home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
A Vardar diadala Magyarkanizsán
Tóth Tibor
2015.08.24.
LXX. évf. 33. szám
A Vardar diadala Magyarkanizsán

A Vardar csapata nyerte meg az V. Kanizsa Kupa nemzetközi férfi-kézilabdatornát, miután a döntőben 22 : 19 arányban legyőzte a MOL-Pick Szeged csapatát.

Hét csapat (a címvédő MOL-Pick Szeged, a nekcsei (našicei) Nexe, a szkopjei Vardar, a velenjei Gorenje, a belgrádi Partizan, Szaúd-Arábia válogatottja és versenyen kívül a török Nilüfer) vett részt a tornán, melyet a horvát Nexének és Szaúd-Arábia válogatottjának mérkőzése nyitott meg csütörtökön. A horvátok igazolták a papírformát, és 27 : 21-es győzelmet arattak. A nap második mérkőzésén sem született meglepetés, és a szlovén Gorenje 42 : 30 arányban győzedelmeskedett a jócskán felfiatalított belgrádi Partizan felett. Az első napon Adán is rendeztek egy találkozót, melyen Sterbik Árpád csapata, a szkopjei Vardar 43 : 28-ra legyőzte a török Nilüfert.

Az V. Kanizsa Kupa ünnepélyes megnyitójára pénteken került sor. Elsőként Dukai Ferenc, a szervezőbizottság elnöke köszöntötte a gyógyfürdő sportcsarnokában helyet foglaló közönséget. Elmondta, hogy az elmúlt öt évben nagyon sok mindent megvalósítottak, s amikor megszületett az elhatározás az első torna megrendezésére vonatkozóan, nem gondolták, hogy egy napon ekkora lesz az érdeklődés a csapatok részéről.

— Ez a torna odáig fejlődött, hogy már nem mi keressük a csapatokat, hanem ők keresnek bennünket. Az idén három együttest sajnos le kellett mondanunk, mivel a szervezésbe sem fért bele, és a szálláskapacitásunk is korlátozva van. A torna az egyik legjelentősebb megmérettetéssé vált Európa eme részén — mondta Dukai, majd köszönőleveleket nyújtott át mindazoknak, akik az elmúlt öt évben segítették a tornát. Elismerésben részesült a magyarkanizsai önkormányzat, a horgosi határőrség, a magyarkanizsai gyógyfürdő, a belgrádi Partizan, mely a kezdetektől folyamatosan részt vesz a tornán, a Vajdasági Kézilabda-szövetség, az OTP Bank szerbiai képviselete és a Potisje vállalat. A tornát dr. Bimbó Mihály, Magyarkanizsa polgármestere nyitotta meg.

— A nemzetközi kézilabdatornának köszönhetően Magyarkanizsa minden évben néhány napra a sportélet központjává válik. Az V. Kanizsa Kupa kapcsán szeretnék hangot adni elégedettségemnek, amiért a szervezők komolyan állnak hozzá a feladatokhoz, és évről évre bizonyítják, hogy Magyarkanizsa beírható a kézilabdázás nagykönyvébe. Egykori sportolóként bízom benne, hogy a gyermekek, akiknek alkalmuk lesz megtekinteni az itt folyó mérkőzéseket, kedvet kapnak ehhez a csodálatos sportághoz, és a kézilabda egy napon újra erőre kap községünkben — mondta a polgármester, majd megnyitotta a tornát.


A tornát dr. Bimbó Mihály, Magyarkanizsa község polgármestere nyitotta meg

A második fordulóban sem volt meglepetés az eredmények terén. A Partizan a Vardar elleni mérkőzésen 3 : 3-ig tartotta magát, ezután azonban Lazarovék fokozatosan játékba lendültek, és a félidő végéig hét gólra (19 : 12) növelték előnyüket. A folytatásban ezt megfejelték még öt góllal, főleg villámgyors indításokkal zilálták szét teljesen a belgrádi védelmet, és a végén 40 : 28 arányú győzelmet ünnepelhettek. A MOL-Pick Szeged a vártnál nehezebben jutott a pontok birtokába a rendkívül szívós és erőszakos Szaúd-arábiai válogatottal játszott meccsen. A 12. percben még egyenlő állást (6 : 6) mutatott az eredményjelző, majd Zubai Szabolcs és Balogh Zsolt góljával először vezetett két góllal a Szeged. A Tisza-partiak a második félidő elején kilencgólos előnyre tettek szert (20 : 11), az ázsiai válogatott azonban továbbra is nagy kedvvel játszott, és a mérkőzés végére hat gólra (29 : 23) csökkentette a különbséget. A szegediek a következő mérkőzésen is hatgólos győzelmet arattak (28 : 22) a horvát Nexe felett, a Vardar ugyanilyen arányban (30 : 24) bizonyult jobbnak a szlovén Gorenje együttesénél. Tehát a csoportmérkőzések alatt nem született meglepetés, így az idén is megismétlődött a tavalyi döntő.

Vasárnap a gyógyfürdő sportcsarnokában került sor a helyosztókra, melyekre igen nagy volt az érdeklődés. Az 5. helyért a fiatalokból álló, viszonylag tapasztalatlan Partizan (Belgrád) és az apró termetű játékosokból álló, ám rendkívül harcias, szívós Szaúd-arábiai válogatott lépett pályára. A mérkőzés a második félidő elején dőlt el, amikor az ázsiai együttes hatgólos előnyt szerzett, melyet a találkozó végéig még növelni is tudott, végül pedig egy teljesen megérdemelt, 31 : 20 arányú győzelmet aratott a szétesett Partizan felett.

A bronzmérkőzésen a horvát és a szlovén bajnoki ezüstérmes csapott össze. Az első harminc perc kiegyenlített játékot hozott, egyik csapat sem tudott jelentősebb előnyhöz jutni. A horvátok kezdtek jobban, a nekcsei együttes hol egy, hol két góllal vezetett. A szlovének a 18. percben egygólos előnyhöz jutottak, de a félidő végére a Nexe megfordította az állást. A horvátok lendülete a második félidő elején is folytatódott, és néhány perc alatt három gólt lőttek a szlovén kapuba. Ekkor a szlovének megrázták magukat, és elsősorban Skube vezetésével kiegyenlítettek, majd újra a Nexe percei következtek, a 46.-ban a horvátok már 22 : 18-ra vezettek. Ám az izgalmak még ekkor sem értek véget, a Gorenje ugyanis egy gólra megközelítette riválisát, fordítani viszont már nem tudott. A bronzmeccs 24 : 22-es nekcsei győzelemmel fejeződött be.

A döntő a várakozásoknak megfelelően hatalmas küzdelmet és színvonalas kézilabdát hozott. A szinte hazai pályán játszó és a szurkolói támogatását élvező MOL-Pick Szeged kezdett jobban, és Kallman góljával rögtön vezetéshez is jutott. Ezt Toskić és Dereven találatai követték, de a Vardar nem sokáig vezetett, mert Prodanović hetesből egyenlített. Ekkor a Szeged Pietrus egy és Prodanović két góljával zsinórban három találatot szerzett, így 5 : 2-es előnyhöz jutott. A magyar bajnoki ezüstérmes növelhette volna az előnyét, de Zubai két ziccert is kihagyott, pontosabban Sterbik Árpád végezte jól a feladatát. A kihagyott lehetőségek megbosszulták magukat, és a macedónok Karačić, valamint Toskić góljával a 16. percben kiegyenlítettek. Parrondo és Vranješ újra szomszédjainkat juttatták vezetéshez, de a szegediek Karačićra nem figyeltek kellőképpen, és a szkopjei együttes irányítója nyolc perccel a félidő vége előtt újra egyenlített. Ancsin góljával a Szeged még vezetett, ám ekkor a Vardar keményebben kezdett védekezni, Sterbik is több lövést hárított, és Siskarev, valamint Manaskov találatával a csapatok kétgólos macedón előnnyel mehettek pihenőre. A második félidőben a szegediek nem bírtak az orosz Szergej Gorbokkal, aki az első játékrészben nem lőtt ugyan gólt Sierra kapujába, de a másodikban ötöt is. A szegediek végig az egyenlítésért küzdöttek, a 44. percben Parrondo góljával ez sikerült is nekik, ám ekkor Karačić és Gorbok találataival a Vardar újra elhúzott. A találkozó 1 perc 53 másodperccel a vége előtt megszakadt (az állás ekkor 22 : 19 volt a szkopjeiek javára), mivel a vihar miatt a tetőről víz került a parkettre, és a játékvezetők úgy ítélték meg, hogy a játékosok testi épségének megóvása érdekében lefújják a mérkőzést.


A tornagyőztes szkopjei Vardar csapata

Zubai Szabolcs, a MOL-Pick Szeged csapatkapitánya a döntő után elmondta, a második hely is szép, de győzni akartak.

— Szerettük volna megvédeni a tavalyi első helyünket. Nagyon meleg volt, ez a három nap nagyon nehéz volt, de szeretünk Magyarkanizsára jönni, mert itt mindig nagyon színvonalas tornát szerveznek. A Vardarral igen kemény mérkőzést játszottunk, a macedón csapat megérdemelte a győzelmet. Az első félidőben sokat hibáztunk, én is néhányszor, ami egy ilyen ellenfél esetében óriási luxus. Lerohanásokból könnyű gólokat kaptunk, ezzel a jövőben nagyon kell vigyáznunk — értékelt Zubai.

A közönség szavazatai alapján a torna legjobb játékosának Zubai Szabolcs (MOL-Pick Szeged) bizonyult. A torna gólkirálya Sebastian Skube lett (Gorenje), a legjobb kapusnak Sterbik Árpád (Vardar) bizonyult, a torna legjobb játékosa címet pedig Igor Karačić (Vardar) érdemelte ki.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..