home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A beruházásokat másként kell kezelni
Tóth Lívia
2014.01.22.
LXIX. évf. 4. szám
A beruházásokat másként kell kezelni

Beszélgetés Balázs Ferenccel, Csóka község polgármesterével

Tavaly sikerült önerőből befejezni több olyan munkálatot, amely már huzamosabb ideje, több éve húzódott — mondta Balázs Ferenc, Csóka község polgármestere, amikor arra kértem, beszéljen a legjelentősebb beruházásokról és az idei tervekről. Az önkormányzat egyébként erre az évre 641,7 millió dináros bevételre számít, amely a tavalyi költségvetésnél 30 millió dinárral kevesebb.

— A csókai Jovan Popović Általános Iskola régi részének a felújítása, a hő- és vízszigetelése mintegy 20 millió dinárba került, amelyet a Tartományi Nagyberuházási Alap pénzelt, és az önkormányzat is hozzáadta a maga tíz százalékát. Kizárólag önerőből fejezzük be az egyházaskéri ifjúsági otthon 2007-ben elkezdett renoválását. Tudjuk, hogy a településen kevés a fiatal, de az objektum közösségi ház lesz, amelyet a falu lakossága használhat. Csóka községházának egy része is új köntöst kapott, ám előtte szigeteltük a falakat, és tetőt rakattunk az épületre. Ez nemcsak azért volt halaszthatatlan, mert a polgármester irodája beázott, hanem azért is, mert ötven évig senki sem törődött ezzel. A hétmillió dinárt saját forrásból teremtettük elő, a munkálatok folytatására is elkülönítettük a szükséges pénzt, és hamarosan indul a közbeszerzési pályázat.

Szintén az önkormányzat eszközeiből javítottuk meg a padéi és a tiszaszentmiklósi óvoda épületét, vásároltunk járművet az egészségháznak, valamint egy-egy autót a csókai óvodának, általános és középiskolának. Terveink szerint az idén a tiszaszentmiklósi és a padéi általános iskola kap gépkocsit. A kommunális vállalat új erőgépe mintegy nyolcmillió dinárba került. Erre is nagy szükség volt, mert megfelelő felszerelés nélkül nem lehet minőségi szolgáltatást végezni.

Vannak olyan tavaly megnyert pályázataink is, amelyek az idén valósulnak meg. A Tartományi Mezőgazdasági Titkárságtól tízmillió dinárhoz jutottunk, amelyhez az önkormányzat hozzátesz még hatmilliót, és megkezdjük Csókán az elavult vízvezeték-hálózat helyreállítását. Ez lesz az első fázis, és hátra van még négy. A munkálatok befejezését nem kötöttük időhöz, de ha a jövőben is sikerülne ekkora pénzeszközöket szerezni, akkor évente egy szakasz biztosan megvalósulhatna.

A tavalyi év végén a község ösztöndíjas egyetemi hallgatóival is aláírtuk a szerződést. A lehetőségeinkhez mérten szabjuk meg, hogy mennyi pénzt folyósíthatunk nekik, a hiányszakmákat tanulók azonban kiemelt juttatást kapnak. Nálunk elsősorban az orvosok, a fogorvosok, a gyógyszerészek hiányoznak, és jogászunk sincs elég.

A szociális szférában a 2000-es évek második felében indult a házi ápolás, az otthoni segítségnyújtás az idős személyeknek, és a sérült gyermekekkel való foglalkozás. Ezek kezdetben projektumok voltak, ám a múlt év második felére teljes egészében az önkormányzat vállalta magára ezt a terhet. Így lesz az idén is, mert igény van a felsorolt szolgáltatásokra.

A mezőgazdaságból származó eszközöket ebben az évben is célirányosan tervezzük elkölteni a kötelező szolgáltatásokra, talajminta elemzésre, jégvédelmi rakéták beszerzésére, mezőőrszolgálatra, vízelvezető csatornák karbantartására stb.

Az utóbbi hónapokban kétszer, sőt, mire ez az írás megjelenik, háromszor nyitották meg ideiglenesen Szerbia és Románia, pontosabban Egyházaskér és Valkány között a kishatárátkelőt.

— Ezt majdnem tíz év után értük el. Nagy volt az érdeklődés, igény van a határnak az átjárhatóságára, és mindkét fél érdekelt abban, hogy ez hosszabb távon is megtörténjen. A nyitáskor mindig vannak költségeink, mert a meglevő épület a Szerbiai Vasutakhoz tartozik, ezért külön konténert, melegítést, áramot, vizet, egészségügyi egységet kell biztosítani.

Sikerült-e valamelyest felszámolni a hatalmas méreteket öltő munkanélküliséget?

— Sajnos, csak időszakos eredményt értünk el. A közmunkaprogramunkban 30 ember kapott meghatározott időre munkát. A Szerbiai Kőolajipari Vállalat megbízott egy céget, hogy végezzen kutatásokat Csóka község területén. Ez a vállalat is 85-90 embert alkalmazott majdnem hat hónapig. Noha mindenki tudta, hogy ezek nem állandó lehetőségek, érezhetően más volt a közhangulat a község területén.

A beszélgetés kezdetén felsorolt beruházások miért csak most valósulhattak meg? Hogyan teremtették elő a szükséges pénzt?

— Tavaly, fél év után azt mondtam, stabilizálnunk kell a pénzügyeket, méghozzá oly módon, hogy a felhasználók biztonságban legyenek. A költségvetés többi részén viszont megszorítottuk, vagy inkább mérsékeltük azokat a kiadásokat, amelyek nem voltak létszükségletek. A sok apró összegből jutott tehát jelentősebb munkálatok elvégzésére is. Én úgy gondolom, hogy a jövőben másként kell kezelni a beruházásokat, vagyis nem kezdhetünk olyan tevékenységekbe, amelyeket előreláthatóan nem tudunk befejezni. Azt hiszem, ez a reális hozzáállás.

Ez azt jelenti, hogy a község mostani vezetői reálisan gondolkoznak?

— Ezt inkább a polgároknak kellene megítélniük, nem nekem. Egyébként vannak visszajelzések a lakosságtól, és ez erőt ad nekünk a következő lépésekhez. A lehetőségekhez mérten ennyit tudtunk elvégezni a múlt évben. Ha lassan is, de haladunk. Én sem vagyok teljesen elégedett, itt van a munkanélküliség, vagy az elhasználódott infrastruktúra, melyet folyamatosan újítani kellene. Padén például az idén lebetonozzuk a Žarko Zrenjanin utcát, a munkálat mintegy 28 millió dinárba kerül majd. Tudom, hogy a többi utcára is ráférne a javítás, ám ilyen szegény községben erre a célra most nem jut több pénz. Helyi, tartományi és köztársasági szinten is partnert kell keresni a pénzforrások biztosítására.

Az idei költségvetés azonban szerényebb a tavalyinál.

— Az eszközök nagyobb részét azokra a beruházásokra irányítottuk, amelyekre nagy szükség van. A tavalyi év irányadó volt számunkra, hogy ne egy politikailag túlméretezett költségvetést kreáljunk, hanem olyan kerüljön a testület elé, amely reális és megvalósítható. Az idei büdzsé lesz az első, amelyben projektumalapú beruházások szerepelnek, vagyis pontosan meghatároztuk, hogy mire mennyit költünk. Nem mondjuk általánosságban például, hogy utcák aszfaltozása, hanem konkrétan leírtuk, hogy hol, melyik utcáról van szó.

Noha takarékoskodnunk kell, a büdzsé felhasználói, az oktatási intézmények, a közvállalatok nem fognak kevesebb pénzt kapni, sőt, inkább növeljük az anyagi juttatásaikat, és többet fordítunk a szociális-védelmi programokra is.

A képviselő-testületben milyen a hangulat, működik-e a koalíció, amelyet Csókán a VMSZ (9 tanácsnok), a DP (7) és a Liga (3) alkot?

— Vannak súrlódások, de próbáljuk kezelni azokat. A költségvetésünkre például a 22 jelenlevő közül 17-en igennel szavaztak, öten tartózkodtak, vagyis senki sem ellenezte. Semmiképpen sem kell bolygatni azt, ami az adott pillanatban stabil és működik.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..