home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A csókai pingpong ötven éve
Tóth Tibor
2013.10.02.
LXVIII. évf. 40. szám
A csókai pingpong ötven éve

A közelmúltban minden út Csókára vezetett. Legalábbis az asztalitenisz-kedvelők népes tábora az észak-bánáti települést vette célba. A világhírű Csóka Asztaliteniszklub ugyanis ekkor ünnepelte fennállásának ötvenedik évfordulóját.

A történet valamikor 1963-ban kezdődött, amikor néhány lelkes fiatal, élükön a legendás Szabó Istvánnal a labdarúgóklub öltözőjében elhatározta, hogy asztaliteniszklubot alakít. Akkoriban a világon szinte mindenhol hallottak Csókáról és a csókai asztalitenisz-csodáról, hála a négy országos csapatbajnoki aranynak, valamint a több mint kétszáz országos — egyéni — titulusnak, a számos nemzetközi sikernek köszönhetően. Az egyesületnek eddig több mint ötezer aktív tagja volt. Több, mint ahány lelket Csóka jelenlegi lakossága számlál. Az elmúlt öt évtized alatt 250 kg labdánál is többet használtak el a klubban, ami óriási mennyiség, hiszen egy labda súlya 2,5 gramm. Sokak szemében az asztalitenisz csak egy sportág, Csókán viszont életforma. A klubot mindenhol szeretik és tisztelik. Erről tanúskodik a Jovan Popović Általános Iskola tornatermét színültig megtöltő közönség, egykori és jelenlegi játékosok, vezetők, a klub barátai és a meghívott vendégek: Aleksandar Matković, az Európai Asztalitenisz-szövetség alelnöke; dr. Ormai László, a huszonötszörös BEK-győztes budapesti Statisztika Petőfi SC alapítója és egykori elnöke; Fülöp István, a klub vezetőedzője; Srđan Tomičić, a Vajdasági Asztalitenisz-szövetség főtitkára; Ilie Lupulescu és Aleksandar Karakašević, a jugoszláv és a szerb válogatott egykori, illetve jelenlegi játékosai; Csíkos János tartományi sporttitkár-helyettes; Balázs Ferenc, Csóka község elnöke és Jovan Adamov világhírű zeneszerző. 
Elsőként a zentai Flamenco tánccsoport tagjai léptek fel, majd a klub ifjú reménységei tartottak bemutatót. A köszöntők sorát Aleksandar Matković, az Európai Asztalitenisz-szövetség alelnöke kezdte meg. Elmondta, hogy nincs a világon Csókánál kisebb község, amely ennyi bajnokkal büszkélkedhetne.
— Csókához kellemes emlékek fűznek, mivel negyvenkét évvel ezelőtt épp itt játszottam az első tornámat — mondta, majd átadta az Európai Asztalitenisz-szövetség zászlaját Vorgić Dognár Otíliának, a Csóka Asztaliteniszklub elnökének.
A nyolcvanegy éves dr. Ormai László, a Statisztika alapítója kiemelte, hogy Csókához az elmúlt öt évtizedben szerzett, meglehetősen sok szép emlék, mérkőzés, élmény köti.
— A Statisztika volt talán az első klub, amellyel a csókaiak megmérkőztek. Azóta hosszan tartó sportbarátság alakult ki a két egyesület között. Szabó Istvánnal nagyon jó barátság fűzött össze mind a magánéletben, mind a sportban. A 70-es évek elejétől évente közös edzőtáborokat tartottunk Csókán és Budapesten egyaránt. Barátságunkat az sem befolyásolta, hogy 1978-ban és 1979-ben a Csóka és a Statisztika a Bajnokcsapatok Európa Kupájának elődöntőjében ellenfélként találkozott. Igaz, hogy mi huszonöt alkalommal nyertük el a BEK-serleget, de ez a két mérkőzés a nehezebbek közé tartozott. 1978-ban 5 : 3, egy évvel később 5 : 4 arányban nyertünk. Az utóbbi meccs egy részében a Csóka 4 : 1-re vezetett. Csókával kapcsolatban mindig a sportbarátság, a sportszerűség jut eszembe. Noha a játékosok a különféle versenyeken rengeteg kiélezett harcot vívtak már egymással, a barátságuk megmaradt. A mérkőzések után mindig találtunk alkalmat arra, hogy Szabó István barátommal közösen megvacsorázzunk, vagy megigyunk egy pohár bort. Kívánom, hogy a mostani játékosok is hasonló sikereket érjenek el, mint amilyeneket Szabó István elért az akkori csapattal, a gyerekek pedig méltó utódai és követői legyenek a csókai asztalitenisz-hagyományoknak — mondta.
Balázs Ferenc, Csóka község polgármestere kiemelte, hogy a klub és az asztalitenisz, akárcsak a múltban, ma is fontos szerepet játszik a község életében. Vorgić Dognár Otília, a klub elnöke visszatekintve az elmúlt ötven évre elmondta, hogy a klub nagyon rövid ideig volt kisklub, mivel csakhamar az akkori Jugoszlávia egyik legjelentősebb asztalitenisz-egyesületévé vált, és jelentős szerepe volt Csóka és a jugoszláv, majd a szerbiai asztalitenisz történelmében.
— Mindannyiunk Pista bácsija mondta mindig: a legnagyobb dicséret, amelyet egy asztaliteniszklub adhat az, ha pezseg benne a pingpongélet. A mi klubunk ilyen volt az elmúlt ötven évben, és ilyen ma is — emelte ki az elnök asszony.
Az egyjátszmás bemutató mérkőzések során több egykori csókai játékos is asztalhoz állt. A közönség láthatta a Portugáliából az ünnepségre hazatérő Erdélyi Annamáriát, a Spanyolországból érkező Erdélyi Szilviát — ebben az idényben mindketten Franciaországban, a Serris Val d Europe csapatában játszanak majd —, a Horvátországban játszó Tápai Évát és az Egyesült Államokból Biljana Golićot, aki az ünnepség erejéig tért haza. Nagy sikert aratott a Chicagóban élő Ilie Lupulescu, Golićtyal és Erdélyi Szilviával külön-külön is megmérkőzött, majd a két hölgy párosban is asztalhoz állt ellene, miközben Aleksandar Karakašević három belgrádi színészbarátjával a közönség rekeszizmait próbára téve ontotta a poénokat.
Kormányos László, a klub edzője, az ünnepség menedzsere köszönetet mondott mindazoknak, akik hozzájárultak a rendezvény megszervezéséhez, s kiemelte, hogy ha csak egy napig is, de ezen a pénteken Csóka volt az asztalitenisz fővárosa.
Az esemény kiváló hangulatban telt el, jó volt látni az egykori legendás személyiségeket és a klub jelenlegi ifjú reménységeit. Kár, hogy a Szerbiai Asztalitenisz-szövetség vezetői ezt nem tehették meg, közülük ugyanis senki sem jelent meg az ünnepségen.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..