home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A betlehemi csillag és hagyományaink nyomában
Martinek Imre
2010.12.22.
LXV. évf. 51. szám
A betlehemi csillag és hagyományaink nyomában

A házigazda Petőfi Sándor ME ünnepidézéseMottó: ''Csak kétféleképpen élheted az életed. Vagy abban hiszel, hogy a világon semmi sem varázslat, vagy pedig abban, hogy a világon minden varázslat.” (Albert Einstein)A dél-bánsági betlehemes játékok és karácsonyi szokások vándortal...

A házigazda Petőfi Sándor ME ünnepidézése

Mottó: ''Csak kétféleképpen élheted az életed. Vagy abban hiszel, hogy a világon semmi sem varázslat, vagy pedig abban, hogy a világon minden varázslat.” (Albert Einstein)
A dél-bánsági betlehemes játékok és karácsonyi szokások vándortalálkozója egyike azoknak a ritka pillanatoknak, amikor a média által hallhatóvá válik a messzi távolban is a régió szigetmagyarságából, a szórványok szórványaként is emlegetett településeiről felszálló sóhaj. Az ott élő magyar érzületű, egyszerű emberek életjeladása volt ez a tizennegyedik alkalommal megrendezett esemény, amelyen eleiktől örökölt karácsonyi játékokat, adventi hangulatú verseket, karművet és egyéb produkciókat adtak elő.
A házigazda szerepét ezúttal a székelykeveiek vállalták, csatasorba állítva a Žarko Zrenjanin Általános Iskolát, ahol a találkozó lebonyolódott, a Szalmaszál és a Petőfi Sándor művelődési egyesületeket, a Varrócska kézimunkacsoportot, valamint a helyi katolikus plébániahivatalt. A rendezvényen tizenegy településről huszonkét csoport jelent meg, összesen csaknem félezer fellépővel és vendéggel. A részvevők Ürményházáról, Udvarszállásról, Fehértemplomról, Versecről, Temesvajkócról, Sándoregyházáról, Torontálvásárhelyról, Keveváráról, Fejértelepről, Hertelendyfalváról és Székelykevéről érkeztek.
Az összesen kétszázhetven percbe sűrített ''felhozatal” megnyitásának tisztje A Dél Pacsirtái gyermekkórust illette meg Nagy Irén kántornő vezényletével, majd ft. Csipak Csaba székelykevei plébános mondta el ünnepi gondolatait.
- Noha kevesen vagyunk, erőnkhöz mérten mindent megteszünk magyarságunk megtartásáért. Ez az összejövetel is igazolja: jelentős szerep hárul ránk ezen a vidéken! Feladatunk, hogy megőrizzük mindazt, amit őseinktől örököltünk. Hiszen egy népnek, egy nemzetnek csak akkor van jövője, és csak akkor tud megmaradni, ha nem feledi el: kicsoda, honnan jött, kik az ősei és melyek a szokásai!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..