home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A bor legyen a sikk!
Gyurkovics Virág
2014.07.30.
LXIX. évf. 31. szám
A bor legyen a sikk!

Hogy kerül a csizma az asztalra, avagy mi köze a Capriolo kerékpároknak a borhoz? A kérdés első hallásra meglehetősen szürreálisnak tűnhet, pedig higgyék el, nem is olyan bonyolult a válasz. Topolyán található rá a bizonyíték, hogy a kettő nagyon is jól megfér egymással. Sőt, az élvezeteket fokozni is lehet például a vadászattal vagy a jó konyhával. Az összefüggéseket Tölgyesi Huba, a Brindza Borászat turizmus- és marketingfelelőse tárta fel előttünk. A topolyai Brindza-pincészetben jártunk.

A Brindza Borászat fiatal, mindössze alig néhány éves, nem is ismerik még annyian, mint a Capriolo kerékpár nevét, pedig a két vállalkozás egy családhoz köthető. A pincészet a Brindza család tanyáján található. Itt kezdődött egykor a Capriolo bicikligyár története is, amely immár kinőtte a családi birtokot, és a topolyai ipari negyedbe költözött egy nagyobb üzem részeként. A mai Capriolo étterem mellett korábban üzemeltetett diszkóban a tulajdonosok — a Brindza testvérek, Lajos és Ferenc — ötlete volt, hogy a belépők által kisorsoljanak egy modern kerékpárt. Ez a történet valamikor a kilencvenes évek elején kezdődött, akkoriban még újdonság volt a mountain bike típusú bicikli. A sorsolás nagy sikerén felbuzdulva hamarosan egyre több kétkerekűt hoztak Topolyára, míg végül alkatrészenként kezdték beszállítani, és itt szerelték össze a bringákat. Ebből alakult a Capriolo cég, amely mára a Balkán egyik legnagyobb bicikligyárává lett.

Ezen a családi birtokon, egy már befutott vállalkozás első lépcsőinek a helyszínén 2010-ben hobbiként kezdett kialakulni a borászat. A tulajdonosok elsősorban a Capriolo cég külföldi üzletfeleinek kívántak kedveskedni azzal, hogy saját borokkal kínálták őket. Hamar kiderült azonban, hogy a borturizmus fellendítése is megérdemel egy esélyt.

A szőlőskerteket 2008—2009-ben telepítették a Topolyától mintegy tizenöt kilométerre lévő Krivaja környéki bácskai löszhátságon, százhúsz méteres tengerszint feletti magasságban, tizenegy hektáron. Ezeken a területeken, ahol a Brindza Borászat szőlőültetvényei jelenleg is megtalálhatók, a XVIII. századtól kezdődően egészen a XX. századig mindig termeltek szőlőt. Az elmúlt évszázadban azonban a világháborúk, majd a kommunizmus következtében a tőkéket kiszántották, és a földterületeket mezőgazdasági célra használták. Topolya környékén például az egykori több száz hektáros szőlőültetvények helyett ma már csak legfeljebb több tíz hektárról beszélhetünk. Az emberek pedig elidegenedtek a borfogyasztástól. Nagy nehézségek árán sikerül csak felébreszteni bennük ismét a bor iránti szeretetet, de még így is számos falat kell ledönteni azokban a fogyasztókban, akik valamiért azt gondolják, a jó minőséget csak a külföldről behozott palackokban találják meg. Pedig a helyi termelők elsősorban a helyi vásárlóknak szánják termékeiket. Így van ezzel a Brindza Borászat is.

Az elmúlt négy évben a topolyai pincészet jelentős üzletté vált, amely időközben a célját is megfogalmazta: minél szélesebb körben népszerűsíteni a borkultúrát, és minél több emberrel megszerettetni ezt a nedűt. Brindzáék ezért is döntöttek úgy, hogy kizárólag világi fajtákkal foglalkoznak, hiszen ezeket már ismerik az emberek, és általuk könnyebben válhatnak befogadóvá. A tapasztalat pedig az, hogy egyre többen térnek vissza a tradíciókhoz, és igyekeznek megismerni a borokat, aki pedig az utóbbi években vált fogyasztóvá, annak az itthoni minőségi italok kellemes meglepetést szereztek.

A Brindza Borászat első teljes szüretére 2011-ben került sor, nagyon szerencsés körülmények között. A vállalkozás azóta is ennek sikerét viszi tovább. Ami a technológiát illeti, a pincészetben a jelenlegi borfogyasztási tendenciákat követő, legkorszerűbb eljárásokat alkalmazzák. Hűtéssel, reduktív módon (oxigén elvonásával) készítik a borokat, amelyek ezáltal gyümölcsösek, frissek és zamatosak maradnak. A tartályokat, a gépezeteket és a berendezést illetően már nem terveznek bővítést, fel vannak rá készülve, hogy az összes szőlőt a legjobb minőségben dolgozzák fel. A színvonal érdekében szakképzett borászt, önológust alkalmaznak, aki legjobb tudása szerint segít abban, hogy a fogyasztók poharába minőségi nedű kerüljön. A küldetés — hogy terjesszék a borkultúrát, és eljussanak a fiatalokhoz is, akik ezáltal minőségi italokat fogyaszthatnak — még így is nehéz, éppen ezért keresik a borkultúra terjesztésének módját. A divatos rozé a fiatalokat kívánja megszólítani, emellett könnyű fehérborok és testesebb fajták is szerepelnek a Brindza Borászat kínálatában, úgyhogy valóban mindenki megtalálja a kedvére való nedűt.

A Brindza-borok minősége a világi fajták évszázadok során bebizonyosodott nemességében és a bácskai termőtalaj ötvözetében rejlik. A pincészetben öt fehér- és három vörösborfajtát termelnek, ezekből öt fajtabort és három cuvée-t készítenek. A minőség és a fajtajelleg kerül előtérbe a Chardonnay esetében. A citrusos gyümölcsök frissessége rajzolódik ki a Rajnai rizling karakteres illatában. A Sauvignon blanc készítésében a manapság népszerű új világi trendeket követik, amelyek értelmében intenzív, nagyon zamatos aromavilágú bort készítenek. A Tramini virágos, fűszeres illata, gazdag aromájának köszönhetően főként a hölgyek körében kedvelt. A testesebb borok ínyenceinek pedig a neveként a tanya házszámát viselő 264 fehér és vörös változatát is elkészítik. A fehér 264-es a chardonnay és a sauvignon blanc házasításából, a vörös 264-es pedig a cabernet sauvignon és a merlot cuvée-jeként készül. Ezek a borok a barrique-hordós tárolásnak köszönhetik karakteres aromavilágukat. Végül, de nem utolsósorban meg kell említenünk a merlot és pinot noir házasításából készülő, főként fiataloknak szánt rozét, a Rosé Chicket.

A Brindza család vállalkozása egyébként olyan komplex turisztikai programot nyújt, amelynek a rendezvényszervezésen, a vadászturizmuson, az étterem üzemeltetésén és a hamarosan beinduló csapatépítő tréningek lebonyolításán kívül a borászati tevékenység csak egy szegmense, de egyre nagyobb hangsúlyt kívánnak rá helyezni, mivel ez nem csupán üzleti fogás, hanem egyúttal küldetés is — a borkultúra népszerűsítésére való törekvés részeként. A Brindza család tagjai ennek érdekében más borászatokkal is összefognak. Számos rendezvényen, borversenyen, -fesztiválon, -kiállításon jelennek meg, melyeken mindannyiszor szép eredményekkel szerepelnek. Érdemes tehát ellátogatni a Brindza Borászat idilli környezetébe, és egy pohár jó bor mellett elmélyülni a hazai borok kultúrájában. 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..