home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A cél a dobogó
Tóth Tibor
2015.11.30.
LXX. évf. 47. szám
A cél a dobogó

A Horgos 1911 Labdarúgóklub felnőttcsapata az ötödik helyen végzett az őszi idényben az újjáalakult Tisza Menti Ligában. Az U12-es csapat a dobogó harmadik fokán várja a tavaszi folytatást, az U10-es együttes pedig százszázalékos teljesítménnyel megszerezte az őszi bajnoki címet. A horgosi foci őszi idényéről Sors Róberttel, a Horgos 1911 Labdarúgóklub elnökével beszélgettem.

A felnőttcsapat nyári felkészülése nem a legjobbra sikeredett, mivel munkahelyi elfoglaltság miatt többen csak néhány edzésen vehettek részt, és az sem elhanyagolható, hogy a tavalyi csapatból — a jobb megélhetés reményében — több játékos is külföldre távozott. A nyári felkészülési mérkőzések az ismert határhelyzet miatt sorra meghiúsultak. A csapat minden bajnoki mérkőzésre eljutott, a hazaiakat is megszervezte, viszont az eredmények (öt győzelem, három döntetlen, három vereség) változóak voltak.

— Sejtettük, hogy a csapat a nehézségekkel telített felkészülés miatt csak a bajnokság alatt lendül majd igazán játékba. Ez így is lett, mivel a mérkőzéssorozat előrehaladtával egyre többet nyújtottunk, az őszi idény második felére kerültünk inkább formába. Az a legbosszantóbb, hogy mindhárom vereségünket hazai pályán szenvedtük el, idegenben viszont veretlenek maradtunk. Mi sokat tartjuk a labdát, játsszuk a futballt, a vendégcsapatok viszont szinte kivétel nélkül tizenegy emberrel védekeznek ellenünk, és ezt a „bunkert” nem minden esetben sikerült feltörnünk. A góllövés akadozott az ősszel, hiszen a vesztes mérkőzések kilencven százalékában mi birtokoltuk többet a labdát, de sehogy sem találtunk bele az ellenfél kapujába. Riválisaink viszont egyszer-kétszer eljutottak a kapunkig, és gólt szereztek. Ennek ellenére meg vagyok elégedve az ötödik hellyel. Az volt a célunk, hogy minél több horgosi vagy horgosi kötődésű játékos legyen a csapatban. Ezt sikerült is elérnünk, hiszen a helyiek mellett mindössze két környékbeli futballistánk van, egy Magyarkanizsáról és egy Királyhalomról — mondta Sors.


Sors Róbert (Szabó Attila felvétele)

A tavalyi idényben a Tisza Menti Ligát bácskai és bánáti részre osztották. Ez nem bizonyult a legjobb megoldásnak, hiszen a bácskai oldalon mindössze öt csapat küzdött a bajnoki pontokért. Az idei szezonban újjáalakult Tisza Menti Ligába tizenkét csapat nevezett be, ami kedvezően hatott a játék minőségére. Habár gondok ebben a ligában is adódnak, a futball szempontjából kétségtelenül jót tett az egyesítés, hiszen a bajnokság változatosabb, az ellenfelek pedig erősebbek.

— Fordult a kocka, mivel az úgynevezett bánáti kiscsapatok megerősödtek. A Szabadkai Körzeti Ligában szereplő törökkanizsai Obilićben főleg Nagykikindáról érkezett játékosok kaptak helyet, ezért a törökkanizsai focisták a környező falvak csapataiban jutottak játéklehetőséghez. A Csóka korábbi játékosai ugyancsak a falvak együtteseit erősítik, az adai AFK felnőttcsapatának megszűnésével pedig az ottani focisták is Bánát felé vették az irányt, akárcsak a Zenta ifjúsági gárdájából kikerülő kiváló játékosok is. Ezek után az őszi idény végén, sokak meglepetésére, a táblázat élén a szanádi Jadran, a második helyen pedig a podlokányi Hajduk áll. A tizenkét csapatból kilenc szinte egyforma játékerőt képvisel. A bíráskodásra nem panaszkodhatok, a sípmesterek kiválóan végezték a feladatukat. Nagyon egységes felnőttcsapat alakult ki nálunk. Bende Viktor, Makra István és Kazi Péter személyében három kiváló kapusunk van. Bende gyakran játékosként szerepel, Makra egy ideig védett, majd lesérült, Kazi pedig szinte az utcáról állt be a kapunkba. Ennek ellenére nagyszerűen teljesített, a Csóka hálóőrével együtt a legjobb kapus a ligában. Fujkin József 44 évesen még mindig a csapat egyik motorja, Fodor Igor a szokásos jó teljesítményt hozta, Makra Dávid személyében pedig védelmünket egy olyan két méter magas focista erősíti, aki nem ijed meg a saját árnyékától. A fiatalokat megpróbáljuk fokozatosan beépíteni a csapatba, a 16 éves Böröc Tamás és a 17 éves Makra Norbert is megállta helyét az ősz folyamán. A bajnokság megkezdése előtt a harmadik helyet tűztük ki célul, és a végéig ezt el is szeretnénk érni — mondta az elnök.

Horgoson már így is meg vannak elégedve a 2015/2016-os idénnyel, hiszen megnyerték a községközi kupát, az pedig még édesebbé teszi a sikert, hogy a döntőben a nagy rivális, a magyarkanizsai Potisje csapatát győzték le a büntetők biztosabb értékesítésével. A játékosok a téli időszakban különféle teremtornákon vesznek részt, a tavaszi idényre való felkészülést január közepén kezdik meg.

Az utánpótlás-korosztályokban három éve egy sikeres folyamat indult el. A tavalyi idényben a klub mindhárom korosztályos csapata a második helyen végzett. Az őszi idény végén az U10-es (2005-ben és később születettek) csapat pontveszteség nélkül, nyolcpontos előnnyel a második adai AFK előtt vezeti a bajnokságot, az U12-es (2003-ban és később születettek) együttes pedig a harmadik helyen áll. Az U15-ös mezőnyben anyagi és más okok miatt most nem indítottak csapatot, így az ebbe a korosztályba tartozó horgosi labdarúgók a tóthfalui Nyers István Labdarúgó Akadémia színeiben rúgják a bőrt. A versenycsapatok mellett tizennyolc ifjú focipalántával egy ovisokból álló csoport is működik, mellyel Darko Veselinov foglalkozik. A klubban nagyon aktív a veteráncsapat is, melynek tagjai évente rengeteg meghívásnak tesznek eleget. Az idén vendégszerepeltek már Tiszaszigeten, Térváron, a mórahalmi bivalypörköltfőző versenyen, Domaszéken, Zentagunarason, Martonoson, Királyhalmon, Röszkén. Ilyenkor nemcsak a focisták látogatnak el ezekbe a helységekbe, hanem gyakran elviszik a családjukat is, úgyhogy az évek folyamán egy erős közösség alakult ki.


A horgosi utánpótlás egy része Sors Róbert klubelnökkel és Darko Veselinov edzővel

A feltételek a klubban lényegesen jobbak, mint néhány évvel ezelőtt voltak, de óriási szükség van legalább huszonöt labdára, mezekre, sportszárakra, sípcsontvédőkre, futballcipőkre, melegítőkre, hálókra, és emellett még a tető, valamint a gyepszőnyeg is javításra szorul.

A labdarúgóklub a programjait községi támogatásból és a szülők önfeláldozó munkájának, odaadásának köszönhetően valósította meg.

— Köszönöm Huzsvár Ervin alpolgármesternek, Krekuska Róbertnek, a magyarkanizsai Községi Tanács sporttal megbízott tagjának, Borsos Csabának, a Községi Sportszövetség és a Tisza Sportegyesület elnökének, Bacskulin Istvánnak, a horgosi helyi közösség elnökének és mindazoknak a segítségét, akik valamilyen formában támogattak bennünket — mondta Sors Róbert, a Horgos 1911 Labdarúgóklub elnöke.

2016-ban ünneplik a horgosi foci fennállásának 105. évfordulóját, és a klub segítséget kér a jubileum méltó megünnepléséhez a községi vezetőktől, a horgosi helyi közösségtől, a Községi Sportszövetségtől és egyéb felsőbb labdarúgófórumoktól.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..