home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
A bukovinai székelység kézfogásai
Martinek Imre
2015.01.21.
LXX. évf. 3. szám
A bukovinai székelység kézfogásai

A Bukovinai Székelyek Országos Szövetsége (BSZOSZ) tizenhatodik alkalommal szervezett ünnepélyes megemlékezést az 1764. január 7-én történt Siculicidium tiszteletére. Az eseménynek, melyen hagyományosan az al-dunai székely települések küldöttsége is jelen volt, ezúttal a magyarországi Hőgyész adott béfogadó helyszínt.

    Mottó: „Uram, [...] az emberek agyára áraszd el bölcsességed. Értsék meg valahára mi végből van az élet” (Wass Albert: A bujdosó imája).

Mint ismeretes, a kétszázötvenegy évvel ezelőtti madéfalvi vérengzés Mária Terézia császárnő elképzeléseinek (erőszakos katonasorozás — a szerző megj.), illetve a kapott parancsot vakbuzgón teljesíteni szándékozó generálisainak félresiklott záróakkordja volt. Egyszersmind egy új fejezet nyitánya, melyben vélhetőleg már akkor testet öltött ama híres székel fohász: „Ki tudja merre, merre visz a végzet.” A csíki medence falvából menekülő székelyek elébb Moldvában keresnek és találnak menedéket, majd pedig 1786-tal bezárólag Bukovinában alapítják meg településeiket Istensegíts, Fogadjisten, Hadikfalva, Józseffalva és Andrásfalva néven. A névválasztással is hálát adva az Úrnak, és köszönetet mondva II. József fiatal osztrák uralkodónak, illetve az érdekükben közbenjáró futaki gróf Hadik András generálisak, Erdély gubernátorának. Ezekből a fentebb nevezett falvakból indulnak meg később az új kirajzások megannyi szegletébe a széles nagyvilágnak.

A BSZOSZ 1999 óta évi rendszerességgel a madéfalvi veszedelem évfordulójának napjához legközelebb eső hétvégén tartja meg ünnepélyes megemlékezését és küldöttgyűlését. Az idén erre a rendezvényre január 4-én, a Tolna megyei Hőgyész községben került sor. A nap a nagyközség 1799-ben épített katolikus Szent Kereszt-templomában celebrált szentmisével kezdődött. Innen vonult át a huszonhét tagszervezet küldöttsége — soraiban az al-dunai Sándoregyháza, Pancsova és Hertelendyfalva képviselőivel — a helyi parkba, és a családot jelképező hármas kopjafánál közösen emlékeztek. Főhajtással, alkalmi gondolatokkal és koszorúzással. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Potápi Árpád János államtitkár úr, a BSZOSZ korábbi elnöke és Szentes Csaba, Madéfalva polgármestere is. 

A rendszeres választói küldöttgyűlést a település művelődési házában tartották meg. Az elnöki megbízást Asztalos Zoltán, a Teveli Fiatalok Egyesületének elnöke vette át Csibi Krisztinától, az al-dunai székelyek képviselőjének tisztségével pedig Lőcsei Ilona, a hertelendyfalvi Tamási Áron Székely—Magyar Művelődési Egyesület titkár asszonya lett felruházva. A küldöttgyűlés ez utóbbi jelölést Papp Máriának, a székelykevei Szalmaszál ME elnök asszonyának, a bukovinai székelység régiója korábbi képviselőjének írásba foglalt felterjesztése nyomán fogadta el. A vojlovitzi Lőcsei családból egyébként 1999 és 2010 között már volt elnökségi tag a BSZOSZ-ban Lőcsei Vilmos, a hertelendyfalvi művelődési egyesület aktuális elnöke személyében. Az ő nevéhez fűződik a 2003. évi Székely Találkozó megszervezése az Al-Duna székely falvaiban, gyakorlatba ültetve elődje, Varga Sándor bácsi ebbéli elképzeléseit. A tisztességgel és körültekintő szakmai alapossággal elvégzett munkáért a szövetség annak idején Sebestyén Ádám-díjjal tüntette ki a szervezőt. 

A bensőséges gyűlés a 2015. év programtervének ismertetésével fejeződött be. Az elhangzottak alapján a mesemondó versenyt március 28-án tartják meg Hőgyészen, a borversenyt áprilisban Szekszárdon, a Bukovinai Fesztivált pedig Bonyhádon augusztus hó első hétvégéjén. Hertelendyfalva a hagyományos júliusi aratónapokra invitálta a madéfalvi vendégeket.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..