home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
A PHP-változók
Erdsoft
2019.02.03.
LXXIV. évf. 5. szám
A PHP-változók

Miután megismerkedtünk a PHP alapjaival és a PHP-szintaxisokkal, mai cikkünkben a változókat vesszük sorra. Leckénkből megtudhatod, mik azok a változók, hogyan ajánlatos elnevezni őket, és mutatunk néhány példát is. Vágjunk bele!

Mik a PHP-változók?

A változó egy jel vagy egy név, mely egy értéket képvisel. A változók numerikus értékek, karakterek, karakterláncok vagy memóriacímek tárolására valóak, és a program bármelyik részén használhatóak. A változó értéke változhat a scriptben.

Minden változó dollárjellel ($) kezdődik, melyet a változó neve követ. Fontos, hogy ne feledkezz meg a dollárjelről, mert ha ez lemarad, a változó nem fog működni — ez a kezdő PHP-programozóknál gyakori hiba!

A C, C++ és Java nyelvekben felhasználás előtt mindig meg kell határozni a változó nevét és típusát. A PHP-ben azonban nem szükséges megszabni a változó típusát, amíg nem adtunk hozzá értéket, azaz a használata előtt, mert a típus inkább az értékhez kapcsolódik, nem pedig magához a változóhoz. A PHP automatikusan váltja át a változót a megfelelő adattípusra, az értéktől függően. Miután meghatároztuk a változót, újra és újra használhatjuk a kódban, anélkül, hogy minden alkalommal be kellene gépelnünk az értéket. Ennek köszönhetően a változó annyiszor változtathatja az értékének a típusát, ahányszor csak szeretnénk.

A változóhoz az = jel segítségével tudunk értéket hozzáadni. A PHP-változókat így határozzuk meg: $változó_neve = érték;

Hogyan tudjuk változó formájában tárolni az értékeket? Elsőként meg kell határoznunk a változó nevét, utána pedig hozzá kell rendelnünk a kívánt értéket. Lássunk egy nagyon egyszerű példát:

<?php
// Változók meghatározása
$txt = 'Helló Világ!';
$number = 10;
// A változó értékeinek megjelenítése
echo $txt; // Eredmény: Helló Világ!
echo $number; // Eredmény: 10
?>

Példánkban két változót hoztunk létre — az egyikhez karakterláncértéket rendeltünk hozzá, a másikhoz pedig számot. Később a változók értékeit a böngészőben az echo állítás segítségével jelenítettük meg.

A változók megnevezése

A változók neve lehet rövid (például x, y) vagy leíró jellegű is (kor, alkalmazott_neve stb.) is. A változók nevének megválasztásakor néhány szabályt figyelembe kell vennünk:

 Mint már említettük, minden PHP-változó a $ jellel kezdődik, melyet a változó neve követ.

 Az érvényes változó neve mindig betűvel (A—Z, a—z) vagy aláhúzással (_) kezdődik, melyet tetszőleges számú betű (A—z), szám (0—9) vagy aláhúzás (_) követhet. Fontos megjegyezni, hogy a változó neve nem kezdődhet számmal, tehát a $9xyz = 'Hello world'; változó például NEM érvényes.

 Ha a változó neve több szóból áll, a szavakat aláhúzással tudjuk elválasztani (például $alkalmazott_azonosito és nem $alkalmazott azonosito), vagy nagy kezdőbetűvel is jelölhetjük az új szót ($alkalmazottAzonosito). A változó neve szóközt nem tartalmazhat!

 Nagyon fontos megjegyezni, hogy a PHP-változók (a szintaxisoktól eltérően) különbséget tesznek a kis- és nagybetűk között, ezért a név meghatározásakor nagyon oda kell figyelni. Például a $variable és a $Variable két különböző változó.

Hozzárendelés referencia alapján

A PHP (a PHP4-től kezdve) egy másik módot is kínál az értékek változókhoz való hozzárendelésére: ez a referenciális hozzárendelés, mely abból áll, hogy az új változó az eredeti változóra mutat. Az új változón véghez vitt változások hatással vannak az eredetire, és fordítva.

PHP-változó változók

Érdekesen hangzik, nem igaz? Most, hogy megtanultad meghatározni a PHP-változókat, egy lépcsőfokkal feljebb is léphetünk: mi van akkor, ha azt szeretnénk, hogy a változó neve is egy változó legyen? A PHP-ben a változó változók teszik lehetővé, hogy egy változót egy másikhoz rendeljünk hozzá.

Nézzünk egy példát, hogy érthetőbb legyen:

<?php
$v='var1';
echo $v; // var1 jelenik meg
$$v = 'var2';
echo $$v; // var2 jelenik meg
echo $var1; // var2 jelenik meg
?>

Mi történik itt? Ugye, arra nem kell emlékeztetnünk, hogy a // után a megjegyzések szerepelnek, melyek nem hatnak ki a kód működésére? Erről előző cikkeinkben tanultunk. De térjünk vissza a kódra: a második sorban van egy változónk, a $v, mely a var1 értéket tárolja. A negyedik sorban az első változó a második változó nevének része, ezt a két dollárjel mutatja ($$v). Ez a változó a var2 értéket tárolja.

Ez azt jelenti, hogy két változónk van: a $v, mely a var1 értéket, és a $$v, mely a var2 értéket tárolja. Ezen a ponton a $$v és a $var1 értékek megegyeznek, mert mindkettő a var2 értéket tárolja.

Ez ugyan első olvasásra egy kicsit komplikáltnak tűnhet, de ha néhány nap múlva visszatérsz rá, és kipróbálod a gyakorlatban is, biztosan érthetőbb lesz minden.

A PHP-változók kiterjedése

A változók a script bármely részében használhatóak. A változó kiterjedése azt jelöli, hogy a script mely részében használható/referálható a változó. A PHP-változók kiterjedése lehet lokális, globális és statikus.

Összegzés

A változókról természetesen még hosszú oldalakat írhatnánk, de a lényeget és a legfontosabb dolgokat sikerült összefoglalnunk. Tarts velünk a jövő héten is — folytatjuk kalandozásunkat a PHP világában!

 



Nyereményjáték!

Rovatunk elsődleges célja, hogy közelebbről is bemutassa a legismertebb webtechnológiákat. Azok között az olvasók között, akik minden héten követik rovatunkat, azaz velünk tanulják a programozás alapjait és kitöltik a feladatsort, a sorozat végén egy laptopot sorsolunk ki.
 

Heti kérdés:
 
Melyik változó megnevezése helytelen?
 
1. $var
2. $_var
3. $6var


A választ a tanulok@erdsoft.com e-mail-címre kell elküldeni, a tárgysorba pedig a következőt kell beírni: HÉTNAP-TANULOK. Sok szerencsét!
 


 

Néhány szó rólunk:

Az ErdSoft (www.erdsoft.com) 2011-ben alakult meg. Csapatunkat a fiatalos lendület, a szakértelem, a folyamatos tanulás és tapasztalatgyűjtés jellemzi. Ügyfeleinknek igyekszünk teljes körű szolgáltatást nyújtani — bátran fordulhatnak hozzánk, legyen szó webfejlesztésről, alkalmazásokról, SEO-optimalizálásról, grafikai tervezésről, marketingről vagy szövegírásról. Csapatunk sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint a több száz elkészült weboldal és a számos elégedett ügyfél Szerbiában, Magyarországon és az Egyesült Királyságban.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..