home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A családbarát település
Tóth Tibor
2019.03.06.
LXXIV. évf. 9. szám
A családbarát település

Zentagunarason az elmúlt év vége felé helyi közösségi választást tartottak. A polgárok egyértelmű jelét adták annak, hogy elégedettek az eddigi vezetőséggel, és további bizalmat szavaztak neki.

A leghosszabb falu címre jó eséllyel pályázó településen a vízvezeték-hálózat cseréje mellett az aszfaltozási munkálatok számítanak a legnagyobb beruházásnak, a hosszú távú tervek között pedig a gyermek- és ifjúsági sportközpont létesítése kap külön hangsúlyt.


Az egészségházra további javítások várnak

Már a jelenlegi tanács első mandátumának elején a vízvezeték-hálózat felújítását tűzték ki célul. Topolya önkormányzata és a tartomány segítségével a régi vezetéket 7,5 km hosszan újra cserélték, valamint egy körgyűrűt is kiépítettek, ami a víz minőségének jelentős javulását hozta magával. Az ökokutat még 2015-ben megjavították és üzembe helyezték, ami szintén hozzájárult ahhoz, hogy tisztább víz kerüljön a háztartásokba. Aszfaltozás tekintetében is szép eredményeket értek el a zentagunarasiak.

— Elkezdtük azoknak az utcáknak az aszfaltréteggel való bevonását, amelyek nagygazdaságokat érintenek. Tavaly a Déli út 350 méter hosszú szakasza, ahol három nagygazdaság is található, valamint a Csantavér felé vezető út egy újabb része készült el. Bízunk benne, hogy az idén még egy 300 méter hosszú szakaszra kerülhet aszfalt. Időközben elkezdtük a már aszfaltozott utcáink új réteggel való bevonását. A foltozás már nem elegendő, hiszen ezek az utcák még a ’80-as években épültek, és a sok használattól már eléggé tönkrementek. A temetőben újabb járdaszakasz készült el, valamint a Petőfi Sándor utcában, a falu széléig egy 600 méteres rész is kész lett. Az arra lakók eddig gyalog és kerékpárral is a főúton voltak kénytelenek közlekedni, ami a nagy forgalomra való tekintettel egyáltalán nem volt veszélytelen. A Fehér keresztnél egy 50 méter hosszú rázó utat építettünk, valamint az utat 160 méteren zúzott kővel töltöttük fel. Az egészségház épülete nem a helyi közösség fennhatósága alá tartozik, de számunkra fontos, hogy jó állapotban legyen. A lapos tető felső rétege az idők folyamán tönkrement, az állandó javítások pedig nem hoztak hosszú távú megoldást. A helyi közösség és az önkormányzat csapatmunkájának eredményeként lemeztető került az épületre, így az egészségház már nem ázik be. Hamarosan a bejárati rész fölé is lemeztető kerül, a mozgássérülteknek feljárót alakítunk ki, valamint kicseréljük a nyílászárókat is — mondta Sípos Hajnalka, Zentagunaras helyi közössége végrehajtó bizottságának elnöke.

A településen újabb két térfigyelő kamera kihelyezése van folyamatban, így a biztonságra hamarosan hat kamera ügyel. A helyi közösség épülete a ’40-es évek végén készült el. Novemberben belülről újították fel a létesítményt: bemeszelték a falakat, kicserélték a padlót, új bútorokkal rendezték be a helyiségeket, ajtót cseréltek, az idén pedig a mozgássérülteknek feljárót létesítenek, valamint az épület külsejét is rendbe hozzák. Az általános iskola egyik osztályának mennyezetét is megjavították, az iskola udvarának bejárati részére pedig zúzott kő került. A Magyar Nemzeti Tanács jóvoltából az iskola udvarában levő játszótér új elemekkel bővült, az óvoda pedig játszósarkot kapott, ahol magyar nyelvű társasjátékok és könyvek közül választhatnak a legkisebbek.

Az infrastruktúra terén megvalósításra váró beruházások mellett a település vezetői szeretnék egyre vonzóbbá tenni a falut.

— Több projektumban gondolkodunk, az egyik a falusi turizmus fejlesztése. A Csík-ér mellett sétautakat építenénk, információs táblákat helyeznénk ki, a szabadtéri pályáknál pedig gyermek- és ifjúsági sportközpontot létesítenénk. Az épület egyik részében különféle események megtartására megfelelő játszóház és gyermekmegőrző kapna helyet, a másik szárnyban pedig egy edzésre és táncoktatásra alkalmas nagyobb helyiség, egy fitneszterem, illetve ennek folytatásaként szaunapark, jakuzzi és pihenősarok létesülne. Egy kisebb és egy nagyobb medence is szerepel az álmaink között, ezek eleinte nyitottak lennének, később pedig lehetőségeinkhez mérten befednénk őket. Ennek megvalósításához támogatásra lesz szükségünk, mivel településünk önerőből képtelen erre. Ez természetesen a hosszú távú tervek közé tartozik, a sportközpontot öt-hat éven belül helyeznénk üzembe. Temetőnkben egy olyan emlékhelyet alakítanánk ki, amely az összes háborúnak és forradalomnak, illetve azok áldozatainak állítana emléket, valamint egy urnás temetkezési hely is létesülne. A színházterem épületén — mely magántulajdonban van, de dolgozunk azon, hogy a helyi közösséghez kerüljön — több beruházásra van szükség, melyek közül talán a tetőcsere a legfontosabb. Az újszülöttek 10 000 dináros csomagban részesülnek, az elmúlt években átlagosan 14-15 kisbaba jött világra nálunk. Zentagunarast eddig is családbarát településnek tartottuk, és a továbbiakban is az lesz.

A tizenhat civil szervezet közül az Armida Nőszervezet elnökhelyettesével, Kádár Krisztinával futottam össze. A fiatal hölgy elmondása szerint reggel még nem is sejtette, hogy nyilatkoznia kellene, ezért nem is készülhetett rá különösebben, viszont ennek ellenére egymás után sorolta azokat a tevékenységeket, amelyek a tizenhárom tagú egyesület nevéhez fűződnek.

— Sokrétű tevékenységet folytatunk. A népkonyhán a Vöröskeresztnek segédkezve mi is osztjuk az ételt a rászorulóknak, a Mag-hagyományápolókkal együtt pedig az év elején a régi szokások felelevenítése céljából disznótoros vacsorát szervezünk, mely az idén is nagy sikert aratott. A farsangi felvonulás a gyerekeknek szerzi a legnagyobb örömet, a háromnapos húsvéti kiállítás és vásár pedig — melyet a Csipkerózsa kézimunkacsoporttal közösen szervezünk — rendszerint az ünnepre való készülődés jegyében telik. Az óvodások és az iskolások rajzokat készítenek, amit megjutalmazunk. A Föld napja alkalmából a települést szépítjük, a sportnap pedig nem csak a mozgásról szól, hiszen ilyenkor lángost is sütünk, amit az újkenyér ünnepén is megismétlünk. Két alkalommal elektronikaihulladék-gyűjtő akciót szerveztünk. A rengeteg háztartási gépet és azok alkatrészeit egy szabadkai vállalat vásárolta meg tőlünk. A kapott összeget átadtuk az iskolának, mely sporteszközöket vett belőle. A helyi közösség épülete mellett ott a konténer, ahova az elektronikai hulladékot lehet elvinni. Az idősek világnapján műsort rendeztünk, melyen száz szépkorú polgártársunk vett részt. A cipősdoboz-akció során sok adományt gyűjtöttünk össze, melyet olyan falubeliek kaptak, akikhez nem biztos, hogy eljut a Télapó. Szervezetünk megfiatalodott, ami bizakodásra ad okot. Célunk a folytonosság, vagyis a tavalyi eseményeket az idén is megtartjuk.

Összefogás, tenni akarás és önkéntes munka. Sok minden más mellett e három tényező szükséges ahhoz, hogy egy falu egyről a kettőre jusson. Zentagunarason mindhárom feltétel teljesül, így évről évre egyre szebbé és családbarátabbá válik a település.


A hosszú távú tervek egyike a gyermek- és ifjúsági központ felépítése

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..