home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A cél a rájátszás
Tóth Tibor
2014.10.01.
LXIX. évf. 40. szám
A cél a rájátszás

A közelmúltban megtartott tordai Kukoricafesztiválon hat csapat (Újszentes, Tiszaalpár, Balástya, Bácsfeketehegy, Pacsér, Torda) részvételével nemzetközi kispályáslabdarúgó-tornát is tartottak. Ezt az alkalmat használtuk ki, hogy egy kicsit beleássuk magunkat a tordai labdarúgás múltjába, jelenébe, de természetesen szót ejtettünk a jövőről is.

A közép-bánáti faluban a labdarúgás kezdete a múlt század 20-as éveire vezethető vissza, az első bőrlabdát ugyanis az akkori kisiparosok hozták be a faluba, majd 1929-ben megalapították a település első labdarúgó-egyesületét, TSK (Tordai Sport Klub) néven. Az alapítók közé tartozott Lőrinc Mihály, Mészáros Mihály és Tóth Antal. Az Olympia nevet 1940-ben kapta az együttes. A legjobb eredményt a vajdasági szintű ligában jegyezte, ahol többek között a Kikindával, a nagybecskereki Proleterrel, a torontálvásárhelyi Spartacusszal és a magyarcsernyei Rohammal versenyzett, és ért el kiváló eredményeket. A meghatározó játékosok közül meg kell említeni Tápai Istvánt — aki a II. világháború éveiben, a harmadik ligában negyedik helyezett csapatban, a legjobb góllövő lett 101 góllal —, a későbbiek közül pedig Kukli Istvánt — aki 29 évig futballozott, és az Olympián kívül játszott a zágrábi Lokomotivában és a Bjelovárban is. A klub hosszú története alatt a csapat színeiben több mint ezer játékos szerepelt, közülük az egyik leghíresebb Tóth Antal — Lukács volt, aki magára öltötte az újvidéki Vojvodina, a kúlai Jugosloven, végül pedig a berlini Hertha mezét.

— A hanyatlás a 70-es évek második felében kezdődött, amikor a fiatalok nagy része külföldre költözött, és ennek természetes velejárójaként visszaesett a sportélet — mondta Lázár Jenő, az Olympia Labdarúgó-egyesület elnöke. — Az egykori 5000 lakosból jelenleg már alig 1500-an élnek Tordán. Fiataljaink a középiskola és az egyetem befejezése után nem jönnek vissza a faluba, ezért félő, hogy egyszer a labdarúgás és más sporttevékenység is megszűnik. Valamikor teke– és kosárlabdacsapatunk, valamint nőikézilabda-együttesünk is volt, melyek az akkori Jugoszláviában vajdasági szintű ligákban versenyeztek. Immár sajnos csak a labdarúgó-egyesület maradt, mely a 90-es évek elejétől 2006-ig nem tevékenykedett, ekkor azonban a helyi közösség és néhány lelkes sportember erőfeszítésének köszönhetően újraindult a klub. Igaz, szűkös körülmények között, de igyekszünk mindent megteremteni, és az utánpótlásra is nagy hangsúlyt helyezünk. A folyamatos utánpótlás-nevelés gondoskodik a csapat jövőjéről. Ezért új öltözőt építettünk, a következő évben a pályát és környékét hozzuk rendbe: kicseréljük a kerítést, a lelátóra új deszkákat és ülőkéket helyezünk. Van még mit tenni, de a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben csak lépésről lépésre tudjuk megvalósítani a terveket. A csapatnak hatalmas segítséget nyújt a tordai helyi közösség, a faluban működő mindkét földműves-szövetkezet, egy magánvállalat, és meg kell említenem a begaszentgyörgyi község hathatós támogatását is, mely a hivatalos személyek költségeit és a csapatok utaztatását fedezi. Ez nagyon nagy segítség a klubok számára, mivel manapság nehéz olyan szponzort találni, aki elvállalná a labdarúgók vagy bármely sportegyesület támogatását. Az Olympia felnőttcsapata a begaszentgyörgyi—magyarcsernyei községi ligában szerepel. Három forduló után az együttes két ponttal a hetedik helyen áll. Az első körben az udvarnoki Budućnost otthonában 2 : 1-re vezetett a tordai együttes, ám egy kis bírói segédlettel a hazaiak kiegyenlítettek. A második fordulóban a tamásfalvi Törekvés ellen, hazai pályán is pontosztásra (1 : 1) került sor, a harmadik fordulóban pedig a szerbittabéi Október 1. elleni találkozó a 65. percben megszakadt, és a versenybizottság 3 : 0-ás eredménnyel a hazaiak javára igazolta a mérkőzést.

— Az előkészületeket, húszfős játékoskerettel, augusztus 20-án kezdtük. Három erősítést szereztünk: egy kapust a basahídi Vojvodinából, egy játékost a bánáttopolyai Napredakból, és visszahoztuk csapatunkba a Tordán született, legutóbb a magyarcsernyei Rohamban játszó Rice Rihárdot. Célunk az első négy közé, azaz a rájátszásba való jutás, az első helyet nem tűztük ki célul. A bajnoki cím legesélyesebb várományosai a szerbittabéi Október 1. és a magyarcsernyei Roham csapata. Az előbbi leigazolta Mirko Todorovićot, aki korábban a belgrádi Partizan csapatával a Bajnokok Ligájában szerepelt — mondta Rúzsa Tibor, az Olympia vezetőedzője.

A felnőttek mellett pioníregyüttes is működik a klubban. A gyerekek a nagykikindai—törökbecsei ligában szerepelnek. A tordaiak a legfiatalabbak az egész mezőnyben, hiszen ők 2004—2006-ban születtek, a többi csapat pedig zömmel 2002-2003-ban született játékosokból áll.

— A bajnokságban két mérkőzésen vagyunk túl. Az első meccsen 3 : 0-ra kaptunk ki a bocsári Jedinstvótól, a másodikon pedig, szoros csatában, 2 : 1 arányban maradtunk alul a basahídi Vojvodinával szemben. A gyerekek között többen, Budai Áron, Vörös Lehel és Gyula, Dávid Emil kimagaslanak teljesítményükkel. A gyerekek versenyeztetése a legfőbb célunk, és nem az, hogy milyen helyezést érünk el. Nemrégiben két nagykikindai tornán vettünk részt. Az első nagyon jól sikerült, a tíz neves csapatból álló mezőnyben a negyedik helyen végeztünk, majd a Kikinda Kupa elnevezésű nemzetközi tornán hét csapatból az ötödik helyet szereztük meg. Meg vagyok elégedve a gyerekek hozzáállásával, hétfő kivételével mindennap tartok edzést, és játékosaim, ha csak nem betegszenek meg, mindig teljes létszámban vesznek részt a foglalkozásokon — mondta a vezetőedző.

A magyarcsernyei Roham elleni derbire lapzártánk után került sor, a következő hazai meccset pedig október 5-én játssza az együttes a toraki Progresul csapatával.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..