home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
A Rákóczi Szövetség újra a szórványban
Zséli Ágnes
2017.05.12.
LXXII. évf. 18. szám
A Rákóczi Szövetség újra a szórványban

Tizenkét magyar óvodás vehette át a Rákóczi Szövetség beiskoláztatási csomagját a törökbecsei Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület székházában.

A szervezet 2013-ban csatlakozott a Magyar Nemzeti Tanács beiskoláztatási kampányához, és azóta a leendő törökbecsei elsősöket is segíti.

A jelen levő gyermekeknek, szülőknek, nagyszülőknek a Teleház színjátszói Frady Endre A süket király című mesejátékával kedveskedtek. Ezután a kicsinyek kíváncsian bontogatták a kapott ajándékot. Voltak, akik ügyesen kifürkészték a csomag tartalmát, mások pedig úgy gondolták, a kapott javakat majd otthon veszik szemügyre, hogy az örömet a család tagjaival is megosszák. Kovács Ervin óvodás elmondta, így még érdekesebb lesz a meglepetés, és mindaz, amit a csomagban talál, az ősszel az iskolatáskába kerül, mely — Bergendy—Demjén dalával ellentétben — számára nem lesz nehéz. Ervin édesanyja szerint a beiskolázási támogatás óriási segítség a szülőknek, és hozzátette, hogy az elsős tanszerek beszerzése nem olcsó, tehát a Rákóczi Szövetség adománya mindenképpen könnyít a családokon.

— A Rákóczi Szövetség célja a Kárpát-medencei magyarság sokoldalú támogatása a hosszú távú megmaradásáért folytatott küzdelmében — emelte ki Báló Tibor, a szövetség helyi szervezetének elnöke.

A segély két részből áll. A most kapott csomagok írószert, tolltartót, meséskönyvet tartalmaznak, az ősszel pedig a gyermekek tízezer forintos támogatásban részesülnek. A szövetség a beiskolázási programjával, az anyanyelven való iskoláztatás népszerűsítésével és az anyagi támogatásával igyekszik minél több szülőt meggyőzni, hogy a magyar oktatás mellett döntsön. 

A Rákóczi Szövetség törökbecsei szervezete hat éve alakult meg. Azóta már több fiatal is csatlakozott a munkához, hogy ezzel is támogassa a szórványban élő magyar közösséget. A Rákóczi-fiatalság fogalma immár meghatározó tényező, hiszen a bánsági település ifjai a különféle rendezvények, alkalmi műsorok szervezői, részvevői. A helyi szervezet tagjainak száma az elmúlt két évben növekedett, hiszen a programok vonzzák a törökbecsei fiatalokat. 

Báló Tibor hangsúlyozta, büszkék rá, hogy a bánsági település Rákóczi Ifjúsági Szervezetének tagjai az idén első alkalommal adták át a beiskoláztatási csomagokat annak a két kislánynak és tíz kisfiúnak, aki szeptember 1-jén átlépi a tudás házának küszöbét. A szövetség csomagja négy beodrai gyermekhez is eljutott.


Báló József felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..