home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A baba mozgásfejlődése
(Forrás: kismamablog.hu)
2014.11.26.
LXIX. évf. 48. szám
A baba mozgásfejlődése

Mit tehetnék a babám mozgásfejlődéséért? Egyszerű: legyen tere szabadon mozogni, legyen ösztönző a környezete! Ha eleget gyakorolhat, mozoghat szabadon, idővel minden mozgásformát elsajátít majd. De mi akadályozhatja őt, lassíthatja a fejlődését?

1. Túl korai ültetés

A babát nem szabad ülő pozícióba tenni, amikor még nem tud magától felülni. Ennek az az oka, hogy a hátizmok a hason fekvés, a kúszás-mászás során fejlődnek. Ha akkor ülteted fel a kicsit, amikor még nem eléggé fejlettek a hátizmai, a gerincoszlopa tartja meg a teljes súlyát, és ez túl nagy terhelést ró a csontjaira, ami a későbbi gerincferdülés forrása lehet.

Pontosan mi is számít ültetésnek?
– Ha a baba támaszték nélkül ül.
– Ha olyan merev hátú székben ül megtámasztva, amelynek a háttámlája 120 foknál kisebb dőlésszögű.
– Ha derékszögben megtámasztva ül.
– Ha babakocsiban, autósülésben vagy pihenőszékben 120 foknál kisebb szögben döntött támlánál ül.

Nem okoz gondot, ha a baba ölben a fejét, a hátát vagy teljesen megtámasztva ül, vagy ha hordozókendőben arccal befelé „csücsül”, hiszen ilyenkor nem magának kell megtartania a súlyát, hanem a szülő, illetve a kendő tartja meg őt.

Honnan lehet tudni, hogy a pici nem ül megfelelő szögben?
Onnan, hogy a háta az ülés során meggörbül, a fejét nem tudja tovább tartani, ezért leereszti, lógatja. Ha támaszték nélkül ül, néhány perc után előredől, és a kezére támaszkodik.

Pontosan mi is számít önálló felülésnek?
Amikor a baba mászásból, térdelő vagy fekvő helyzetből segédeszköz nélkül, csupán a földre támaszkodva saját izomerőt használva ül fel.

2. Túl sok ültetés

Sok baba már kisebb korában is szívesen csücsül az autósülésben, vagy nézelődik az etetőszékből, és később is örömmel fogadja az ülő testhelyzetet. Mivel így jól elfoglalja magát a gyermek, nagy a csábítás, hogy hagyjuk, hadd ücsörögjön akár szinte egész nap. A sok ültetés azonban nem inspirálja a csöppséget a mozgásra, hiszen sok mindent lát, elér ülve is. Ezért az ülő játék és a szabad mozgás váltogatására kell törekedni.

3. Mindig hanyatt fekszik a baba

Sok csecsemő szívesebben fekszik játékidőben hanyatt, hiszen így jobban lát mindent, míg hason fekve emelnie kell a fejét, ami nagyon megerőltető számára. Ennek ellenére fontos, hogy néha ébren is feküdjön hason. Ha nem szereti ezt a pozíciót, kezdetben félig fekvő helyzetben tedd a mellkasodra hassal, és így játssz vele kukucskajátékot. Három-négy hónapos kortól pedig tedd le hassal a földre mindennap öt-hat alkalommal néhány percre. Feküdj oda mellé, és szórakoztasd, beszélgess vele, így idővel megerősödnek majd a nyakizmai, és megkedveli a hason fekvő helyzetet is.

4. Sokat van puha felületen

Ha a baba mindig kiságyban vagy járókában, puha szivacson játszik, lassabban, nehézkesebben fog elkezdeni mozogni, mint amikor lehetősége van kemény aljú járókában vagy a földre leterített takarón játszani.

5. Arccal kifelé való hordozás

A babát sokan szívesebben hordozzák arccal kifelé, mondván: így többet lát a világból — ez a testhelyzet azonban számára nem egészséges. A kicsi háta homorít, ami megterheli a gerincoszlopot, a lába pedig lóg, ami a csípőfejlődés számára nem megfelelő. Négy-öt hónapos kor után, amikor a csecsemőt már jobban érdekli a külvilág, és szívesen nézelődik, érdemesebb háton vagy csípőn hordozni.

6. Állítás, jártatás

A felállás, a járás rejtelmeire a baba magától is rájön, ezeket nem lehet megtanítani neki. Ahhoz, hogy fel tudjon állni és járni, megfelelő láb- és hátizomzatra van szüksége, mely a kúszás és a mászás során sok-sok gyakorlással fejlődik ki, emellett szüksége van megfelelő egyensúlyérzékre, valamint talpizomzatra is, mely szintén az önálló felállás, a kapaszkodva járás során alakul ki. Az idő előtti felállítás, jártatás túlterheli a csontokat, a lábakat, amikor azok még nem eléggé izmosak a baba teljes súlyának megtartásához, ráadásul általa a pici rossz egyensúlyi helyzethez szokik hozzá. Mivel mindig valakinek a kezét fogva sétálgat, sokkal többször fog elesni, több balesete lesz. A jártatás rossz szokássá alakulhat, hiszen a baba — mivel nagyon élvezi — folyton ezt kéri. A sok jártatás miatt pedig kevesebbet mászik, holott erre ebben a korban sokkal nagyobb szüksége van.

7. Holdkomp, bébikomp vagy járóka

Ez egy kerekes szerkezet, melybe a kicsit bele lehet ültetni, aki a lábával lökve magát tud közlekedni. A baba nagyon élvezi, mert csücsülhet benne, mégis mindenhova eljut. Mégsem ajánlatos a folyamatos használata, mert egyrészt a gyerek egy olyan életkorban ül vagy áll benne, amikor még nem tud magától felülni, felállni, úgyhogy a lábbal hajtás miatt egy rossz egyensúlyi helyzetet és egy természetellenes mozgásformát fog megszokni. Ha túl sokat van benne, akkor kevesebb ideje marad a kúszásra-mászásra, melyre a fejlődése szempontjából sokkal nagyobb szüksége van.

Ne értsétek félre, ha van otthon ilyen játékotok, ne dobjátok ki, de a baba napi 20 percnél többet semmiképpen se töltsön benne!

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..