home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
A VMSZ 2015. március 27-ei közleménye
VMSZ
2015.03.27.
LXX. évf. 12. szám
A VMSZ 2015. március 27-ei közleménye

A vajdasági magyar közösség otthonosságérzésének, kulturális autonómiája életszerű megvalósulásának fontos elemei a regionális és helyi magyar rádió- és televízióadások, amelyek zömében önkormányzati alapítással jöttek létre.

Mint ismeretes, a Tájékoztatásról és médiumokról szóló, 2014 augusztusa óta hatályos törvény értelmében az önkormányzati alapítású médiák privatizálásának 2015. július 1-jéig meg kell történnie.

A Vajdasági Magyar Szövetség az elmúlt tíz évben folyamatosan küzdött azért, hogy a regionális, kistérségi rádiók megmaradhassanak, hiszen azok a polgárok, köztük a vajdasági magyarok életének szerves részei. A mindenkori hatalmi koalíciók, állítólagos európai uniós elvárásokra hivatkozva ezirányú nyitottságot nem mutattak, függetlenül attól, hogy a VMSZ folyamatosan hivatkozott magyarországi, szlovákiai, romániai szabályozásra, a kötelező médiaprivatizáció elkerülhetőségére és arra a tényre, hogy számos EU, ET, EBESZ tagországban a csatlakozást követően is az önkormányzatok médiatulajdonosok maradhattak.

A Vajdasági Magyar Szövetség elnöksége arról szeretné tájékoztatni a közvéleményt, hogy a párt parlamenti képviselői által elért és a törvénybe belekerült garanciák mellett, mint amilyen az öt éven át kötelezően fenntartott, a sugárzás nyelvét és a műsorrácsot is megtartó médiatevékenység, számos egyéb, a rádiókat átmentő megoldásokon is dolgozik, különös figyelemmel a hosszú évek óta a leghallgatottabb regionális magyar nyelvű rádió címét viselő Szabadkai Rádió magyar szerkesztőségére és munkájára. Ezekről a megoldásokról a VMSZ kellő időben tájékoztatni fogja a közvéleményt.

A párt elnöksége ugyanakkor emlékeztetni kíván arra, hogy az évek alatt több alkalommal méltatlanul támadott VMSZ és a vajdasági magyar ,,független” médiaszereplők és a csak a nevükben magyar pártok által feljelentett MNT mindent megtett annak érdekében, hogy a vajdasági magyar közösség megtarthassa médiumait.

Mindezen eredmények nélkül a Szabadkai Rádió munkatársainak és hallgatóinak ez év júliusát követően nem volna esélye arra, hogy reggelente kedvenc adója mellett indítsa a napját, mint ahogyan a Magyar Szó és a Hét Nap normatív támogatási rendszere – évi 100 illetve 30 millió dinár – is megszűnt volna, ugyanúgy, ahogy az MNT-nek nem volna beleszólása a magyar közösség számára fontos médiafelületek vezetőinek megválasztási folyamatába. Természetesen a VMSZ tisztában van azzal, hogy ez sok kvázi-magyar pártnak, kvázi-független szakmai egyesületnek szúrja a szemét, mert ezen ügyekben a saját kezükben szeretnék tudni a döntés jogát.

A VMSZ azonban továbbra is a közösségileg elkötelezett vajdasági magyar nyelvű és szellemiségű sajtó fejlesztésében érdekelt, és abban, hogy ezt a folyamatot az MNT-vel, a vajdasági magyar újságírókat képviselő szakmai szervezettel és a médiaházak vezetőivel karöltve vigye sikerre. Az előttünk álló időszak nagyszerű alkalom lesz arra, hogy mindenki megmutassa valós arcát és érdekérvényesítő erejét, amit a rádióhallgatók is közvetlenül fognak érzékelni. 

A Vajdasági Magyar Szövetség elnöksége

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..