületett ez a tanya, mely teljes egészében az alkotója lelkét tükrözi.

— Ennek a kis kollektívának a tagjai Magyarország különféle helységeiből jönnek. Mi közösségformáló missziót végzünk, a célunk, hogy lakhatóvá, szebbé tegyük ezeket a településeket. Nagyon büszkék vagyunk a határon átívelő barátságunkra, mely már másfél évtizede tart. Ezelőtt Aranyosapátiban jártunk, aztán jöttünk Oromhegyesre, egy hónap múlva pedig Sopronkövesdre megyünk. Már huzamosabb ideje így van, hogy nyáron minden hónapban egyszer találkozunk, egymást inspirálva készítjük el az alkotásainkat. Mindig az aktuális kistérségben gondolkodunk. Most a már meglévő betlehemet — a régió legnagyobb szabadtéri kompozíciója ebben a témában, mely nemcsak Vajdaságban, hanem egész Közép-Európában kuriózumnak számít — bővítettük három újabb figurával, kifaragtuk Szent Mihály életnagyságú szobrát, Magyarkanizsára pedig két díszes, kültéri padot szánunk. Reméljük, hogy a falu vezetői az elmúlt évek alkotásaival és ezekkel az újakkal is felkeltik a népi faragások iránt érdeklődők figyelmét, és látogatókat csábítanak Oromhegyesre.

Erdélyi István elmondta, az alkotóház elkészültével egy régi álma vált valóra. Miután a műhelynek és a tábornak most már állandó helye van, már az idén is várták az érdeklődőket, akik ki szerették volna próbálni a fafaragást, a terveik között pedig gyermektábor létrehozása is szerepel.

A rendezvény támogatója a Falvak Kultúrájáért Alapítvány Aranyosapátiból, Magyarkanizsa önkormányzata, Oromhegyes helyi közösség, az oromhegyesi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület és az adorjáni Acart Kft. volt.


Most pedig tekintse meg a cikkhez kapcsolódó képgalériát is, melyet kicsit lejjebb megtalálhat!

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..