home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A bűvészek a Holdról érkeznek?
Molnár Krekity Olga
2013.10.02.
LXVIII. évf. 40. szám
A bűvészek a Holdról érkeznek?

A verbászi származású fiatalembert, Karlót, a bűvészt nyáron, a nagycsaládosok találkozóján ismertem meg. Egy délutáni műsor keretében szórakoztatta a gyerekeket, felnőtteket. Jól megizzasztotta az aznapi negyvenfokos kánikula (fogjuk rá: a kötelező fellépőruha, a frakk), de tréfálkozó kedélye és ügyes mutatványai nagyon jó hangulatot teremtettek.

Egy kicsit nosztalgiával gondoltam elhunyt barátunkra, dr. Baráti Józsefre, akit hányszor, de hányszor mutattam be élőújságaink közönségének olyan „csontkovács”-ként, aki a búskomorságra is gyógyírt tud nyújtani (ortopéd-traumatológus szakorvosként ugyanis hosszú éveken át a bűvészkedés volt a hobbija). Karlo mozdulataiban is felfedeztem néhány olyan trükköt, amelyek ezekre az időkre emlékeztettek: a pöttyeit elhullajtó kendő, a darabokra szabott madzag összecsomózása és ,,újraélesztése’’, a különféle színes selyemkendőkből varázsolt virágcsokrok, a kisfiúról lerántott alsónemű… nagy-nagy kacajt váltott ki most is. Később, a műsor utáni beszélgetésünkből kiderült aztán, hogy nem véletlenül fedeztem fel a hasonlóságokat, Karlo ugyanis személyesen is ismerte szabadkai elődjét, aki nemcsak kellékeket adományozott neki, hanem néhány jó tanáccsal is ellátta.
Karlo különben azok közé az emberek közé tartozik, akik megvalósíthatták gyermekkori álmukat. Már kisiskolásként elbűvölték a szemfényvesztők, akikről akkor még azt hitte, bizonyára a Holdról érkeznek. Mindössze tíz osztályt fejezett be, majd autodidakta módon elsajátította a bűvészmesterséget. Azóta ebből keresi a kenyerét, szabadúszó mutatványosként.
— Immár húsz év bűvészkedés áll mögöttem. Nem mondom, hogy megerőltető szakma az enyém, de nehéz volt feltörnöm, befurakodnom a köztudatba. A bűvészek magányos emberek. Nem segítenek egymáson, hiszen akkor kerékbe törik a saját karrierjüket. Önmagukat kell menedzselniük, hogy a trükkök, úgymond, a családban maradjanak. Ennek ellenére a továbbképzés, a tanulás szerves része az életünknek. Ezért járok el a különféle hazai és külföldi találkozókra (Belgrádba, Szófiába), hogy ellessek ezt-azt, és beszerezzek új kellékeket. Könyvek, videók segítségével, sok-sok gyakorlással és türelemmel lehet csak megmaradni a porondon. Tavalyelőtt Macedóniába is eljutottam, s az a megtiszteltetés ért, hogy beválasztottak a gálaműsorba, a Best in Show-ba, a húsz legügyesebb bűvész közé. Ekkor készült velem az első interjú is, ami további ismeretségeket eredményezett.
Karlo elsősorban iskolai rendezvényekre és születésnapokra kap meghívást, de állandó részvevője a gyermekhéti műsoroknak is.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..