home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A békedíjas
Talpai Lóránt
2017.01.29.
LXXII. évf. 4. szám
A békedíjas

Újabb békedíjat kapott az orosz elnök — Új elnököt választott az Európai Parlament — Assange nem adja fel magát — Bezárják a Clinton Globális Kezdeményezés irodát — Elhunyt a legendás képregény megalkotója

Újabb békedíjat kapott az orosz elnök

Vlagyimir Putyin orosz elnök kapja meg elsőként a Venezuela által újonnan alapított Hugo Chávez-békedíjat a szíriai polgárháború lezárása érdekében tett erőfeszítéseiért. A kitüntetett kilétét Nicolás Maduro venezuelai elnök fedte fel caracasi sajtótájékoztatóján. Oroszország Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjének legkitartóbb támogatója. A damaszkuszi kormány decemberben az orosz légierő támogatásával szerezte vissza az észak-szíriai Aleppó városát. A venezuelai „béke- és szuverenitásdíjat” tavaly októberben alapították válaszul arra, hogy 2016-ban a szomszédos Kolumbia elnöke, Juan Manuel Santos kapta a Nobel-békedíjat. Egyelőre nem tudni, mikor kerül sor a díjátadó ünnepségre, és jár-e mellé pénzjutalom. A venezuelai békedíjat Maduro 2013-ban elhunyt elődjéről, Hugo Chávez elnökről, a szocialista jegyeket viselő „bolívari forradalom” atyjáról nevezték el.

Új elnököt választott az Európai Parlament

Az Európai Parlament az ötéves választási ciklusa felében tisztújítást tartott, a többi közt megszavazták a parlament elnökét. Ezt a tisztséget a következő esztendőkben Antonio Tajani néppárti képviselő fogja betölteni. Az olasz politikus a négyfordulós választás után a képviselői szavazatok 55,4 százalékával előzte meg a szociáldemokrata Gianni Pittellát. Tajani 351 voksot kapott, szociáldemokrata riválisa pedig 282-t. A 63 éves, korábban újságíróként ismert Antonio Tajani 1994-ben Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök pártjának, a Forza Italiának egyik alapítója volt. Ez a párt delegálta az Európai Parlamentbe is, ahol negyedik ciklusát tölti, és jelenleg a testület alelnöke. Nem csak az EP-ben látott el fontos funkciókat. 2008 májusától a José Manuel Barroso vezette Európai Bizottság alelnöke volt, előbb közlekedésért, később pedig iparért és vállalkozáspolitikáért felelős biztosként.

Assange nem adja fel magát

Julian Assange, a WikiLeaks szivárogtató oldal alapítója nem adja fel magát az Egyesült Államoknak, pedig korábban kijelentette, így tesz, ha Barack Obama amerikai elnök megkegyelmez Chelsea Manningnek, a WikiLeaks számára több százezer dokumentumot átadó volt amerikai katonának. Obama enyhítette Manning börtönbüntetését, így az elítélt májusban szabadul. A WikiLeaks Twitter-oldalán tavaly szeptemberben közölte először, hogy Assange feladja magát, ha az amerikai elnök kegyelemben részesíti Manninget. Ezt január 12-én a WikiLeaks ismét megerősítette a Twitteren: a feltételek teljesülésével Assange beleegyezik abba, hogy kiadják az Egyesült Államoknak. Barry Pollack, Assange egyesült államokbeli ügyvédje viszont azt közölte, hogy Manning büntetésének enyhítése nem felel meg a WikiLeaks-alapító által szabott feltételeknek, mivel Assange a volt katona kegyelemben részesítését és azonnali szabadon engedését kérte.

Bezárják a Clinton Globális Kezdeményezés irodát

Április 15-ei dátummal New Yorkban bezárják Clintonék családi alapítványának egyik kiegészítő intézményét, a Clinton Globális Kezdeményezést. A szövetségi munkaügyi minisztérium erről szóló értesítése szerint elbocsátják a legutóbbi létszámcsökkentés után még ott dolgozó huszonkét alkalmazottat. A Clinton Globális Kezdeményezés a 2016. évi elnökválasztási kampány idején került az érdeklődés homlokterébe és a támadások célkeresztjébe. Az irodának ugyanis sok külföldi kormány és gazdag támogató utalt jelentős pénzeket, az adományozók így reméltek előnyt és befolyást a Clinton házaspártól. Hillary Clinton védelmezői és hívei azzal érveltek, hogy a Clinton Globális Kezdeményezés sok jótékonykodó szervezetet támogatott világszerte.

Elhunyt a legendás képregény megalkotója

Ötvenegy éves korában elhunyt Pascal Garray belga karikaturista, a Hupikék törpikék képregények egyik alkotója. A belgiumi Liege-ből származó Garry 1990-ben csatlakozott Pierre Culliford műhelyéhez. Culliford, aki Peyo művésznéven jegyezte a Hupikék törpikék képregényeket, 1992-ben hunyt el. Garray a Peyo Stúdióban pályafutása során tizenhét Hupikék törpikék kötetet és hét Benoît Brisefer kötetet is alkotott. Halála előtt még befejezett egy újabb törpös albumot, mely szeptemberben jelenik meg. „A Peyo család és a stúdió dolgozói gyászolják a tehetséges művészt és barátot” — fogalmazott a Garray halálhírét bejelentő Le Lombard kiadó, mely közleményében méltatta a művész kedvességét, humorát és egyszerűségét.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..