home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A cél szentesíti az eszközt
Talpai Lóránt
2013.10.09.
LXVIII. évf. 41. szám

Az abszolút hatalom a tét — Kitartó lelkesedés, elmaradó eredmények

Az abszolút hatalom a tét

Nem véletlenül érezte az utóbbi időszakban Dragan Đilas, a Demokrata Párt elnöke úgy, hogy a hozzá politikailag közel állók mindinkább veszélyben vannak, pontosabban letartóztathatják vagy leválthatják őket. A belgrádi hatalomváltás után Đilas Újvidéken próbálta menteni a menthetőt, és kiállt a demokraták magas rangú, letartóztatott tisztségviselője, Borislav Novaković mellett. Belgrád leváltott polgármestere szerint Szerbiában jelenleg az igazságszolgáltatást a politikai leszámolások időszaka váltotta fel. Nem vitás, hogy a politikai letartóztatásokkal, illetve a belgrádi hatalom megdöntésével a kormány talán az egyik, legutolsó belpolitikai célját szeretné megvalósítani, azaz a vajdasági parlamenti többség megingatását akarja elérni. Bojan Pajtić, a Demokrata Párt elnökhelyettese szerint a jelenlegi vajdasági hatalmi többség stabil, és mint mondta: „kész felvenni a harcot a szabadság, a demokrácia és az igazság” megőrzéséért. De hogy a politikai küzdelem az eddigiekben és a jövőben az igazságról vagy a szabadságról szól-e, az minden eddigi kormányzati—ellenzéki csata esetében meglehetősen kétséges. Túl magasztos szavak ezek arra a politikai szándékra, amely az utóbbi időszak valamennyi kormányát jellemezte, azaz az abszolút hatalom megszerzésére való törekvésre. Az egész országra kiterjesztett teljhatalomnak, avagy egy egypártrendszer-jellegű közigazgatásnak akár még hasznát is vehetné az az ország, amely mind politikailag, mind gazdaságilag képtelen következetes úton járni; egy olyan utat vagy ösvényt kitaposni, amely végre az ország felzárkóztatásához és a demokratizálódásához vezetne.

Kitartó lelkesedés, elmaradó eredmények 

A jelenlegi kormánynak elegendő támogatottsága és hatalma van ahhoz, hogy az említett utat járja. Ehelyett minden eszközzel arra törekszik, hogy a választások előtt minden ellenzéki bástyát elfoglaljon, leromboljon és kormányzati funkcionáriusok sorával töltse fel. Mivel egy újonnan megrendezett választással szinte minden az ölükbe pottyanhat, ezt a destrukcióra szánt energiát érdemesebb volna inkább talán az ország válságos szociális és gazdasági helyzetének javítására fordítani. A vaskezű kormányzásnak ugyanis eddig nem volt sok haszna, illetve eredménye. Mindössze annyi, hogy a lakosság jelentős részének politikai elfogultsága, illetve világnézete megegyezik a kormányéval, de a nagy egymásra találás, entuziazmus, avagy lelkesedés hevében az ország szekere egy tapodtat sem mozdul előre. Egyszóval egyelőre beérhetnék azzal, hogy Belgrádot megszerezték, hamarosan pedig Újvidék is meglesz a szerb haladó és szocialista koalíciónak. Mindazonáltal az európai életszínvonal és foglalkoztatottság középszintjének az elérésére sincs kilátás. A polgárok nagy része azonban az egykori nacionalista elvakultsággal még nagyobb hatalommal ruházná fel a kormányt. A legújabb közvélemény-kutatásokból ugyanis az derül ki, hogy a szerb társadalom jelentős része a rendkívüli parlamenti választások kiírása mellett van. Nem fér hozzá kétség, hogy az elkövetkező időszak minden napja a vajdasági parlament „ostromá”-ról fog szólni. Mivel ezt az intézményt egyelőre a demokraták tartják erősen a kezükben, választások nélkül, puccskísérletekkel most még lehetetlen bevenni. Egy rendkívüli választás azonban valószínűleg felülírhat mindent. A kormány akár felmutatott eredmények nélkül is mindent vihet, a jelenlegi ellenzék pedig hosszú-hosszú időre válságba kerülhet.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..