home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A Pataki-gyűrű új gazdát talált
Gyurkovics Virág
2012.10.31.
LXVII. évf. 44. szám
A Pataki-gyűrű új gazdát talált

Banka Lívia az idei díjazott

„A Pataki-gyűrű új gazdát talál” — többek között ez a mondat hangzott el a szabadkai Népszínház dalszerző színészeinek legújabb, a Pataki-gyűrű Díj átadóünnepségére írott Himnuszában —, és meg is találta Banka Lívia, az Újvidéki Színház színművésznőjének személyében, de ne vágjunk mindjárt a dolgok elébe! A délvidéki magyar színjátszás napját ünnepelte a vajdasági magyar színházi szakma október 29-én Szabadkán, a Népszínház Jadran Színpadán.
Hatvanhét évvel ezelőtt ezen a napon nyílt meg Balázs Béla Boszorkánytánc c. előadásával Szabadkán az első hivatásos színház, mely a Vajdasági Magyar Színház nevet viselte. A darab rendezője Pataki László színész, rendező volt, aki a délvidéki magyar színjátszás alapköveinek letételében oroszlánrészt vállalt. Pataki jellegzetes pecsétgyűrűt viselt. Immár tizenegy éve, hogy ennek a gyűrűnek a másolata jelöli az elmúlt színházi évad legnívósabb színészi alakítását.
Az idei gála ünnepélyes hangulatát az Újvidéki Színház színészeinek felcsendülő dalai adták meg. A Happy Day c. gospelest megindító zeneprodukciója minden zugot és teret belengett. Az újrakottázott kórusműveket Figura Terézia vezényelte, az énekeseket Klemm Dávid szintetizátoron.
Muzsikusoldalukról ismerhettük meg az Újvidéki Művészeti Akadémi negyedéves színészhallgatóit is, akik a Csiga zenakar elnevezésű formációval léptek színpadra. Mezei Kinga színész, rendező, népdalénekes, a Kosztolányi Dezső Színház tagja pedig szívhez szóló népdalelőadással járult hozzá a színházi pillanatokhoz.
A zenés produkciók után a közönség megismerhette a kéttagú bizottság, Jónás Gabriella színművésznő, az Újvidéki Művészeti Akadémia tanára, valamint Pressburger Csaba újságíró által felterjesztett jelölteket, akik az idén rendhagyó módon heten voltak.
Rövid videóbejátszás alkalmával előbb a hölgyeket: Banka Líviát és G. Erdélyi Herminát, majd a férfiakat: Balázs Áront, Csernik Árpádot, Hajdú Tamást, Mészáros Árpádot és Ralbovszki Csabát láthattuk szerepükben néhány perc erejéig.
A bírálóbizottság tagjai Gerold László színháztörténész, kritikus, a zsűri elnöke, Tolnai Szabolcs rendező, Igor Burić kritikus, Döbrei Dénes színész, mozgásművész, valamint egy összesített szavazattal az Újvidéki Művészeti Akadémia színinövendékei voltak.
Az elmúlt színházi évadról a zsűri elnöke szólt. Gerold László, aki tavaly ilyenkor a színészről, mint a színház legfontosabb meghatározójáról beszélt, ezúttal a színház másik elengedhetetlen tényezőjének, a közönségnek a mivoltát hangsúlyozta. Ennek kifejtésére Nádas Péter magyar drámaíró, esszéistának, az irodalmi Nobel-díj várományosának a szavait hívta segítségül, mely úgy szól, hogy a színház az egyetlen igazán közösségi művészet, a rituális összelélegeztetés művészete. Ennek a rítusnak a színészekkel együtt a nézők is részesei kell legyenek, csak így él az előadás, csak így létezhet a színház. Giorgio Strehler olasz rendező gondolataiból kiemelte, hogy a színész dolga történeteket mesélni másoknak, mindegy, hogy hol, milyen körülmények között, és az is mindegy, hogy mivel. Ennek csupán egyetlen feltétele van, mégpedig az, hogy meghallgassák, nézzék. Vagyis: a közönség. Senki sem vonhatja ki magát az előadás hatása alól. Óhatatlanul hat ránk az, amit hallunk és látunk, amit az író szövegét színpadra állító rendező a színész által közöl velünk. A színház tehát nagymértékben számít a közönség befogadására, és ennek akkor felelünk meg legjobban, ha aktív szereplői vagyunk az előadásnak, ha létrejön a Nádas említette rituális összelélegeztetés. Ez közös feladata színésznek és nézőnek egyaránt.
Ekkorra már valóban a végsőkig fokozták a kíváncsi kedélyeket a szervezők, ebben Pámer Csilla és Mácsai Endre működött közre, és végül elérkezett a várva várt bejelentés ideje.
Előbbb az Újvdéki Művészeti Akadémia hallgatóinak kitüntetése, a 10-es Díj talált gazdára. A titkos szavazással nyert eredményt, mely egy összesített vokssal a Pataki-gyűrű zsűrizéséhez is hozzájárult, Nésity Máté és Nagyabonyi Emese tolmácsolta a díjátadón. A 10-es Díjat, mely az Akadémia 10-es terméből, abból a szőnyegből származik, melyet már számos színészgeneráció koptatott, Banka Lívia kapta.
A Pataki-gyűrű Díj nyertesének nevét a tavalyi díjazott, Béres Márta mondhatta ki, és egyúttal elsőként is gratulálhatott Banka Líviának. A kitüntetést Karna Margit, Pataki László özvegye adta át a szerencsésnek, akinek ugyancsak a színpadon gratulált Ljubica Ristovski, a szabadkai Narodno Pozorište Narodno Kazalište Népszínház igazgatónője, valamint az önkormányzat nevében Kern Sólya Mária, a városi képviselő-testület elnök asszonya.
Banka Lívia a Pataki-gyűrű Díjat a Zentai Magyar Kamaraszínház Jóccakát, mama! című darabjában Thelma szerepének megformálásáért kapta, mellyel a zsűri értékelése szerint a 2011­/12-es színházi évad legjobb színészi teljesítményét nyújtotta.
Banka a díj átvétele után azt nyilatkozta, hogy nagyon örül az elismerésnek, már csak azért is, mert ez a szerep nagyon kedves a számára.
„Egy színész mindig a maximumot akarja adni, és ha ez sikerül, akkor létrejön egy gyönyörű előadás, amiben lubickol, jól érzi magát, ami nagyon jólesik neki, és ha ezt a munkát még a szakma is elismeri, az már csak hab a tortán.”
Banka szerint egy gyűrű nem elég a színházi évad teljesítményének értékelésére, mint mondta, nem véletlen, hogy az idén heten álltak a jelöltek sorában.
A rendezvénysorozatot és a Pataki-gyűrű Díjjal járó ezereurós jutalmat a Magyar Nemzeti Tanács támogatta.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..