home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A Székelyföld területi autonómiája nélkül nincs magyar megmaradás
DÉVAVÁRI D. Zoltán
2005.09.14.
LX. évf. 37. szám
A Székelyföld területi autonómiája nélkül nincs magyar megmaradás

Szilágyi Zsolt egyetemi tanár, az MPSZ és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács alelnöke nyilatkozik lapunknak december ötödikéről, az erdélyi magyarság megosztottságának okairól, az autonómiakoncepciókról és a nemzeti integráció fontosságáról.* Az Ön véleménye szerint december ötödikének mi a t...

Szilágyi Zsolt egyetemi tanár, az MPSZ és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács alelnöke nyilatkozik lapunknak december ötödikéről, az erdélyi magyarság megosztottságának okairól, az autonómiakoncepciókról és a nemzeti integráció fontosságáról.
* Az Ön véleménye szerint december ötödikének mi a tanulsága az erdélyi magyarság számára?
- A nemezt nem bukhat meg, csak a politika. Az a kormány, amely saját nemzete ellen kampányol, az a magyar állampolgár, akit nem érdekel a magyar történelem, s egy ilyen szavazáson nemmel szavaz, az megbukhat a történelem ítélőszéke előtt. Maga a nemzet soha. A nemzeti összetartozás kérdését veti fel élő lelkiismeretként újra és újra az összetartozás gondolata, immáron nyolcvan éve. A december ötödikei népszavazás azt az alapvető kérdést is felteszi, hogy lehetséges-e a magyar-magyar nemzeti összefogás és a magyar nemzeti érdekek megfogalmazása az európai integrációs folyamatban. Ha ugyanis a jobb- és a baloldal, a fent és a lent, az elöl és a hátul nem jut egyezségre a magyar nemzeti érdek meghatározása szempontjából, akkor nemcsak a nemzeti összetartozás nem tud megvalósulni, hanem az európai integráció sem fogja meghozni azokat az eredményeket, amelyeket egyébként a saját érdekeiket ismerő és szem előtt tartó nemzetek számára meghozott.
* Az RMDSZ egykori perspektivikus politikusaként Ön miben látja az RMDSZ-MPSZ-szembenállás fő okait, illetve miért lépett ki a magyar érdekérvényesítő szervezetből?
- A romániai magyar vezetők között nem a nézetkülönbség megléte a meglepő. Természetes, hogy ott, ahol a demokrácia fejlődésnek indul, ott különböző álláspontok, nézetek fogalmazódnak meg. A belső demokrácia hiánya az, ami megosztotta az erdélyi magyarságot. Azt hiszem, hogy az egypártrendszer keretében nem lehet hatékony a magyar érdekképviselet. Főleg egy olyan rendszerben, amelyben nincs demokratikus kontroll, ahol nincs megadva a lehetőség, hogy a korrupt, oda nem való politikusainkat leválthassuk. Ahol nincs meg a demokrácia alapvető gyakorlata, ott egypártrendszer van. Ilyen helyzetekben óhatatlanul megoszlik a közösség. Mi nagyon sokáig reméltük azt, hogy egy szervezeti keretben, de a valós belső demokráciát kiépítve egy szervezetben maradhat az erdélyi magyarság. Sokan viszont úgy gondolták, hogy a belső választások a saját hatalmi pozíciójukat veszélyeztethetik, s ezen demokratikus gyakorlatra nincs szükség. Az MPSZ és az autonómiát képviselő erdélyi szervezetek az utóbbi két-három évben akkor alakultak meg, amikor azt látták, hogy a mindenkori román kormányhoz túlságosan közel került RMDSZ immáron nem képviseli megfelelő módon az autonómia, az egyházi javak visszaszolgáltatásának és az önálló magyar oktatási rendszernek az ügyét. Fontosnak tartottuk, hogy mindezt újból felemeljük, s tartalommal töltsük meg. Az autonómiaképviselet és a belső demokrácia hiánya váltotta tehát ki az erdélyi nemzeti oldal intézményes szerveződését.
* Az utóbbi időben az erdélyi magyar nemzeti oldal megosztottságáról érkeznek hírek.
- Természetesnek tartom, hogy a nemzeti oldalon is különböző vélemények vannak. Meg kell találni az együttgondolkodás lehetőségét. Nem lehet az egyik pillanatról a másikra azt a szervezeti keretet felépíteni, amely több évtizede hiányzik az erdélyi magyarságnak. Azok a belső vívódások, amelyek a szenzációhajhász sajtó számára személyi ellentétként jelennek meg, természetesek egy szabadságot kívánó társadalomban, a demokráciában. Nem a konfliktussal van baj, hanem azzal, hogy ezt néha nem tudjuk megoldani. A nézetkülönbségek természetesek, hiszen ezek viszik előre a politikai rendszert. Ezek megoldását oly módon kell véghezvinni, hogy annak ne a közösség lássa kárát.
* Ön szerint létezik székely-magyar ellentét?
- Székelyföld autonómiája nélkül nincs magyar megmaradás Erdélyben. Ha a szórványban élő magyarság elfogy, vagy eltűnik, illetve ha a csángóság nem tud talpra állni és felemelkedni, akkor a víz mosásának következtében megomlik a part is. Éppen ezért az erdélyi magyarság sorsa olyannyira összefügg, hogy nem választható el a személyi autonómia követelése a szatmári vagy a temesvári magyarok számára, illetve a székely területi autonómia követelésétől. Vannak olyanok, akik megpróbálják szembeállítani ezt a kettőt. Szerintem ez egy hibás program. A kettőt együtt kell kivívni, függetlenül attól, hogy az egyikre vagy a másikra nagyobb az esély. A kulturális autonómia nem helyettesítheti a Székelyföld területi autonómiáját. Ez fordítva is így van. Azok, akik megpróbálják szembeállítani a székelykérdést az erdélyi magyar kérdéssel, azok tulajdonképpen nem ismerik a probléma lényegét.
* Alelnök úr szerint mennyire ismerik egymást az elszakított nemzetrészek fiai? Mennyire ismeri például a Délvidék Erdélyországot és fordítva?
- Magunkat sem ismerjük. Egy egyszerű példát mondok. Amikor Nagyváradon megalapítottuk a csángómagyar baráti társaságot, azt kérdezték a nagyváradi magyarok: kik is ezek a csángók? Persze, ez egy kicsit sarkítva van, de a lényeg ebben rejlett. Annak ellenére, hogy nyolcvan éve ugyanabban az országban élünk, vajmi keveset tudnak az erdélyi magyarok a moldvai csángók igazi helyzetéről. A kört tágítva, Trianon és a kommunizmus tulajdonképpen az információáramlást, a magyar-magyar kapcsolatok természetes kiépülését és életét hozta tarthatatlan helyzetbe. Éppen ezért a nemzeti integráció számunkra ugyanolyan fontos kell legyen, mint az autonómiakövetelés vagy országaink európai integrációja.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..