home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
A bajsai Préló tízéves jubileumát ünnepelték
Plohl Krisztina
2015.03.25.
LXX. évf. 12. szám
A bajsai Préló tízéves jubileumát ünnepelték

Szombat délelőtt Bajsán kakaskukorékolás jelezte a X. Préló kezdetét. A bajsai iskola tornaterme benépesült nagyszüleink öltözékét viselő mosolygós emberekkel. A hagyományápoláson kívül a kapcsolattartás és a barátkozás jegyében folyó rendezvényen az idén tizenöt csapat versenyzett a régi téli vendégeskedések felelevenítésére alapozott játékos vetélkedőkön.

A vendégek a környékbeli településekről, Topolyáról, Kúláról, Bezdánból, Zentagunarasról, Horgosról, Bácskossuthfalváról, Pacsérról, Pannóniáról, Kiszácsról, valamint a testvértelepülésekről, a magyarországi Kelebiáról, Hevesről és a szlovákiai Rozsnyóból érkeztek.

Az összejövetelt megtisztelte jelenlétével többek között prof. dr. Győri Lukrécia, a Kereskedelmi, Idegenforgalmi és Hírközlési Minisztérium államtitkára, Fremond Árpád köztársasági parlamenti képviselő, Pavel Burdiga, Rozsnyó polgármestere, Kislinder Gábor topolyai községi elnök, Jan Slavik, a kiszácsi helyi közösség tanácsának elnöke és a Magyar Nemzeti Tanács képviseletében Bábi Attila.

Plohl Edvin a topolyai községi képviselő-testület elnöke, valamint Lackovics Károly, a bajsai helyi közösség tanácsának elnöke magyar, szerb és szlovák nyelven nyitotta meg a Prélót, majd meggyújtották a Préló lángját, mellyel elkezdődött a vigadalom.

A Préló kiemelt jelentőségű rendezvénynek számít a községben, és tíz éve töretlen iránta az érdeklődés. Ha visszatekintünk az elmúlt évekre, láthatjuk, hogy egyre nagyobb lett. Az első Prélót még a faluházban rendeztük meg 2006-ban, most pedig már az iskola tornaterme is szűkös e rendezvény befogadására. Mindig a szerint az elv szerint dolgoztunk, hogy évről évre újítsunk a programon. A részvevők állandó feladata pedig az volt, hogy hagyják otthon a gondokat, a bút, és erre a napra csak a jókedvet hozzák magukkal — kezdte köszöntőbeszédét Plohl Edvin.



A rendezvény feleleveníti azt a hagyományt, amely a 70-es évekig élt ebben a többnemzetiségű faluban. Régen a téli időszakban a családok vendégeskedni mentek a rokonokhoz. A háziasszony kemencében sült zsíros lepénnyel várta a vendégeket, a reggeli után az asszonyok fontak, foltoztak, kötöttek, gégetésztát készítettek, beszélgettek és énekeltek. A férfiak morzsoltak, kártyáztak és gyermekjátékokat készítettek csutkából, szárból és cirokból. Ebéd után kukoricát is pattogattak az udvaron, rostában, csutkatűzön. A mai prélón ezeket a hagyományokat igyekszünk feleleveníteni játékos vetélkedőkkel nagyszüleink öltözékében, zene mellett, barátságos hangulatban. Az utóbbi években a bajsai pálinkaverseny is csatlakozott a Prélóhoz.

Tíz évvel ezelőtt Jakab Lászlónak, a Testvériség Művelődési Egyesület elnökének a kezdeményezésére, az ő ötlete alapján indult el ez az egész. Laci bácsi az utóbbi években egyre súlyosbodó betegsége ellenére is nagy lelkesedéssel és fáradhatatlan kitartással dolgozott a Préló megszervezésén, de az idén ezt már nem tehette, és ma sajnos nem lehet itt velünk. Azt hiszem, mindannyiunk nevében mondhatom, hogy gyógyulást és felépülést kívánunk neki. Laci bácsi betegsége volt az egyik oka annak, hogy a Préló megszervezése kétségessé vált. A másik ok, hogy Bajsán nincs helyi járulék. Már úgy látszott, hogy a program meg fog hiúsulni, amikor is segítség érkezett a topolyai önkormányzattól, mely teljes egészében fedezi az idei préló költségeit. Emellett köszönjük a támogatók hozzájárulását. Dicséretet érdemel a nagy szervezőcsapat is, a fáradhatatlan emberek ugyanis már hetek óta készülnek, és minden apró részletet gondosan megterveztek.

A Préló összeköt bennünket a környékbeli, illetve a határon túli barátainkkal, és messzire viszi a falu hírnevét. A Préló egy igazi sikertörténete Bajsának, jól tükrözi a helyi civil szervezetek, emberek összefogását, tenni akarását és vendégszeretetét, őrzi a multikulturális értékeinket. Úgy gondolom, büszkék lehetünk, hiszen minden nehézség ellenére összefogással és kitartó munkával sikerül méltó módon megünnepelni a tizedik, jubileumi Prélót — hangzott el a köszöntőben.

A játékos vetélkedők sorát művelődési műsor tarkította. Fellépett az iskola kórusa, a helyi Napsugár gyermeknéptánccsoport, a bajsai Csalogány dalkör, a topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ énekes szólistája, Dudás Kata, a rozsnyói Dubina szlovák népi együttes, valamint Vaszlavik István bajsai diák, aki a saját versét szavalta el, melyet Bajsáról írt. A Híd civil szervezet tagjai íjászbemutatót tartottak. A magyarországi Heves Népművészeti és Háziipari Szövetkezet, valamint a Csillagvirág Népművészeti Egyesület képviselői kézműves-foglalkozást tartottak az érdeklődőknek, immár a húsvét jegyében. A látogatók a civil szervezetek kiállításait tekinthették meg, valamint a kirakodóvásáron hagyományos kézművestermékeket vásárolhattak. Kihirdették a bajsai pálinkaverseny eredményét, majd a játékok eredményhirdetése következett. Kukoricapattogatásban a topolyai Tulipán kézimunkacsoport lett az első, kukoricamorzsolásban a bezdáni Ügyes Kezű Asszonyok kézimunkacsoport, a fürge ujjak versenyében, azaz a hímzésben a horgosi Barka hímzőcsoport, a gégetészta készítésében pedig a kelebiai nyugdíjas-egyesület. A legszebb hagyományos női népviseletért járó díjat a topolyai Tulipán kézimunkacsoportból Szekeres Erzsébet kapta, a legszebb férfinépviseletért pedig Pásztor Zoltánt jutalmazták, aki a zentagunarasi Mag Hagyományápoló Egyesületből érkezett.

A vendéglátók hagyományos reggelivel, zsíros kenyérrel, töpörtyűvel, lila hagymával várták az érdeklődőket. Ebédre pedig az udvaron nyílt lángon főtt a prélós szárma. A finom falatokhoz bajsai pálinkát és bort kínáltak. A tízéves Préló tiszteletére egy csaknem 36 kilogrammos, 300 szeletes tortát készíttettek, melyet Borús Margit, a Csalogány dalkör vezetője vágott fel. Muzsikaszóval, tánccal, barátkozással jó hangulatban ért véget a jubiláris, tizedik bajsai Préló.


Tekintse meg a cikkünkhöz kapcsolódó képgalériát, Truzsinszki Ilonka további felvételeit is!

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..