home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
A Zöld könyv lett a legjobb film
Brasnyó Zoltán
2019.03.05.
LXXIV. évf. 9. szám
A Zöld könyv lett a legjobb film

A Queen és Adam Lambert fellépése nyitotta meg a ceremóniát, a zenészeket pedig állva tapsolta a közönség.

Az idén bizonyosan nem jött be a papírforma, ha volt ilyen egyáltalán: a 2019. évi Oscar-gála leginkább a kisebb-nagyobb botrányokról, a reklámszünetben átadni kívánt díjakról és arról marad emlékezetes, hogy sok-sok év után újra műsorvezető nélkül tartották meg. Kevin Hart ugyanis végül lemondta a szereplést, mivel kereszttűzbe került állítólagos korábbi, homofób Twitter-bejegyzései miatt.

Ha pedig jogosan inkább a filmeket vesszük figyelembe, ez volt az az év, amikor a dollármilliókat hozó közönségsikerek szinte egytől egyig ott szerepeltek a legjobb film kategóriájában. Ezzel az Amerikai Filmakadémia talán néhány politikai lobbista, esetleg a különféle befektetők kedvére szeretett volna tenni, vagy talán egy kissé „butítani” akarta a felhozatalt. Tény, hogy a Bohém rapszódia, a Fekete Párduc vagy a Csillag születik annak ellenére, hogy egyáltalán nem nevezhetőek rossz filmeknek, a műértő közönséggel szemben határozottan a pop-corn mozik híveinek készültek. Vasárnap éjjel azonban kiderült, mindez illúzió, papírmasé vár volt csupán: Peter Farrelly Zöld könyv című, igazán komoly témákat feszegető drámája nyerte el a legjobb film díját helyi idő szerint vasárnap este a hollywoodi Dolby Színházban.


A Zöld könyv a ’60-as években, a szegregáció idején játszódik. Egy fekete zongoraművész, Don Shirley (Mahershala Ali) koncertturnéra indul olasz sofőrjével (Viggo Mortensen) az amerikai délen, hogy ott a feketéknek játsszon. A filmben nyújtott alakításáért Mahershala Ali a legjobb férfi mellékszereplő Oscarját vehette át — a Holdfényért is megkapta az aranyszobrocskát, 2017-ben. Sőt, a legjobb eredeti forgatókönyv díját is megnyerte a mozi. A Fekete Párduc és a Bohém rapszódia alkotói sem lehetnek csalódottak. A Marvel képregényfilmje a legjobb jelmez, eredeti filmzene és látvány Oscar-díját is bezsebelte, a Bohém rapszódia pedig tarolt. Rami Malek vehette át Freddie Mercury megformálásáért a szobrot, a harminchét éves színész pedig ezzel csak folytatta diadalmenetét, korábban ugyanis az amerikai színészek céhe és a Brit Filmakadémia is őt találta a tavalyi év legjobbjának. A Queen-film emellett technikai kategóriákban is jól szerepelt, a filmvágásért, hangvágásért és -keverésért is kapott Oscart. A Fekete Párduc viszont az a szuperprodukció, amelynek szereplése a legtöbb vitát idézte elő a gálán. Egyesek szerint keresnivalója sem volt ott, mások pedig úgy gondolták, az afroamerikai közösség végre megérdemelt egy saját maszkos szuperhőst. Egy azonban biztos: a múltban negyedennyi figyelmet sem kaptak az Oscaron az olyan hasonló stílusú filmek, amelyek köröket vertek rá Ryan Coogler mozijára.

Érdekes jelenség volt az idén a Netflix szereplése. 25 millió dolláros kampánya ellenére a cégnek nem sikerült megszereznie az első játékfilmes Oscar-díjat, mégis jó úton halad afelé, hogy ez egyszer biztosan megtörténjen. A Netflixé volt az egyik legtöbb díjra jelölt film, a Roma, mely végül tízből három jelölést váltott Oscar szoborra. Alfonso Cuarón lett a legjobb rendező és a legjobb operatőr, sőt, a mexikói film a legjobb idegen nyelvű film kategóriában is győzött. Cuarón egy félig-meddig életrajzi alkotást forgatott, mely a ’70-es évek elején Mexikóváros Roma nevű negyedében játszódik, és a rendező gyermekkorát is felidézi.

Olivia Colman lett a legjobb női főszereplő A kedvencben nyújtott alakításáért, a legendás Glenn Close viszont hetedik jelölését sem tudta díjra váltani. A Csuklyások — BlacKkKlansman a legjobb adaptált forgatókönyv díját nyerte el, így Spike Lee, az afroamerikai közösség életét és hányattatásait rendszeresen bemutató rendező öt jelölés után végre átvehette első Oscarját. Az eleinte még nagyon is esélyesnek tűnő Csillag születik egyetlen díjat nyert — a legjobb betétdalért —, melyet Lady Gaga vehetett át.

A legjobb dokumentumfilm díját a magyar származású Elizabeth Chai Vasarhelyi és a Jimmy Chin rendezte Free Solo kapta, mely Alex Honnold sziklamászóról szól. A Pókember — Irány a Pókverzum című alkotást jutalmazta a filmakadémia az egész estés animációs filmek mezőnyében. A legjobb rövid animáció Oscarját a Bao című produkció kapta. A rövid dokumentumfilmek közül az indiai nőkről szóló Period. End of Sentence alkotói nyertek. A legjobb vizuális effektusokért Az első ember című film kapott szobrot.

Az idei, műsorvezető nélkül lebonyolított ceremónia az összes díj kiosztásának bemutatásával is negyedórával tartott tovább a kelleténél, mindenféle botránytól mentesen. A The New Yorker hajnalban megjelent karikatúrája viccesen úgy fogalmazott: soha többé ne legyen műsorvezetője a gálának, eddig ugyanis így volt a legjobb.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..