home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
A csodálatos lókenőcs
Bíró Tímea
2018.05.11.
LXXIII. évf. 18. szám
A csodálatos lókenőcs

Ha valaki izomhúzódásról, becsípődött idegszálról vagy gyulladásról panaszkodik, szinte kapásból azt ajánljuk neki, hogy vegyen lókenőcsöt.

Az igen elterjedt balzsamról kevesen tudják, hogy eredetileg a német állatorvosok használták a versenylovak ízületeinek kezelésére, illetve a futamok előtti bemelegítésre.

Az állatoknak készült kenőccsel később elkezdtek kísérletezni, és létrehozták azt a változatot, amely az ember számára is segítséget nyújthat. A piros és a zöld színű lóbalzsam számtalan panaszt enyhíthet, viszont nem mindegy, hogy melyiket mire használjuk.

Dr. Dér Ágnes lapunknak elmondta, hogy a lókenőcs minden olyan izom- és ínszalaghúzódásra, illetve izomgyulladásra jó, amely esetében szükség van helyi melegítő/hűtő hatásra. Gyengébb ütések után, amikor a bőr felszíne nem sérült, szintén hatásos. Az erősebb fájdalommal járó problémák esetén azonban sokszor gyengének bizonyul, ilyenkor jobb szintetizált fájdalomcsillapítós krémeket használni — ám első lépésként mindig meg lehet próbálni a lókenőcsöt. A piros változata azokban az esetekben használatos, amikor serkenteni kell a vérkeringést, illetve a beteg hideg végtagokra panaszkodik, vagy pedig reumatikus fájdalmak, gyulladások esetén. A zöldet ütéseknél, felszíni sérüléseknél és égő bőr esetében lehet alkalmazni.

A kenőcsökben orvosi értelemben vett fájdalomcsillapító nem található, csak népi gyógynövény formájában. Összetétele tehát növényi alapú. A zöld lókenőcs mentolt, árnikát, vadgesztenye-kivonatot, levendulát, rozmaringot, kámfort, fekete nadálytőt, borókát, eukaliptuszt, valamint glicerint és esszenciális olajokat tartalmaz, a piros pedig főleg csilit és gesztenyét. Az árnika a többi közt a szöveteket regeneráló hatásáról ismert, a kámfor képes a fájdalomcsillapításra, a rozmaring fokozza a vérkeringést, a mentol és az eukaliptusz pedig hűsít.

Mivel a krém elsősorban a vázrendszerre, a csontokra, az ízületekre és az izmokra hat, előbb fel kell vinni a kezelendő testrészre, majd alaposan belemasszírozni a bőrbe. Naponta többször is el lehet végezni ezt a műveletet.

Megfázás megelőzésére is jó, ezért a meleg fürdővízbe ajánlatos beletenni egy kis balzsamot, mely feloldódva kitisztítja a légutakat. Sportolók számára edzés előtt és után is tanácsos használni a piros krémet, hiszen nagyon jó hatással van a bemelegítésre, illetve segíti az izmok ellazulását, enyhíti az izomlázat. Sokan a fejfájás megszüntetésére használják, mégpedig úgy, hogy felvisznek belőle egy kicsit a halántékukra. Az égési fájdalmakat is enyhíti, hiszen a zöld lókenőcs hűsítő hatása csökkenti a sérült bőrfelület hőmérsékletét. Asztmás betegeknél megfigyelhető, hogy a zöld lókenőcs enyhíti a fulladást és a nehézlégzést. Gyerekeknek is adhatjuk, esetükben azonban óvatosan bánjunk a mennyiséggel. A nők körében az utóbbi időben az a hír járja, hogy a piros lóbalzsam a narancsbőrt is képes eltüntetni.

Napjainkban már nemcsak a gyógyszertárakban, hanem a nagyobb üzletekben, drogériákban is meg lehet vásárolni a lókenőcsöt, így a beszerzése sem okozhat gondot.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..