home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
A Firkin végre Vajdaságban!
Zvekán Péter
2017.12.08.
LXXII. évf. 49. szám
A Firkin végre Vajdaságban!

A kocsmapunkot, speed folkot, ír punkot, vagy ahogy néhányan mókásan nevezik Magyarországon: agrármetált játszó Firkin zenekar 2008. évi megalakulása óta néhány tagcserével ugyan, ám szilárdan állja a sarat mind a magyar, mind a nemzetközi könnyűzenei életben.

Kovács Nemes Andor hivatalosan 2015 áprilisában váltotta Marthy Barnát, és egészítette ki a Virág Lili (hegedű), Juhász Róbert Ese (dob), Szuna Péter (basszusgitár), Kárpáti Balázs (gitár) és Péter János (fuvola, ír furulya, az együttes alapítója) alkotta csapatot. A zenekar és a hétvégi koncert kapcsán Kovács Nemes Andort kérdeztem.

* Merre léptetek fel a nyáron?

— Igazán mozgalmas, fárasztó és egyúttal csodálatos nyarat tudhatunk magunk mögött. Franciaország, Svájc, Németország, Olaszország, Csehország, Lengyelország és természetesen Magyarország volt a zenekar idei turnéállomása, és az idén — a zenekar történetében először — ellátogatunk Vajdaságba is.

* Bár rettegsz a repüléstől, életedben először most mégis géppel kellett utaznod. Hogy élted meg?

— Életemben először 2015 szilvesztere előtt repültem, amikor is Londonban muzsikáltunk, és természetesen nem hazudtoltam meg magam. Az első találkozásom a Liszt Ferenc Repülőtéren egy Airbus A321-es géppel kudarcba fulladt. Ahogy megláttam a gépmadarat, földbe gyökerezett a lábam, és inkább a kalandosabb utat választottam szárazföldön, feladva a leckét a menedzsmentnek, viszont visszafelé már beadtam a derekam, és legyőztem a fóbiám. Azóta már tíz alkalom volt, amikor levegőbe kényszerültem.

* Melyik volt a legemlékezetesebb fellépés a nyáron, és miért?

— Szinte mindegyik felejthetetlen, ám ha ki kell emelni néhányat, akkor

mindenképp megemlíteném a Városmajori Szabadtéri Színpadon megtartott akusztikus

koncertet, melyről élő hanganyag és DVD is készül, és melyen olyan vendégekkel lehettünk egy színpadon, mint Szalóki Ági, Karácsony James (LGT), a Dunaújvárosi Bartók Táncszínház csapata Vári Bertalan vezetésével és egy 88 tagú gyermekkórus az Ádám Jenő Általános Iskolából. Aztán ott volt a balatonkenesei Balaton Fesztivál is, ahol megláttam a nagy őt, és még sorolhatnám...

* Hozzánk saját szervezésben jöttök. Mit szóltak ehhez a többiek?

— A zenekar évek óta próbálkozik átjutni a déli határon, de valamilyen okból ez mindig meghiúsult — ezért is vettük saját kézbe a szervezést. Hála a Nemzeti Kulturális Alap programjának, az idén végre sikerült megvalósítani a tervet.

* Nehéz volt megszervezni?

— A szervezés, mint minden nagyobb rendezvény esetében, itt sem zökkenőmentes. Egyelőre minden jel arra utal, hogy egy jó kis bulinak nézünk elébe. Nemrég volt az együttes kilencedik szülinapja, azt a hangulatot szeretnénk átvarázsolni ide, Szabadkára, a Bunjevačko Kolo épületébe december 9-én.

* Kik a vendégzenekarok a szabadkai koncerten?

— Mindig odafigyelünk a fiatal tehetségekre, és ha módunk van rá, segítjük is őket. Ezért kerestünk fel olyan csapatokat, amelyek minőségben és hangulatban is hozzá tudnak segíteni a szebb élményhez. Hatalmas köszönettel tartozom Gyulai Zsoltnak, aki nemcsak a zenekarok kiválasztásában, hanem az egész szervezésben is oroszlánrészt vállalt. A zenekarok pedig: a CurlyO, három kiváló tehetség a zeneiskolából, valamint a QArt, mely más-más formában ugyan, de már régóta jelen van a vajdasági könnyűzenei életben. A koncert után egy másik helyszínen lesz az after party, az egyre népszerűbb Uptown zenekarral.

* Hogyan éled meg, hogy végre Szabadkán is felléptek?

— Számomra hatalmas élmény lesz azok előtt az emberek előtt zenélni, akikkel együtt nőttem fel, vagy akik az évek során szinte a családommá váltak. Azt hiszem, ennyire még sohasem izgultam, de nagyon várom már, hogy végre ilyen formán is meg tudjam osztani velük azt a hihetetlen élményt, amelyet koncertről koncertre átélek a Firkinnel.

Szóval ne feledjétek: december 9., Bunjevačko Kolo!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..