home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
A Stonehenge napjainkban is népszerű
Talpai Lóránt
2018.07.02.
LXXIII. évf. 26. szám
A Stonehenge napjainkban is népszerű

​​​​​​​Ezrek ünnepelték a nyári napfordulót a közkedvelt építménynél — Az USA kilép az ENSZ Emberi Jogi Tanácsából — Trump cukorkát dobott Angela Merkelnek

Ezrek ünnepelték a nyári napfordulót a közkedvelt építménynél

Többezres tömeg volt jelen a nyári napfordulókor a délnyugat-angliai Stonehenge ősi köveinél. A rendőrség által 9500 fősre becsült sokaság békésen, piknikhangulatban köszöntötte a hajnalt az év legrövidebb éjszakájának végén, dacolva a derült, éjszakai égbolt alatt késő ősziesre hűlő hőmérséklettel, valamint a Wiltshire megyei kopár fennsíkon mindig fújó széllel. Az összegyűlteknek ezúttal szerencséjük volt, mivel láthatták az előbukkanó napot. A korábbi években a borult égbolt sokszor ünneprontónak bizonyult. A tömeg biztonságára az elmúlt években bevezetett gyakorlat alapján most is fegyveres rendőri egységek ügyeltek. A napforduló köszöntése a London központjától 123 kilométerre délnyugatra fekvő Stonehenge mellett nem volt mindig olyan békés fesztivál, mint most. A rendszeres kultikus összejövetelek 1974-ben kezdődtek, amikor néhány százan a tiltás ellenére átmásztak a kövek körüli drótkerítésen, és többen közülük — a kitoloncolásukat elrendelő bírósági végzéssel is dacolva — hat hónapig, a téli napfordulóig a helyszínen maradtak.
 

Az USA kilép az ENSZ Emberi Jogi Tanácsából

Az Egyesült Államok kilép az ENSZ Emberi Jogi Tanácsából — jelentette be Washingtonban Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet, aki szerint a tanács nem méltó a nevére. A diplomata leszögezte: a kilépés nem azt eredményezi, hogy az Egyesült Államok innentől kezdve nem fogja betartani korábbi emberi jogi kötelezettségvállalásait. A külügyminisztériumban a Mike Pompeo tárcavezetővel közösen sajtó elé álló diplomata élesen bírálta a világszervezet genfi székhelyű testületét, azt hangoztatva, hogy „álszent és öncélú”, illetve hogy valójában gúnyt űz az emberi jogokból. Hozzátette: Washington azért lép ki, mert egyetlen országnak sem volt bátorsága, hogy csatlakozzék a szervezet megreformálását célzó amerikai törekvésekhez. Még az Egyesült Államokkal azonos véleményen levő tagok sem kívánták nyíltan kritizálni a tanács munkáját. Bírálatában név szerint megemlítette Oroszországot, Kínát, Kubát és Egyiptomot, mint olyan államokat, amelyek gátolták a szervezet megreformálását.
 

Trump cukorkát dobott Angela Merkelnek

Az Amerikai Egyesült Államok elnöke Starburst cukorkákat dobált a német kancellárhoz a nemrég megtartott G7-es csúcstalálkozón. Trump azután jutalmazta apró édességgel Merkelt, hogy a német kancellár erősen sugallta neki, írja alá a közös nyilatkozatot. Az Amerikai Egyesült Államok elnöke egy ideig ellenállt, ám később mégis beleegyezett. Ekkor Trump belenyúlt a zsebébe, elővette a cukorkákat, és mielőtt odadobta volna őket, azt mondta: „Tessék, Angela. Ne mondd, hogy soha nem adtam neked semmit.”

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..