home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A Spartak Atlétikaklub hetven éve
Tóth Tibor
2016.01.11.
LXXI. évf. 1. szám
A Spartak Atlétikaklub hetven éve

A hetvenéves Spartak Vasutas Atlétikaklub jubileuma alkalmából a múlt kedden bemutatták Táborosi László A Spartacus Vasutas Atlétikaklub 70 éve 1945—2015 című könyvét. Az idén Spartak-díjban részesült zentai sporttörténész huszonhatodik könyve 387 oldalon, 456 fényképen és újságcikken, 28 fejezeten át mutatja be a Spartak Vasutas Atlétikaklub történetét.

Betekintést nyerhetünk a szabadkai sport és atlétika első lépéseibe, megismerhetjük Jovan Mikić — Spartakot, áttekinthetjük az atlétikai klub jelentősebb eseményeit, eredményeit 1949-től napjainkig, valamint olvashatunk mindazokról az atlétákról, akik bajnoki címeket, érmeket, helyezéseket értek el a klub színeiben.

— 1876-ban alakult meg Szabadkán az első sportegyesület, a Szabadkai Korcsolyázóegylet. Ekkor Vermes Lajos az ókori görögök szobráról lemintázta a hellén diszkoszt, melynek másolatát a közönség a Kertvárosban 1878-ban megtartott első, bemutatójellegű versenyen láthatta. 1885-ben megalakult az Achilles Sportegylet, 1901-ben a Bácska Atlétika Klub, 1911-ben a Szabadkai Munkás Testedző Egyesület, majd 1915-ben a Szabadkai Vasutas Egyesület. Akkoriban az atlétika gyűjtőfogalom volt, és magában foglalta az atlétika mellett a többi sporttevékenységet is, melyből kibontakozhatott Szabadka mai, dicső sportélete. Külön említést érdemel Sztantics György, aki 3000 méteres távgyaloglásban megnyerte az 1906. évi olimpiát, valamint Ljudevit Vujković, aki edzősködése során járta az iskolákat, és a gimnáziumban felfedezte, majd a Bácskába hozta Jovan Mikićet. A tehetséges versenyző távolugrásban, magasugrásban, hármasugrásban, öttusában és tíztusában több országos bajnoki címet szerzett, és számtalan csúcsot döntött meg. 1936-ban a belgrádi Jugoslavija Sportklubba igazolták, és részt vett a berlini olimpiai játékokon. 1945. április 21-én a ŽAK, a Jedinstvo és a Sloga egyesülése után, Spartak néven testnevelési-ifjúsági egyesület alakult. Az atlétikai klub versenyzői az elmúlt hetven évben 828 egyéni érmet nyertek a különféle országos versenyeken, többször megnyerték az országos csapatbajnokságot és a kupát, 2003-ban az atlétikai klubok rangsorában az első helyet foglalták el az országban, és ugyanabban az évben 44 érmet nyertek az egyéni bajnokságokon. A klub tagjai 78 alkalommal léptek fel a válogatottban, 11 versenyző részt vett az Európa-bajnokságokon, 7 a világbajnokságokon, 4 pedig eljutott az olimpiai játékokra — mondta Táborosi László.

Slobodan Vojinović, a klub elnöke, Karai László alelnök és Ubori László főtitkár elmondta, hogy a Szerb Atlétikai Szövetséggel és Szabadka városával együtt a 2016. évben megkezdődik az atlétikai pálya újjáépítése, és 2017-ben itt már korosztályos Európa-bajnokságot tartanának.

A Spartak atlétái 2015-ben több kiváló eredményt értek el. Az országos szövetség ranglistáján a 86 klub közül a 22. helyen végeztek, és ezzel nyolc helyet léptek előre a tavalyi évhez képest. Jovana Ilić 4 x 100 méteres váltóban a válogatottal Balkán-bajnokságot nyert, a szabadkai 4 x 400-as váltóval — melyben még Luna Vodana Jović, Kenyeres Valentina és Bojana Savanov kapott helyet — pedig országos bajnoki címet szerzett. Luna Vodana Jović 400 méteren harmadik volt a Balkánon, valamint részt vett a fiatalabb juniorok számára rendezett kolumbiai világbajnokságon. Dijana Šefčić a 21. országos bajnoki címét szerezte meg, ezúttal fedett pályás súlylökésben bizonyult a legjobbnak az országban, Sinkó Árpád pedig ezüstérmet nyert az országos bajnokságon, szintén súlylökésben. Az atléták munkáját Bela Evetović, Kőrösi József, Zvezdan Kalmar és Blanka Kubatović edzők segítik.

A klub célja a tömegesítés, melyhez a Kids Athletics program nyújt kiváló segítséget. A program az általános iskolák 1—6. osztályosait foglalja magában, a hangsúlyt pedig a fizikai és a pszichomotorikus képességek fejlesztésére helyezik. Nemcsak a városi, hanem a peremvárosi iskolák is részesei a programnak, melynek végeztével egy versenyt szerveznek a fiatalok számára.


Kattintson az alábbi képre, és olvassa el a szerző adatlapját is:
Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..