home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A VMSZ ellenzékbe vonul
Tomek Viktor
2010.02.03.
LXV. évf. 5. szám

A városi képviselő-testület január 18-ai ülésén elfogadta a Városi Tanács létszámcsökkentését, és ezzel együtt Lovas Ildikó művelődési és Szénási Oszkár szociális tanácsnokok leváltását. Válaszlépésként a VMSZ négy tanácsosa benyújtotta lemondását, illetve a párt visszahívta Karai Lászlót, majd tagj...

A városi képviselő-testület január 18-ai ülésén elfogadta a Városi Tanács létszámcsökkentését, és ezzel együtt Lovas Ildikó művelődési és Szénási Oszkár szociális tanácsnokok leváltását. Válaszlépésként a VMSZ négy tanácsosa benyújtotta lemondását, illetve a párt visszahívta Karai Lászlót, majd tagjai kivonultak a képviselő-testületi ülésről. Lépésük a meglepetés erejével hatott, az elmúlt napok eseményei ezt igazolják. Egyre inkább beigazolódik az a feltevés, hogy a Demokrata Párt erre a változatra nem készített forgatókönyvet.
A kialakult helyzet megvitatása érdekében tárgyalóasztalhoz ültek a DP és a VMSZ vezetői. A Vajdasági Magyar Szövetség a megbeszéléseken mindvégig ragaszkodott a koalíciós megállapodáshoz, melynek értelmében pártjukat öt tanácsnoki hely illeti meg, a DP viszont nem volt hajlandó visszaállítani a korábbi állapotokat. Mint mondák, a ,,racionalizáció'' folytatódik.
Saša Vučinić, Szabadka polgármestere politikai naivitásáról tett tanúbizonyságot akkor, amikor a múlt héten, kedden a sajtónak adott nyilatkozatában arról számolt be, hogy az elkövetkező néhány napban próba szerencse alapon megpróbálja meggyőzni dr. Ladóczki Gyulát és dr. Kun Szabó Évát, eddigi VMSZ-es tanácstagokat, hogy pártjuk utasítása ellenére továbbra is maradjanak pozíciójukban. Rövid időn belül kiderült, hogy a két VT-tag - a VMSZ által javasolt Karai László már korábban jelezte, hogy nem hajlandó eleget tenni pártja kérésének - lemondása elkerülhetetlen, hiszen ők nem megvásárolhatók.
A DP és a VMSZ közötti tárgyalások csütörtökön folytatódtak. A tanácskozáson kiderült, hogy a polgármester következő lépése a VMSZ-érdekeltségű Városépítési Igazgatóságot érinti. Saša Vučinić pénteki sajtótájékoztatóján részletesen kitért arra, hogy mit szándékozik tenni ezzel a közvállalattal. Két lehetőséget vázolt az újságíróknak: megszünteti az igazgatóságot, és beolvasztja a Városi Közigazgatásba, vagy pedig leváltja az igazgatót, és maga javasol újat a helyére. A cél mindkét esetben az, hogy az igazgatóság a DP fennhatósága alá kerüljön. Indoklása szerint a vállalat az elmúlt évben szemmel láthatóan terv nélkül dolgozott, és az idei évre sincs elképzelése. (Az már teljesen mellékes, hogy tavaly éppen a DP miatt nem lett költségvetése az igazgatóságnak.)
Pásztor István, a VMSZ elnöke, illetve Maglai Jenő a szabadkai VKT elnöke pénteki közös sajtótájékoztatójukon elmondták, hogy a polgármester szemmel láthatóan nem rejti véka alá szándékát, célja a magyarok kiszorítása a városi végrehajtó hatalomból, illetve Szabadka ,,megszabadítása' a VMSZ-től. Az események további bonyolódásának megakadályozása érdekében, és amiatt is, hogy véget vessenek a megaláztatásnak, a sajtótájékoztatón elhangzott: a párt elnökségi ülésén megvitatják Maglai Jenő és Sveller Árpád felajánlott visszavonhatatlan lemondását.
Pásztor kijelentése szerint céljuk az, hogy eleget tegyenek annak a 21 ezer embernek, aki másfél évvel ezelőtt a Magyar Koalíció listájára szavazott. Szabadka objektív okok, és nem a VMSZ miatt merült el a gondokban, az elnök nem érti, hogy az Európai Szabadkáért Koalíció hogyan szeretné egyedül megoldani a várost érintő problémákat. Maglai hozzátette: a Demokrata Párt mostani retorikája - miszerint a DP csak a választóinak az akaratát érvényesíti - nem helytálló, hiszen ezt a választói akaratot másfél évvel ezelőtt eljátszották, akkor, amikor a VMSZ-szel aláírták a koalíciós szerződést, de most sem ez az akarat érvényesül, hiszen jelen pillanatban a Szerbiai Demokrata Párttal alkotnak többséget a városi képviselő-testületben.
A VMSZ elnöksége péntek délutáni ülésén elfogadta Maglai Jenőnek, a városi képviselő-testület elnökének, illetve Sveller Árpád ugyanazon testület titkárának a lemondását. Ezenkívül Kasza Józsefnek, a VMSZ tiszteletbeli elnökének és Bunyik Zoltánnak, a párt tanácsa korábbi elnökének az utóbbi időben megjelent sajtónyilatkozataival kapcsolatban is állást foglaltak. ,,Ezek a megnyilvánulások összeegyeztethetetlenek a VMSZ-tagokra vonatkozó kötelezettségekkel, és súlyos károkat okoznak a VMSZ-nek és a magyar közösségnek. Ezért (az elnökség) fegyelmi eljárást kezdeményezett mindkettőjükkel szemben.'' - áll a közleményben, amit a VMSZ elnöksége péntek este tett közzé.
Nos, a helyzet egyértelmű: a VMSZ Szabadkán minden bizonnyal ellenzékbe vonul. A Demokrata Párt szabad kezet kapott, tejhatalmat gyakorolhat. Már csak az a kérdés, hogy a várost érintő súlyos problémákat hogyan és kikkel oldja meg. Hogy a DP-nek két és fél hét sem volt elegendő ahhoz, hogy a megüresedő Városi Tanácsba új tagokat delegáljon, az sok mindenről árulkodik. De érdemes arra is odafigyelni, hogy a most létrehozott Ipari és Technológiai Park Közvállalat megbízott igazgatója Duško Guslov városi menedzser fia, Branko lett. A legtöbb vitát kiváltó Park Palics vállalat vezetősége a minap megtartotta első sajtótájékoztatóját is, amelyen elhangzott, hogy a vállalat a gazdasági minisztériumtól 20 millió dinárt kapott a palicsi szennyvízhálózat kiépítésére, a tartományi környezetvédelmi titkárság pedig 30 millió dinárt különített el a Palicsi-tó tisztítására. Vajon korábban hol voltak ezek a pénzek, és miért most realizálják a kifizetéseket? - tehetnénk fel a kérdést.
Azt gondolom, hogy hamarosan minden kérdésre választ kapunk, és remélhetőleg sok tanulságot lehet majd levonni belőlük...
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..