home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
A Magyar Mozgalom név szerepelni fog a választási listákon
Tóth Imre
2016.04.01.
A Magyar Mozgalom név szerepelni fog a választási listákon

2016. március 30-án tette közzé jogerős ítéletét a szerbiai Közigazgatási Bíróság, amivel pontot tett annak a választási jogvitának a végére, amelynek az volt a fő tárgya, hogy Magyar Mozgalom néven elindulhat-e Óbecsén a községi választásokon a VMDK és az MM által jegyzett jelöltlista — mondta dr. Korhecz Tamás listavezető, az MM társelnöke.

A precedens

A választási per lényege az volt, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség politikai és közigazgatási eszközökkel próbálta ellehetetleníteni, hogy a lista elinduljon az óbecsei választásokon, azt kifogásolva, hogy a lista nevében benne van a Magyar Mozgalom neve — magyarázta Korhecz. A VMSZ azt is sikeresen kijárta, hogy az óbecsei választási bizottság megmásítva saját döntését ne engedélyezze az MM—VMDK lista indulását. A Magyar Mozgalom bírósági jogorvoslatért folyamodott, a Közigazgatási Bíróság teljes egészében elfogadta a fellebbezését. Ez az ítélet nagyon fontos, precedensértékű — jelentette ki Korhecz —, a jogvita ugyanis nem csak az óbecsei választásokról szólt. A VMSZ megpróbálta az összes szinten ellehetetleníteni a választásokon való indulást, és ha a bíróság nem adott volna helyt a keresetnek, elveszett volna az eddig összegyűjtött több mint 15 000 támogató aláírás, és a határidők miatt a legtöbb helyen az MM nem indíthatott volna választási listát. Most végérvényesen eldőlt, hogy két magyar nemzeti lista fog vetélkedni a szavazók bizalmáért.
Alkotmányjogászként és a közigazgatási jog professzoraként Korhecz Tamás hozzátette: a szerbiai többpárti demokrácia 25 évében talán most történt meg először, hogy nem a választási szereplést próbálta gyengíteni vagy ellehetetleníteni egy politikai vetélytárs, hanem a választáson való indulást. Szerbiában is az a gyakorlat, hogy ha a választópolgárok támogatnak egy politikai opciót az induláskor, akkor azt a vetélytársak nem próbálják meg elgáncsolni. Most pont ez történt. Pedig magyar—magyar viszonylatban erre soha nem volt példa.

Kétszeresen kiemelt nap

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége pontosan 25 évvel ezelőtt alakult meg — emlékeztetett Csonka Áron pártelnök. Ez most nem csak egy egyszerű születésnap, hiszen most politikai értelemben is újjáéled a szervezet. Csonka Áron egy másik, rossz értelemben vett precedensre is rámutatott: sohasem történt olyan, hogy egy politikai vezető egy interjúban olyan felhívást indítson, hogy az esetleges politikai ellenfeleket fizikailag kell eltakarítani. Nemrég erre is sor került egy internetes portálon, a kijelentés a tartományi képviselőház elnökétől hangzott el. Veszélyes játék ez, különösen magyar—magyar viszonylatban. Ez egy nagyon rossz üzenet, mely súrolja a gyűlöletbeszéd határát is — mondta Csonka Áron.

Szabó Attila felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..