home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A Pataki-gyűrű díj jelöltjei
Gyurkovics Virág
2015.09.22.
LXX. évf. 37. szám
A Pataki-gyűrű díj jelöltjei

Évekig a Vajdasági Magyar Drámaíró Versenyen derült ki, hogy kik a jelöltek a délvidéki magyar színjátszás legrangosabb elismerésére, a Pataki-gyűrű díjra. Az idén a versenyt januárra halasztják, ezért a magyar dráma napján, szeptember 21-én a szabadkai Népszínházban Gyarmati Kata művészeti vezető és Tolnai Szabolcs film- és színházi rendező, a jelöltek válogatója sajtótájékoztató keretében ismertette a névsort.

 

Tolnai kétszer vett részt zsűritagként a díj kiosztásában, és volt olyan év, amikor nehéz volt úgy odaítélni a rangos elismerést, hogy azzal mindenki tiszta szívből egyetértett volna. Az idén bárki kapja is a díjat, jó helyre kerül, mert a jelöltek közül valamennyien kiérdemelték a munkájukkal.

A 2014/15-ös évad jelöltjei a Pataki-gyűrű díjra a következők:

Mészáros Gábor, a Kosztolányi Dezső Színház színésze a Kovács Frigyes által rendezett Liliom főszerepéért és az Andrej Boka által rendezett Csend című előadás apaszerepéért. Mindkettő azt bizonyítja, hogy Mészáros immár beért, és a vezető színészeink közé tartozik. Palettája kiszélesedett, mára már a karcosabb, férfiasabb szerepeket is magabiztosan oldja meg.

Crnkovity Gabriella, az Újvidéki Színház művésznője az Antal Attila által rendezett Babett hazudik című darab főszerepéért, melyben megmutatja, hogy sokoldalú és szabálytalan tehetség. Szerepében elképesztően bonyolult hitelességgel játssza el a lázadó tinédzsert.

Krizsán Szilvia, szintén az Újvidéki Színház művésznője az Urbán András által rendezett Bánk bán című előadás Gertrudis-szerepéért. Krizsán ezért az alakításért már elvitte a legrangosabb magyar színházi fesztivál, a POSzT fődíját női főszerep kategóriában, továbbá a Magyar Színházi Kritikusok fődíját és még más elismeréseket is. Jelenleg ez a szerep részesül a legtöbb díjban a magyar nyelvterületen.

Mezei Zoltán, a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának színésze a Sebestyén Aba által rendezett nagyszerű komédiában, a Bolondok tánca című darab kormányzószerepéért. Noha az egész társulat kivétel nélkül nagyszerűt alkotott, Mezei a testét-lelkét beleadva a kétszínű kormányzó megformálásába, kimagaslott a többi közül.

Béres Márta, a Kosztolányi Dezső Színház színésznője a Liliom című előadásban nyújtott Juli, valamint a Csend című előadásban megformált kislány szerepéért. Mindkét esetben Béres színészi eszköztárának egyszerűsödését figyelhetjük meg, ami szinte új stílust eredményez, bizonyos pillanatokban a színészeten túl már-már valami elemi erejű, szinte transzcendentális élményt nyújt a nézőnek.

A zsűri pedig, mely a jelöltek közül a díjazott személyéről dönt: Káich Katalin színháztörténész, László Sándor színész, az Újvidéki Művészeti Akadémia osztályvezető tanára, Nataša Gvozdenović újságíró, kritikus, valamint Szerda Zsófia újságíró, fotós. A Pataki-gyűrű díjat október 29-én, a délvidéki magyar színjátszás napján, egyúttal a szabadkai Népszínház hetvenéves jubileumának gálaestjén adják át a Népszínház Jadran Színpadán.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..