home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A PHP-echo parancs
Erdsoft
2019.02.11.
LXXIV. évf. 6. szám
A PHP-echo parancs

A PHP-echo paranccsal már a korábbi cikkekben is találkozhattál — ma azonban a teljes leckét ennek a parancsnak szenteljük. Elmagyarázzuk a feladatát és a jelentőségét, kitérünk a felhasználási módokra, gyakorlati példákat mutatunk, és beavatunk néhány fontos dologba.

Mi a PHP-echo?

A PHP-echo arra való, hogy kiírja a megadott karakterláncot (stringet) a terminálra. Hogy ez mit jelent? Egyszerűbben úgy is fogalmazhatnánk, hogy a parancs segít megjeleníteni a szöveget a böngészőben. PHP-karriered során minden bizonnyal ez lesz a leggyakrabban alkalmazott parancs, ezért fontos, hogy részletesen megismerkedj az alapjaival.

Az echóhoz nagyon hasonló a print parancs. Mindkettőt arra használjuk, hogy kiírjuk az adatokat a képernyőre. Csak néhány apró különbség van köztük. Az echo parancsnak nincs visszatérési értéke, a print visszatérési értéke pedig 1. Az echónak több paramétere is lehet (habár az ilyen felhasználás viszonylag ritka), a print azonban csak egy argumentummal boldogul. Az echo egy kicsit gyorsabb, mint a print.

 

A string kiírása

Ahhoz, hogy kiírjunk egy stringet, ahogy a korábbi leckéinkben bemutatott gyakorlati példákban is tettük, a PHP-echo parancsot használjuk.

Ahhoz, hogy az echo által kiírható stringet kapjunk, használhatunk változókat vagy, mint a következő példában, idézőjeleket:

 

<?php
$my_string = 'Helló!';
echo $my_string;
echo '<h5>Szeretem használni a PHP-t!</h5>';
?>
 
A böngészőben a következő szöveg jelenik meg:
Helló!

 

Szeretem használni a PHP-t!

A kapott szöveg a felhasználóhoz weboldal formájában érkezik, ezért nagyon fontos, hogy a megfelelő HTML-szintaxisokat alkalmazzuk!

A második echoállításban az echót alkalmazzuk a valid Header 5 HTML állítás létrehozására. Ehhez elegendő, ha a string elejére a <h5> kerül (melyet persze a string végén be is zárunk). Most ugyan a PHP segítségével készítjük a weboldalakat, de a HTML-szintaxisokat nem szabad elfelejtenünk!

 

Óvatosan az idézőjelekkel!

Remek, hogy a PHP segítségével HTML-t tudunk kiírni, nagyon óvatosnak kell lennünk azonban, amikor olyan HTML-kóddal vagy stringgel dolgozunk, amely idézőjeleket tartalmaz! Az echo parancs az idézőjelek segítségével határozza meg a string elejét és végét, ezért ha a string idézőjeleket tartalmaz, a következő taktikák egyikéhez tudunk folyamodni:

  • Elkerüljük az idézőjel alkalmazását a stringen belül.
  • Megkerüljük az idézőjeleket a jel segítségével, úgy, hogy a jelet közvetlenül az idézőjel elé helyezzük (").
  • Idézőjel helyett aposztrófot (') használunk a stringen belül.

Illusztráljuk a taktikákat egy példán:

<?php
// Ez a kód nem fog működni, a special-h5 körül elhelyezkedő idézőjelek miatt!
echo "<h5 class="special-h5">Szeretem használni a PHP-t!</h5>"; 
 
// Ez a kód rendben van, mert megkerültük az idézőjeleket.
echo "<h5 class="special-h5">Szeretem használni a PHP-t!</h5>"; 
 
// Ez a kód is működni fog, mert az idézőjelet aposztróffal helyettesítettük.
echo "<h5 class='special-h5'>Szeretem használni a PHP-t!</h5>";
 
// Ez a kód szintén működni fog, mert aposztrófot használtunk a string nyitására és zárására.
echo '<h5 class="special-h5">Szeretem használni a PHP-t!</h5>'; 
?>

 

A azt mutatja a PHP-nek, hogy az idézőjelet a string részeként szeretnénk használni, nem pedig mint az echo zárójelölését. Habár a felsorolt helyes példák mind egyformán működőképesek, mi az utolsót javasoljuk, mert a webfejlesztők leggyakrabban idézőjeleket alkalmaznak a HTML-attribútumok írására, és amikor azt másoljuk át egy kiíratáshoz, a legegyszerűbb, ha aposztrófokat használunk, mint az utolsó példában.

 

Az echo és a változók

Az echo alkalmazása a változókon nem egy bonyolult dolog. A PHP fejlesztői rengeteg munkát fektettek abba, hogy az echo alkalmazása a változókon nagyon is egyszerű legyen. Nincs szükség idézőjelekre, még akkor sem, ha a változó nem tartalmaz stringet. Nézzük, hogyan működik ez a gyakorlatban:

 

A kód:
<?php
$my_string = "Szia, Bob!  Az én nevem: ";
$my_number = 4;
echo $my_string;
echo $my_number;
?>
 
Az eredmény:
Szia, Bob!  Az én nevem: 4

 

Az echo alkalmazása a változókon és a szöveges stringeken

A stringekbe változókat is helyezhetünk (pl. "itt egy string és egy $változó"). Azzal, hogy a változót idézőjelek közé tesszük, arra utasítjuk a PHP-t, hogy a változó értékét is alkalmazza a stringben.

A kód:
<?php
$my_string = "Szia, Bob!  Az én nevem: ";
echo "$my_string Bobetta <br />";
echo "Szia, Bob vagyok.  Te ki vagy? $my_string <br />";
echo "Szia, Bob vagyok.  Te ki vagy? $my_string Bobetta";
?>
Az eredmény:
Szia, Bob!  Az én nevem: Bobetta
Szia, Bob vagyok.  Te ki vagy? Szia, Bob!  Az én nevem:
Szia, Bob vagyok.  Te ki vagy? Szia, Bob!  Az én nevem: Bobetta
 

Azzal, hogy változókat helyezünk a stringbe, időt takarítunk meg magunknak, és könnyen olvashatóvá tesszük a kódunkat. Az egyetlen hátrány, hogy időbe telik beleszokni ebbe a módszerbe. Ha aposztrófot használunk, akkor a változók értékei nem lesznek behelyettesítve a stringbe.

Összegzés:

Fontos kiemelni, hogy a PHP-echo nem egy funkció, inkább egy nyelvi építőelem. A PHP-funkcióknak specifikus formájuk van, melyekkel a későbbiek során fogunk foglalkozni. Egyelőre bőven elég, ha megismered az echo parancsot, melyet rengetegszer fogsz használni a PHP-karriered során — és hidd el, imádni fogod!



NYEREMÉNYJÁTÉK!
Rovatunk elsődleges célja, hogy közelebbről is bemutassa a legismertebb webtechnológiákat. Azok között az olvasók között, akik minden héten követik rovatunkat, azaz velünk tanulják a programozás alapjait és kitöltik a feladatsort, a sorozat végén egy laptopot sorsolunk ki.

A játék heti kérdése:
Mivel tudjuk utasítani a PHP-t arra, hogy a változók értékét is alkalmazza a
kiíratott stringben?

1. A változót idézőjelek közé tesszük
2. A változót aposztrófok közé tesszük
3. A változót idézőjelek vagy aposztrófok közé tesszük

A választ a tanulok@erdsoft.com e-mail-címre kell elküldeni, a tárgysorba pedig
a következőt kell beírni: HÉTNAP-TANULOK. Sok szerencsét!


Néhány szó rólunk:

Az ErdSoft (www.erdsoft.com) 2011-ben alakult meg. Csapatunkat a fiatalos lendület, a szakértelem, a folyamatos tanulás és tapasztalatgyűjtés jellemzi. Ügyfeleinknek igyekszünk teljes körű szolgáltatást nyújtani — bátran fordulhatnak hozzánk, legyen szó webfejlesztésről, alkalmazásokról, SEO-optimalizálásról, grafikai tervezésről, marketingről vagy szövegírásról. Csapatunk sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint a több száz elkészült weboldal és a számos elégedett ügyfél Szerbiában, Magyarországon és az Egyesült Királyságban.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..