home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A boldogító igentől a nagycsaládig
Tóth Lívia
2012.02.14.
LXVII. évf. 7. szám
A boldogító igentől a nagycsaládig

Szerbiában 1950-ben még 76.749 házasságkötés volt, míg 2010-ben csak 35.815 pár mondta ki a boldogító igent, vagyis hat évtized alatt megfeleződött a házasulandó kedv. Minden ötödik baba házasságon kívül születik, az országban 56 ezer szülő egyedül nevei a gyermekét. Rendkívül megsokasodtak...

Szerbiában 1950-ben még 76.749 házasságkötés volt, míg 2010-ben csak 35.815 pár mondta ki a boldogító igent, vagyis hat évtized alatt megfeleződött a házasulandó kedv. Minden ötödik baba házasságon kívül születik, az országban 56 ezer szülő egyedül nevei a gyermekét. Rendkívül megsokasodtak a válások is - sorolta az adatokat Krizsán Vilmos, a Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetségének (VANCSESZ) elnöke, akivel a szervezet tevékenységéről beszélgettünk.
- Az elmúlt évünk sikeresnek mondható, a tizenegy átadott pályázatunkból tízzel nyertünk, valamint nyolc projektumban magyarországi szervezetek partnerei voltunk. Ez anyagilag mintegy egymillió dinárt jelentett. Most kezdjük az idei terveket körvonalazni, de az már bizonyos, hogy van néhány fontos célkitűzésünk, amelyeket mindenképpen szeretnénk megvalósítani. Szövetségünk az idén ünnepli fennállásának tizedik évfordulóját. Ebből az alkalomból szeptemberben nemzetközi tanácskozást hívunk életre, várhatóan hat ország részvételével. A nyáron Kárpát-medencei szintű, közösségi és családi életre nevelő ifjúsági tábort szervezünk, folytatjuk a családgondozási programot és a péterrévei nagycsaládos házunk felújítását.
Tavaly szélesítettük a kapcsolatainkat Vajdaságban, illetve a Kárpát-medencében. Nagy örömünkre újra tevékenykedik a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége, de részt vettünk a Civil Együttműködési Tanácskozáson is. Sikerült néhány nagyobb horderejű megmozdulást rendeznünk, mint a tizedik Civil Akadémia, amit Szarajevóban tartottunk meg, az ötödik vezetőképző tanfolyam a nagycsaládos egyesületek vezetői számára, valamint az Ikrek és a nagycsaládosok nemzetközi találkozója.
Eddig összesen 19 egyesületet alakítottunk meg, de ezeknek csak a fele aktív. Bácskossuthfalván, Magyarkanizsán, Adán, Kishegyesen, Bácsfeketehegyen, Csantavéren nagyon szépen dolgoznak. Természetesen szeretnénk feléleszteni, újjászervezni azokat is, ahol pang a munka.
Péterrévén 2008-ban vásároltuk meg az épületünket, de időközben rájöttünk, hiába toldozzuk-foldozzuk, komolyabb renoválásra van szükség. Tavaly megrendeltük a teljes műszaki dokumentációt, az idén legalább az első fázison szeretnénk túllépni, ami a meglévő objektum felújítása. A második szakaszban hozzáépítenénk három vendégszobát, a harmadikban egy nyári teraszt hoznánk létre, majd a játszótér kialakításával zárnánk le a munkálatokat. Péterrévén fontos együttműködnünk az ottani civil szervezetekkel, mert mi tulajdonképpen egy közösségi házat kívánunk létrehozni, amelyben a hét minden napján lenne valamiféle foglalkozás.
Tavaly sikerült támogatást kapnunk a családgondozási programunkhoz is, amelyet már öt éve működtetünk. Ennek keretében az egyesületek önkéntesei látogatóba mennek a kisgyermekes családokhoz, elbeszélgetnek, tanácsokat adnak, tájékoztatnak a lehetőségekről. Megpróbálják a családokat bekapcsolni a közösségi életbe, mert azt tapasztaljuk, hogy a gyermekek számának a növekedésével a szülők egyre zárkózottabbakká válnak. Tribünöket szervezünk, szakembereket hívunk meg a párkapcsolattal, családdal, gyermekneveléssel foglalkozó témák megvitatására. Adán és Kishegyesen például az alkotói nevelés kérdéskörét dolgoztuk fel. Mivel a nagycsaládos életformát népszerűsíteni is szeretnénk, a családi fotókból tablókat készítünk, amiben viszont Zenta a legjobb.
" Hogyan fogadták azt a hírt, hogy Boris Tadić szerb elnök 2012-őt a babák évévé nyilvánította?
- Mi csak helyeselni tudjuk ezt a kezdeményezést, de a megvalósulásáért sokkal többet kellene tenni, mint eddig. Igaz, hogy az idén két milliárd dinárral többet terveztek a családi pótlékok kifizetésére, de egyrészt az összeget kellene emelni, másrészt változtatni a szabályozáson, hogy több gyermeknek járjon ez a juttatás. Most ugyanis csak az első négy gyermek után igényelhetik a családok. Újra előtérbe került, beszédtémává vált a főállású anyaság, amit szintén támogatunk. Az egyszeri anyagi segítséggel, ami az újszülötteknek községenként jár, nem serkenthető hatékonyan a gyermekvállalás. Átfogó programok, hosszú távú intézkedések kellenének, hogy a szülők valóban érezzék az állam törődését. A középiskolás tanulók esetében például átvállalhatná az utazás költségeit, hozzájárulhatna a kollégiumi elhelyezés finanszírozásához, a gyermek kaphatna az iskolában ingyenes uzsonnát, ebédet. Számos lehetőség van, ami megkönnyítené a több gyermeket nevelő családok életét. Ha valóban majdnem ingyenes lenne az oktatás, akkor a szülőkre az olyan választott tevékenységek pénzelése maradna, mint a sport vagy a zeneiskola. Persze, egyes községekben a felsoroltakra is vannak pozitív példák.
A szövetségben is foglalkoznunk kell a segítségnyújtás módozataival, mert nem elegendő csak azon dolgozni, hogy a családokat bekapcsoljuk a különböző megmozdulásainkba. Hamarosan kérelmet juttatunk el a szerbiai villanygazdasághoz, hogy azoknak a családoknak is adjanak bizonyos kedvezményeket, amelyek három vagy több kiskorú gyermeket nevelnek.
Tudjuk, hogy az anyagiak nagyon fontosak, de fokozott figyelmet kívánunk fordítani a gyerekek nevelésére is, mivel a jövő családjait a mostani családokban kell megalapozni. Kiállunk az úgynevezett projektum módszer és az alkotói nevelés bevezetése mellett, mivel a mai világban ezen a téren sem lehet a korábbi mintákat átvenni és alkalmazni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..