home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A blues-rock királynője ismét mindenkit lehengerelt
Szerda Zsófi
2018.12.06.
LXXIII. évf. 48. szám
A blues-rock királynője ismét mindenkit lehengerelt

Az ember valószínűleg úgy van vele, hogy egy végigdesirézett hét után nem vágyik másra, csak egy kis regenerálódásra a pihe-puha ágyikóban, sorozatokat nézve és pizzát rendelve.

Én viszont buszra ültem, és Belgrádba utaztam, hiszen a blues-rock énekesnő, Beth Hart adott koncertet a Hala Sportovában. Már régóta szerettem volna élőben hallani/látni ezt az őrült nőszemélyt, így a fáradtságot sem éreztem, a zene mindent feledtetett velem.

Szerintem a világon nincsen még egy olyan ország, mint Szerbia, ahol egy sportcsarnokban cigarettázni lehet, ha ott sportolók helyett zenészek tolják a futamokat, illetve emelgetik a többkilós akkordokat. A Hala Sportova nagyterme már érkezésünkkor kellemes füstfelhőben úszott, a fűtésről is gondoskodtak, igazán bluesos volt az atmoszféra. Pera Joe, Mr. Swagger és Katarina Pejak már a színpadról melegítették az egyébként is forró hangulatot. Vérbő szájharmonika-szólók, jó hangulat volt jellemző, mely csak fokozódott a szünetben, amíg vártuk, hogy Beth színre lépjen.
 


 

Beth Hart nem először énekelt Belgrádban, 2017-ben már adott egy felejthetetlen koncertet, és elmondása szerint a közönség belopta magát a szívébe. A turné egyik legjobb állomásaként emlegette a belgrádit.

És igaza volt, amikor a szerb fővárost választotta a jubileum megünneplésére, hiszen itt valóban hihetetlen energiák mozognak. Én magam is szívesebben hallgatom meg kedvenceimet Belgrádban, mint például Budapesten. Garantáltan nagyobb őrületre, fergetegesebb bulira, hangosabb tapsra, kiabálásra és összehangoltabb szívverésre lehet itt számítani.

Az énekesnő a koncertjein nyíltan beszél a drogos múltjáról, arról, hogy megjárta a poklokat, arról, hogy abba akarta hagyni az éneklést is, nem érezte magát jónak, de orvosa segítségével, akinek a mai napig hálás, sikerült kimásznia ebből az igen mély gödörből, visszatalált a zenéhez, s írta tovább a jobbnál jobb dalait. Hangja Janis Joplinéhoz hasonló, rekedt, érzéki, néha a levegőbe hasító magas szólamokkal, pontos és tiszta.

Ő maga nem egy tipikus női szépség, vonásai sokszor tűnnek férfiasnak, markáns áll, vékony ajkak, férfias kisugárzás — mégis, amikor énekel, perzsel körülötte a levegő, femme fatale-lá változik, beszippantja a zene, a szövegeket teljes átéléssel énekli, mintha egy felsőbb zenei hatalom irányítaná, eggyé válik a ritmussal, lassú vonaglással követi a blues ritmusát. Valójában minden hangszeren tud játszani, ám főleg zongora mögé ül a koncertjein. A negyvenhat éves énekesnő tehát tele van energiával, ha dalol, egy díva szabadul ki belőle, amikor azonban a számok között a közönséggel beszélget, egészen más személyiség. Kislányos, néha úgy érezhetjük, zavarban van, többször megköszöni a közönségnek, hogy ennyire szeretjük a számait.
 


 

Dalait ő maga írja, hangszereli és játssza. Már 1993-ban, tehát huszonegy évesen egy Los Angeles-i tehetségkutató versenyen elnyerte az első helyezést. Feltűnése óta ott van a legrangosabb toplisták élén, 2014-ben Grammy-díjra, valamint az év legjobb kortárs bluesénekesnőjének is jelölték. Európában is óriási népszerűségre tett szert, s ami igen érdekes, a dánok teljesen beleszerettek hangjába, zenéjébe, személyiségébe — vezeti is az ottani slágerlistákat. 2011-ben találkozott a bluesgitáros Joe Bonamassával, társa lett az életben és a zenében is. Közös albumaik világsikert arattak.

Legszebb dalai balladák, ezeket ő írja, és saját magát kíséri zongorán a koncerteken. Ilyenek például a Leave the Light On vagy a Sister Heroine.

Nem bántam meg hát, hogy pihenés helyett órákat buszoztam, és végigtomboltam még egy estét, hiszen Beth azt hozta, amit vártunk tőle: jó hangulatot, női blues-rock energiákat, jó dalokat, show-t. Remélem, visszatér még hozzánk.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..